Zdravlje 01. srpnja 2024.

Ketamin za depresiju: ​​tablete sa sporim otpuštanjem mogle bi učiniti liječenje pristupačnijim

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova pilula koja polagano otpušta ketamin mogla bi liječiti ljude s teškom depresijom, a da im ne izazove psihodelične nuspojave često zloupotrebljavanog lijeka, pokazali su rani rezultati ispitivanja.

Ketamin je prvi put razvijen 1960-ih kao anestetik, no halucinogeni i disocijativni učinci ketamina doveli su do toga da postane droga za zabave nazvana "Special K". Međutim, sve je više istraživanja pokazalo da je ketamin učinkovit za otprilike četvrtinu ljudi koji pate od depresije, a dosada im nisu previše pomogli uobičajeni lijekovi protiv depresije. U mnogim se zemljama ketamin već godinama propisuje za depresiju, piše Science Alert.

Američki milijarder Elon Musk rekao je u ožujku za CNN da redovito koristi malu količinu propisanog ketamina jer je to "korisno za izlaženje iz negativnog stanja uma".

Lijek se dugo davao intravenozno u klinikama, ali odnedavno je sve više popularna metoda liječenja – nazalni sprej koji koristi derivat nazvan esketamin. I jedno i drugo može uzrokovati nuspojave kod pacijenata kao što su disocijacija, visoki krvni tlak i ubrzani otkucaji srca. Također, postoji strah da bi medicinska uporaba lijeka mogla biti zlouporabljena.

Piluli opisanoj u časopisu Nature Medicine potrebno je više od 10 sati da se razgradi u jetrima, rekao je za AFP glavni autor studije Paul Glue. "Zaista zanimljiva povratna informacija pacijenata je nedostatak nuspojava – nema euforije, nema disocijacije", rekao je istraživač s novozelandskog Sveučilišta Otago. "Mislim da se ove tablete ne bi svidjele ljudima koji zlorabe ketamin", dodao je.

Možda te zanima... Depresija može pridonijeti gubitku pamćenja kod osoba starijih od 50 godina Psiha i seks

Alternativa elektrošokovima

Ispitivanje druge faze uključivalo je više od 270 osoba s depresijom koji su prethodno u prosjeku isprobali četiri različita lijeka protiv depresije. Više od polovice onih koji su uzimali tabletu ketamina ušli su u remisiju depresije, dok se kod 70 posto placebo skupine depresija vratila nakon 13 tjedana, navodi se u studiji.

Julaine Allan, stručnjakinja za mentalno zdravlje i ovisnosti na australskom Sveučilištu Charles Sturt, koja nije bila uključena u studiju, pohvalila je ispitivanje, ali je naglasila kako su potrebna dodatna istraživanja. Ketamin ne djeluje na svakoga i "pozitivni učinci mogu s vremenom nestati", rekla je za AFP.

Michel Hofmann, psihijatar u ženevskim sveučilišnim bolnicama, rekao je da postoji "pravi entuzijazam" u medicinskoj zajednici za potencijal ketamina u liječenju depresije. "Pacijentima koji ne reagiraju na konvencionalne lijekove, ketamin nudi način da izbjegnu terapiju elektrošokovima", rekao je Hofmann.

Ovaj krajnji tretman, koji uključuje slanje električne struje kroz mozak, pokazao se učinkovitim, ali može uzrokovati gubitak pamćenja. Također, neki se pacijenti boje zahvata nakon što su vidjeli njegove prikaze u filmovima kao što je "Let iznad kukavičjeg gnijezda".

Možda te zanima... Depresija prikrivena osmjehom je posebno opasna Psiha i seks

Strah od "krize opioidnog tipa"

Neki psihijatri i dalje oklijevaju prepisati ketamin za depresiju, strahujući da bi njihovi pacijenti mogli na kraju zloupotrijebiti lijek. Prošle godine je Matthew Perry, glumac iz serije "Prijatelji", preminuo od predoziranja ketaminom. Američka policija istražuje kako je Perry uopće došao do doza koje su uzrokovale njegovu smrt - navodno nekoliko dana prije smrti uopće nije imao nadziranu terapiju infuzijom.

Jedna potencijalna korist od brzodjelujućeg ketamina viđena u prijašnjim istraživanjima jest da bi mogao pomoći pacijentima koji razmišljaju o samoubojstvu. Ali postoji "uvjerljiva zabrinutost da bi raširena uporaba ketamina mogla izazvati novu krizu opioidnog tipa", rekao je istraživač s Oxforda Riccardo De Giorgi u uvodniku BMJ-a, 2022. godine.

Pilula koja polagano otpušta ketamin, mogla bi ublažiti nuspojave zbog kojih neki "partijaneri" zapravo i uzimaju ketamin. Naravno, postoje i neke nuspojave pilule, ali to su uglavnom bile glavobolja, vrtoglavica i tjeskoba.

Potrebno je mnogo više istraživanja, uključujući i istraživanja pokusne treće faze prije nego što lijek mogu pregledati nacionalne agencije za medicinu, što znači da će proći najmanje dvije ili tri godine prije nego što pacijenti potencijalno mogu pristupiti pilulama, rekao je Glue.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.