Psiha i seks 13. lipnja 2024.

Depresija može pridonijeti gubitku pamćenja kod osoba starijih od 50 godina

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Depresija može pridonijeti gubitku pamćenja i obrnuto, utvrdili su znanstvenici koji su pratili gotovo 8200 Britanaca kroz dva desetljeća.

Znanstvenici su utvrdili da je "linearna promjena u simptomima depresije pridonijela ubrzanom gubitku pamćenja" među ispitanicima starijima od 50 godina. Prosječna dob bila im je 64 godine.

No, ne samo da depresija pogađa pamćenje nego vrijedi i obrnuto, zaključili su znanstvenici, u istraživanju koje je objavilo Američko medicinsko udruženje.

"Brža promjena u pamćenju također je recipročno povezana s bržom promjenom simptoma depresije tijekom vremena", po američkim i britanskim znanstvenicima. U timu su bili znanstvenici i liječnici s Londonskog sveučilišnog koledža, Medicinskog centra Sveučilišta Rochester i Medicinskog fakulteta Sussexa.

"Psihološko raspoloženje i pamćenje intrinzično su povezani", objasnili su znanstvenici, istaknuvši da, premda je kognitivna disfunkcija već prije povezana s depresijom, "smjer te veze" nije jasan.

Sudionike ispitivanja pregledavalo se svake druge godine od 2002. do 2019. testovima pamćenja i verbalne fluentnosti te procjenama simptoma depresije po Centru za epidemiološke studije. 

Depresija Možda te zanima... Depresija: Uzroci, simptomi i kako ih prepoznati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.