Psiha i seks 20. travnja 2016.

Depresija - unutarnje krvarenje duše

Depresija_1450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Depresija nije samo osjećaj tuge ili neraspoloženja, ona je bolest koja, prema nekim istraživanjima, pogađa svaku četvrtu osobu u Europi. Moderna teorija o depresiji počinje s austrijskim psihijatrom Sigmundom Freudom koji je depresiju nazvao "unutarnjim krvarenjem", usporedivim s tjelesnom ranom

Stoga, osobu koja je depresivna nemoj tješiti savjetima kao što su "znam kako ti je i ja sam ponekad depresivan". Donosimo ti savjete što izbjegavati, a što bi moglo biti od pomoći:

Ovo govori samo, ako tako uistinu i misliš

  • Ovdje sam za tebe - reci im da nisu sami u tome, a nikako im nemoj reći kako ima ljudi kojima je gore u životu.
  • Važan si - reci im da su ti važni, a nikako im nemoj držati propovijedi o tome kako nitko nije obećao da će život biti lagan.
  • Depresija je stvarna bolest - kažite im da, iako se osjećaju loše, neće izgubiti razum, a izbjegavaj rečenice poput: "Malo si depresivan, zar nismo svi ponekad."
  • Dat ću sve od sebe da te razumijem - priznaj im da ne znaš kako se osjećaju, ali da možeš ponuditi svoje suosjećanje i potporu. Nemojte im ni u kojem slučaju reći da razumiješ kako se osjećaju jer si i ti bila u depresiji nekoliko dana.
  • Nećeš me otjerati - nikada im nemoj prigovoriti da te oni takvim svojim stanjem guraju od sebe.
  • Pokaži da brineš - reci im da ih voliš. Nemojte ih napadati i pitati zar se nisu umorili od stavljanja sebe u centar.

Pročitaj kako se poznate osobe nose s depresijom.

Donosimo specijal o liječenju depresije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.