Zdravlje 20. listopada 2023.

Dobri rezultati liječenja teške depresije ketaminom

depresija
Foto: Unsplash Depresija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova javna klinika u Melbourneu za napredne intervencije u poremećajima raspoloženja osigurat će male doze ketamina za pacijente koji boluju od teške depresije. Zasada godišnje planiraju liječiti 50 pacijenata koji će intravenozno primati male doze ketamina, ali se nadaju da će proširiti program kada osiguraju više sredstava.

Pročelnik Odjela za psihijatriju Sveučilišta u Melbourneu i ravnatelj klinike, profesor Chris Davey, rekao je za The Age da većina pacijenata koji će biti liječeni ketaminom u prošlosti nisu reagirali na antidepresive, a neki su čak isprobali postupke poput elektrokonvulzivne terapije za liječenje depresije. “Oni ne mogu raditi, i ta bolest stvarno utječe na njihovu sposobnost da se brinu o sebi i komuniciraju s obitelji i prijateljima. Želimo to pokušati promijeniti", objasnio je Davey.

Što je ketamin i zašto je kontroverzan?

Ketamin se počeo koristiti 1960-ih kao anestetik za životinje, a 1970-ih za liječenje ozlijeđenih vojnika tijekom Vijetnamskog rata. Prema WebMD-u, zdravstveni djelatnici hitne pomoći znali su davati ketamin uznemirenim osobama koje su pokušale počiniti samoubojstvo što je pomoglo liječnicima da shvate da lijek ima snažne učinke protiv depresije i suicidalnih misli. 

No, ketamin se često koristi i kao droga jer izaziva disocijativno iskustvo pa stoga i dalje postoje kontroverze oko njega. Među ozbiljnijim rizicima povremena uporabe su nesvjestica, visoki krvni tlak i jako usporeno disanje. Lijek bi također mogao uzrokovati dugotrajne probleme, kao što su čirevi i bolovi u mjehuru, problemi s bubrezima, bol u želucu, depresija i slabo pamćenje. Osim toga, mogao bi biti koban za ljude koji zlorabe alkohol ili ako ga uzimaju dok su pijani, prema WebMD-u. 

depresija Možda te zanima... Zdravstvena stanja koja mogu izgledati kao depresija jer dijele iste simptome Zdravlje

Kako se ketaminom liječi depresija?

Ketamin djeluje tako da se veže na receptore u mozgu koji proizvode kemikaliju zvanu glutamat. Dok stručnjaci tek trebaju utvrditi točnu ulogu glutamata u simptomima depresije, znaju da igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja. Niske razine glutamata u mozgu mogu dovesti do simptoma depresije. 

Ketamin također može stimulirati proizvodnju neurotrofičnog faktora koji potiče iz mozga. Ovaj protein igra ulogu u neuroplastičnosti ili sposobnosti mozga da se prilagodi doživljavanju novih stvari. Podržavajući neuroplastičnost, ketamin može pomoći promijeniti negativne obrasce mišljenja koji doprinose depresiji piše Healthline

Još jedna velika prednost leži u činjenici da ketamin djeluje vrlo brzo. Kod tradicionalnih antidepresiva mogu proći tjedni prije nego što osoba primijeti poboljšanje simptoma. Ketamin može pružiti olakšanje za samo jedan sat. Ketamin također može pomoći u liječenju:

  • anksioznosti
  • opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP)
  • posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP)
  • bipolarnog poremećaja.

Prema Healthlineu, ketamin dolazi u obliku

  • spreja za nos koji se može koristiti jednom do dvaput tjedno najviše četiri tjedna. 
  • intravenske terapije kada se sporo i kontinuirano isporučuje izravno u krvotok.
  • intramuskularne injekcije kada se daje u neki veći mišić poput ramena ili bedra.
  • pastila koje se mogu uzimati između intravenske i intramuskularne terapije ili samostalno. 

Nuspojave terapije ketaminom

Nuspojave su prilično blage, a najčešće uključuju: 

  • mučninu
  • vrtoglavicu, osjećaj vrtnje i gubitka ravnoteže tijekom mirovanja
  • glavobolju
  • disocijaciju ili osjećaj nepovezanosti sa svojim tijelom, mislima i osjećajima
  • pospanost
  • disgeuziju ili promijenjen osjet okusa
  • psihoze, koje mogu uključivati halucinacije i deluzije.

U rijetkim slučajevima, ketamin može uzrokovati i negativne pojave kao što su:

  • napadaji panike
  • manija
  • ataksija ili loša kontrola mišića ili koordinacija
  • akatizija ili poteškoće pri mirnom sjedenju
  • misli o samoozljeđivanju
  • autoskopija, odnosno izvantjelesna iskustva.

Neki dokazi također sugeriraju da ketamin može pogoršati depresiju kod nekih ljudi, a dugotrajna uporaba povezana je s disfunkcijom mokraćnog mjehura i gubitkom pamćenja

Terapija ketaminom ne preporučuje se osobama s visokim tlakom jer ketamin može povisiti krvni tlak, onima koji imaju povijest psihoze i povećanog intrakranijalnog tlaka (tlak cerebrospinalne tekućine koja obavija mozak i leđnu moždinu), ovisnosti o drogi i srčane bolesti. 

Iskustva pacijentice

Davey je rekao da antidepresivima obično treba četiri do šest tjedana da počnu djelovati, ali ketamin je pružio trenutačno olakšanje. Loša strana je to što su pozitivni učinci trajali samo tjedan dana nakon jedne doze ili do mjesec dana prema studiji iz 2019. Ipak,  ako bi pacijenti primali ketamin šest puta u tri tjedna, Davey misli da bi to bilo dovoljno za neku vrstu mentalnog restarta kako bi se ubrzao njihov oporavak. 

Neki pacijenti su primili prve doze, a jedna od prvih bila je 59-godišnja žena koja se bori s depresijom još od tinejdžerske dobi, a njezino stanje se pogoršalo nakon rođenja njezina prvog djeteta i dijagnoze multiple skleroze u dobi od 28 godina. Od svog prvog tretmana ketaminom, tvrdi da joj se život zauvijek promijenio. Kada je depresivna, ne želi napustiti svoj dom, ali nakon ovog tretmana voli izaći s prijateljima i uživa u životu. Njena prva intenzivna terapija trajala je tri tjedna, a sada će primati male doze ketamina svakih deset dana.

Osim u Melbourneu, postoje već dvije klinike koje nude liječenje ketaminom - u Sydneyju i Gold Coastu. Po gotovo cijelom SAD-u mogu se naći klinike koje omogućuju liječenje depresije, a čak 12 ih postoji na Manhattanu. No, mnoge klinike se zatvaraju jer nemaju dovoljno financijskih sredstava poput klinike u Chicagu i San Diegu piše Guardian. Što se tiče Europe, ovakve klinike mogu se naći u Njemačkoj, Češkoj, Velikoj Britaniji, španjolskom otoku Mallorca te Španjolskoj. 

Depresija Možda te zanima... Depresija: Uzroci, simptomi i kako ih prepoznati Zdravlje

Istraživanja pokazuju da ketamin djeluje

Više istraživanja podupire ketamin kao učinkovit tretman za tešku depresiju. Jedna studija koju su u srpnju objavili Sveučilište New South Wales i Black Dog Institute pokazala je da je 20 % sudionika koji su primili terapiju ketaminom izjavilo da više nemaju kliničku depresiju nakon samo četiri tjedna.

Ali Davey je također rekao za Vice da to nije ništa novo ili radikalno i da je Australija daleko iza ostatka svijeta u prihvaćanju i subvencioniranju ketamina kao oblika liječenja. “Prva studija objavljena je 2000. godine. Često me frustrira što se o njemu govori kao o novom i eksperimentalnom liječenju, a već 23 godine imamo dokaze za to,” rekao je Davey.

nezdrava hrana prejedanje Možda te zanima... Fizički simptomi depresije: Kada tijelo odražava unutarnju borbu Psiha i seks

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.