Psiha i seks 28. svibnja 2023.

Fizički simptomi depresije: Kada tijelo odražava unutarnju borbu

nezdrava hrana prejedanje
Foto: Pexels Prejedanje i povećan apetit također mogu biti simptom depresije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Fizički simptomi depresije važan su dio cjelokupne dijagnoze i ukazuju na dublje unutarnje borbe koje pojedinac prolazi. Razumijevanje i osvješćivanje ovih simptoma može pridonijeti uklanjanju predrasuda o mentalnim poremećajima i poboljšanju podrške koju pružamo onima koji se nose s depresijom.

Depresija je složeno i ozbiljno mentalno stanje, a iako se često percipira samo kao poremećaj raspoloženja, depresija se može manifestirati i kroz različite fizičke simptome koji dodatno otežavaju svakodnevni život, navodi WebMD. Razumijevanje ovih simptoma može pomoći u prepoznavanju i pružanju odgovarajuće podrške osobama koje se bore s depresijom.

  • Umor

Jedan od najčešćih fizičkih simptoma depresije je umor i smanjena energija. Osobe koje pate od depresije često se osjećaju iscrpljeno čak i nakon minimalnog fizičkog ili mentalnog napora. Jednostavne svakodnevne aktivnosti poput ustajanja iz kreveta ili obavljanja kućanskih poslova mogu postati izazovne. Ovaj fizički umor često prati osjećaj praznine i gubitka interesa za stvari koje su nekad bile uzbudljive ili važne.

  • Promjene u apetitu

Promjene u apetitu također su česti fizički simptomi depresije. Neki ljudi s depresijom imaju smanjen apetit i gube na težini, dok drugi imaju povećanu želju za hranom što uzrokuje nakupljanje kilograma. Ovi poremećaji apetita mogu biti povezani s emocionalnim stanjem pojedinca i mogu dodatno utjecati na osjećaj samopoštovanja i samopouzdanja te tako produbiti loše osjećaje koje nosi sama depresija.

  • Problemi sa snom

Spavanje je još jedno područje koje je pogođeno depresijom. Osobe koje pate od depresije često se bore s nesanicom ili odlaze u drugu krajnost i spavaju većinu dana iako ih i dalje prati osjećaj umora nakon duljeg spavanja. Nesanica može biti uzrokovana tjeskobom, negativnim mislima ili nemogućnošću isključivanja uma, dok produženo vrijeme spavanja može biti način izbjegavanja stvarnosti i suočavanja s emocionalnim bolovima.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

  • Bolovi u tijelu

Bolovi i nelagoda također su česti fizički simptomi depresije. Osobe s depresijom često se žale na glavobolje, bol u mišićima, bol u leđima ili probavne smetnje, poput želučanih tegoba ili kronične napetosti u trbuhu. Ovi simptomi mogu biti rezultat napetosti i tjelesnog stresa koji proizlaze iz depresije.

  • Smanjena seksualna želja

Gubitak interesa za seksualne aktivnosti, smanjen libido i poteškoće s postizanjem ili održavanjem erekcije kod muškaraca mogu biti povezani s depresijom. Ovi fizički simptomi mogu dodatno pogoršati emocionalnu i partnersku povezanost te imati negativan utjecaj na kvalitetu života i odnose s partnerom ili partnericom.
 

Možda te zanima... Depresija skrivena iza osmjeha je posebno opasna Psiha i seks
 

Liječenje samo fizičkih problema nije rješenje 

Važno je napomenuti da se fizički simptomi depresije često javljaju zajedno s emocionalnim simptomima kao što su tuga, gubitak interesa, osjećaj beznadnosti i anksioznost. Depresija je kompleksno stanje koje zahtijeva multidisciplinarni pristup, uključujući psihoterapiju, farmakoterapiju i podršku bliskih osoba.

Prepoznavanje fizičkih simptoma depresije ključno je za pravovremeno traženje pomoći i adekvatno liječenje. Osobe koje primijete ove simptome kod sebe ili kod svojih bližnjih trebaju potražiti podršku od strane stručnjaka, poput psihijatra ili terapeuta. Pravilna dijagnoza i liječenje mogu značajno poboljšati kvalitetu života i pomoći osobama da ponovno pronađu radost i zadovoljstvo u svakodnevnim aktivnostima.
 

Žena vježba osmjeh pilates Možda te zanima... Tjelovježba se pokazala učinkovitom za mentalno zdravlje kao lijekovi Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.