Zdravlje 17. listopada 2023.

Kako prepoznati da hormoni nisu u balansu?

umor stres
Foto: Pexels Umor je najčešći simptom disbalansa hormona
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od umora do žeđi i smanjene skesualne želje, svi se ovi problemi mogu javiti ako razine hormona u tijelu nisu optimalne.

Osjećate se naduto, razdražljivo ili jednostavno kao da vam je mozak u "magli"? Promjene u hormonima mogu biti uzrok. Hormoni su kemijski glasnici koji utječu na način na koji stanice i organi funkcioniraju. Normalno je da se razine hormona mijenjaju u različitim razdobljima života, primjerice prije i tijekom menstruacije ili tijekom menopauze, no neki lijekovi i zdravstveni problemi također mogu uzrokovati da se razine hormona povećaju ili smanje. WebMD navodi stanja kroz koja možete prepoznati da razine hormona u vašem tijelu nisu u balansu. 

Promjene u apetitu i debljanje

Tijekom hormonalnih promjena kao što je menopauza možete nakupiti dodatne kilograme. Primjerice, kada padne razina estrogena možete se osjećati tužno i razdražljivo zbog čega ćete možda htjeti više jesti. Također takva promjena može utjecati na razine leptina, hormona koji potiče osjećaj gladi.

Gubitak težine

Štitnjača pomaže kontrolirati brzinu kojom tijelo pretvara hranu u gorivo, kao i brzinu otkucaja srca i temperaturu. Kada proizvodi previše hormona ili ih ne proizvodi dovoljno, tjelesna težina može pasti. Ako ste izgubili 10 ili više kilograma, a niste vježbali ili se hranili drugačije nego inače, obavijestite svog liječnika o tome.

Neredovite mjesečnice

Većina žena dobije menstruaciju svakih 21 do 35 dana, a ako menstruacija često kasni ili koji mjesec izostane, može uputiti na to da je razina hormona estrogena i progesterona previsoka ili preniska. Ako ste u 40-ima ili ranim 50-ima, razlog tomu može biti perimenopauza. Međutim, neredovita menstruacija također može biti simptom zdravstvenih problema poput sindroma policističnih jajnika (PCOS). Razgovarajte sa svojim liječnikom ako je vaš menstrualni ciklus neredovit ili ako menstruacije izostaju.
 

Možda te zanima... Razlika između sindroma policističnih jajnika i cista na jajnicima Zdravlje

Problemi sa snom

Ako ne spavate dovoljno ili vam je kvaliteta sna loša, hormoni mogu biti krivac. Progesteron, hormon koji oslobađaju jajnici pomaže vam da zaspite. Razine ovog hormona tijekom menstrualnog ciklusa variraju, a kada opadnu mogu stvoriti poteškoće sa spavanjem. Niske razine estrogena mogu pokrenuti vrućice i noćno znojenje, što također može narušiti miran san. Iako razine ovih hormona fluktuiraju tijekom ciklusa, ne bi trebali izazivati veće probleme kod zdravih osoba. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Zbog promjena u hormonima, menopauza utječe na cikluse spavanja

Kronični problem s aknama

Pojava prištića tijekom i prije menstruacije je normalna. Međutim, uporne akne koje ne odlaze niti nakon menstruacije mogu biti simptom problema s hormonima. Višak androgena, "muških" hormona koje imaju i muškarci i žene može uzrokovati prekomjerni rad lojnih žlijezda. Androgeni također utječu na stanice kože u i oko folikula dlake, a obje pojave mogu začepiti vaše pore i uzrokovati akne.

Suha koža

Promjene u razini hormona mogu učiniti kožu suhom. To se posebno može dogoditi tijekom menopauze kada se koža prirodno počinje stanjivati i ne može zadržati iste količine vlage kao nekad. Problem sa štitnjačom također može biti uzrok suhe kože. Dermatolog vam može pomoći poboljšati izgled kože, ali ako imate druge simptome, također biste trebali posjetiti liječnika obiteljske medicine koji će vas uputiti na daljnje pretrage.

Problemi s pamćenjem

Stručnjaci nisu sigurni kako hormoni točno utječu na mozak, no ono što znaju je da promjene u razini estrogena i progesterona mogu stvoriti osjećaj "magle" u glavi i otežati pamćenje. Istraživanja su pokazala da estrogen može utjecati na kemijske neurotransmitere u mozgu te da su problemi s pažnjom i pamćenjem osobito česti tijekom perimenopauze i menopauze. Ipak, problemi s pamćenjem također mogu biti simptom drugih stanja povezanih s hormonima, primjerice bolesti štitnjače. Zato obavijestite svog liječnika ako imate problema s razmišljanjem, pamćenjem ili imate osjećaj da vam je glava u magli.
 

Možda te zanima... Mozak u magli: Na što točno ukazuje simptom opće smušenosti? Zdravlje

Problemi s probavom

Crijeva su obložena malim stanicama koji se nazivaju receptori, a koji reagiraju na estrogen i progesteron. Kada su ovi hormoni viši ili niži od uobičajenih vrijednosti, mogu se primijetiti promjene u probavi. Zato se prije i tijekom menstruacije mogu pojaviti ili pogoršati proljev, bolovi u trbuhu, nadutost i mučnina. Ako imate probavne tegobe kao i probleme poput akni i umora, velike su šanse da vam hormoni nisu u ravnoteži.

Umor

Umor je jedan od najčešćih simptoma hormonalne neravnoteže. Višak progesterona može vas uspavati, a ako štitnjača proizvodi premalo hormona može dodatno iscrpiti vašu energiju. Jednostavna analiza krvi može otkriti jesu li vaši hormoni štitnjače unutar preporučenih vrijednosti, a ako nisu, postoje lijekovi kojima se takvo stanje efektivno liječi.
 

Možda te zanima... Manje očiti simptomi problema sa štitnjačom Zdravlje

Noćno znojenje

Ako se budite oznojeni, niska razina estrogena može biti uzrok. Kod mnogih žena se noćno znojenje javlja na početku menopauze. Ipak, i drugi problemi s hormonima mogu uzrokovati isti problem.

Promjene raspoloženja

Stručnjaci se slažu da pad hormona ili brze promjene u njihovim razinama mogu uzrokovati promjene raspoloženja i tugu. Estrogen utječe na ključne kemikalije u mozgu poput serotonina, dopamina i norepinefrina. Međutim, i drugi hormoni koji putuju istim putem kao neurotransmiteri također imaju ulogu u tome kako se osjećate.
 

Možda te zanima... Vodič kroz menstrualni ciklus: Kako prilagoditi prehranu, tjelovježbu i svakodnevne aktivnosti? Zdravlje
 

Ispadanje kose

Kada razina hormona poput estrogena u tijelu padne, drugi hormoni poput testosterona počinju imati veći utjecaj. Rezultat toga je prorjeđivanje ili gubitak kose. Takvu pojavu možete primijetiti tijekom trudnoće, menopauze ili nakon što počnete koristiti kontracepcijske pilule.

Glavobolje

Različiti faktori mogu uzrokovati glavobolje, no kod nekih žena se javljaju zbog pada razine estrogena. Zato je česta pojava da se glavobolje javljaju upravo prije ili tijekom menstrualnog ciklusa, kada razine estrogena padaju. Redovne glavobolje ili glavobolje koje se javljaju uvijek oko istog vremena svakog mjeseca mogu biti znak da se razine ovog hormona mijenjaju.

 | Author: Pexels Foto: Pexels Razina estrogena utječe na pojavu migrena kod nekih žena

Vaginalna suhoća

Normalno je povremeno imati problem s vaginalnom suhoćom, no ako često primijetite da se problem vraća, niske razine estrogena mogu biti razlog. Hormon estrogen pomaže održati vlažnost vaginalnog tkiva, a ako naglo opadne razina dostupnog estrogena u tijelu može smanjiti stvaranje vaginalne tekućine i uzrokovati osjećaj zatezanja ili čak peckanja.
 

Možda te zanima... 11 savjeta za prehranu uz koju ćete uravnotežiti hormone Hrana
 

Smanjena seksualna želja

Mnogi možda misle da je testosteron muški hormon, ali ženska tijela također ga proizvode. Ako su razine testosterona niže nego obično, moguće je da ćete imati manje interesa za seks nego što obično imate jer je upravo ovaj hormon važan dio seksualnog uzbuđivanja.

Promjene na grudima

Pad estrogena može uzrokovati manju gustoću tkiva dojke. Povećanje razine ovog hormona može zgusnuti tkivo, čak stvarajući nove kvržice ili ciste. Razgovarajte s liječnikom ako primijetite promjene na dojkama, čak i ako nemate druge simptome koji vas brinu.

Konstantna žeđ

Pad razine hormona estrogena i progesterona može utjecati na količinu vode koju zadržavate u tijelu. Kada se njihove razine mijenjaju, možete primijetiti da ste žedniji nego inače. Žeđ također može biti znak da vaše tijelo ne proizvodi dovoljno antidiuretskog hormona koji vam pomaže zadržati zdravu količinu vode. To može uzrokovati stanje koje se naziva dijabetes insipidus.

Možda te zanima... "Štitnjača je bila krivac za moje debljanje i depresiju'' Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.