Zdravlje 24. studenoga 2022.

Manje očiti simptomi problema sa štitnjačom

Foto: Unsplash Zamućenje vida može biti posljedica nepravilnog rada štitnjače
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neredovite menstruacije, promjena vida ili naduto lice također mogu biti posljedica nepravilnog rada štitnjače

Štitnjača je važan organ koji upravlja brojnim važnim procesima organizma. Višak hormona koje proizvodi štitnjača uzrokuju poznate i karakteristične simptome: pojačano znojenje, osjećaj vrućine, gubitak kilograma i brzo kucanje srca. Manjak hormona, s druge strane, uzrokuje suprotne simptome, odnosno osjećaj hladnoće, gomilanje kilograma i sporije kucanje srca. Osim ovih jasnih znakova, kako prenosi WebMD, postoje neki manje očiti koji mogu ukazivati na probleme s radom štitnjače, a oni su:

Moždana magla

Štitnjača šalje određene hormone u mozak kako bi mu pomogla da obavlja sve svoje brojne zadaće. Kada hipotireoza uspori dotok tih hormona do mozga, jedna od nuspojava je moždana magla. Kao posljedica toga bit će teško usredotočiti se, prisjetiti određenih informacija ili jasno razmišljati.

Promjene raspoloženja

Postoji mnogo razloga zašto se javljaju nagle promjene raspoloženja, a problemi sa štitnjačom su na tom popisu. Depresija je često prvi znak problema sa štitnjačom te je uglavnom prati i anksioznost. Ovisno o promjenama razine hormona mijenja se i raspoloženje, a brzo se stabilizira kada se počne uzimati terapija.

Problemi s menstruacijom

Problemi s menstruacijom mogu biti znak problema sa štitnjačom. Menstruacije koje su vrlo slabe, vrlo obilne, neredovite ili izostaju mogu upućivati na probleme s hormonima štitnjače. Djevojčice s poremećajem štitnjače mogu dobiti prvu mjesečnicu mnogo ranije ili kasnije od ostalih.

Naduto lice

Naduto lice može biti posljedica prekomjernog zadržavanja vode u organizmu, a to je također jedan od simptoma problema rada štitnjače. Promjene se najčešće događaju na području podočnjaka, usnama i jeziku.

Zamućen vid

Ponekad narušeno zdravlje štitnjače uzrokuje nakupljanje tekućine u tkivima oko očiju. Kada se to dogodi, može doći do povećanja mišića koji kontroliraju oči, a rezultat će biti pojava problema s fokusiranjem vida ili vid postaje mutan. Također se možete pojaviti poduplavanje slike.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Zbog nepravilnog rada štitnjače mogu se javiti trnci u prstima

Sindrom karpalnog tunela ili kanala

Višak tekućine pojavljuje se i na drugim mjestima u tijelu. Živci koji idu do dlanova putuju kroz kanal mekog tkiva u blizini zapešća. Kada to tkivo natekne od viška nakupljene tekućine, može vršiti pritisak na živce što izaziva ukočenost, trnce i slabost prstiju.

Hrana ima drugačiji okus

Okus se osjeti jezikom i mozgom, a nepravilna funkcija štitnjače može narušiti oba. Osim što uzrokuje oticanje jezika, mijenja i moždanu aktivnost te zato hrana može imati drugačiji okus nego inače. 

Smanjena seksualna želja

Kako se štitnjača uspori, uspori se i metabolizam, a on kontrolira koliko tijelo proizvodi spolne hormone. Manjak spolnih hormona uzrokuje pad seksualne želje i mijenja raspoloženje. 
 

Možda te zanima... Kako znati imate li Hashimotovu bolest i što možete poduzeti? Zdravlje Možda te zanima... Usporeni rad štitnjače: Što jesti, kada i u kojoj količini? Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.