Zdravlje Simptomi i pomoć 12. siječnja 2017.

Simptomi, liječenje i prevencija nastanka sindroma karpalnog tunela

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sindrom karpalnog tunela nastaje kao posljedica pritiska na medijalni živac koji se proteže kroz šaku i podlakticu. Karpalni tunel je prostor između kostiju ručnog zgloba kroz koji uz medijalni živac prolaze i tetive mišića koje pokreću prste. Prilikom dugotrajnog rada na računalu i rukovanja mišem tanka sinovijalna ovojnica kojom su obložene tetive postaje debljom čime se sužava prostor i stvara pritisak na medijalni živac.

Simptomi:

  • Iznenadna pojava trnaca u prva tri prsta ruke.
  • Bol u zapešću koja isijava u šaku i lakat, a osobito je intenzivna noću.
  • Gubitak osjeta do te mjere da stvari mogu ispadati iz ruke.

Liječenje

Da bi liječenje bilo uspješno, najvažnije se što ranije javiti liječniku. Uz vježbe rezultati mogu biti jako dobri, a krajnje je rješenje kirurški zahvat kojim se prekida tetiva i time odterećuje živac. Međutim, oporavak traje i moguć je gubitak nekih funkcija šake. Stoga je najuputnije na vrijeme poraditi na prevenciji. Sindrom karpalnog tunela pogađa oba spola, ali su mu više sklone žene.

Prevencija

  • Odtereti šake nabavkom ergonomske tipkovnice i vertikalnog miša koji pri radu omogućuje da ruka bude u prirodnijem i opuštenijem položaju bez uvrtanja podlaktice i oslanjanja zapešća na stol.
  • Možeš pronaći i silikonske podloške za ruke koji štite zapešća od pritiskanja na podlogu
  • uz odterećenje najvažnije je na radnom mjestu prakticirati posebne vježbe i istezanje kojim ćeš razgibati ručne zglobove.

Pročitaj još savjeta kako možeš liječiti i spriječiti nastanak sindroma karpalnog tunela.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.