Hrana 17. svibnja 2016.

Moćan diuretik - čaj od peršina

Persin_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Peršin je bogat antioksidansima poglavito apigeninom i luteolinom. Za apigenin se pokazalo da ispoljava snažan antioksidativni učinak i štiti stanice od oksidativnog oštećenja. Pučka medicina peršin koristi za otklanjanje mnogih tegoba poput nadutosti, nakupljanja vode u organizmu, za umirenje i ublažavanje bolova, objasnile su nutricionistice iz Vitaminoteke

Zaštitno djelovanje za jetru

"Peršinov list i korijen se mogu pohvaliti sadržajem blagotvornih hlapljivih ulja poput miristicina i apiola. Određena istraživanja su pokazala kako miristicin ima antibakterijsko djelovanje i da ostvaruje zaštitno djelovanje na jetru te potencijalno antikarcinogeno djelovanje. Lišće je bogato vitaminom K, a sadrži i vitamin C, vitamin A u obliku beta-karotena te u manjoj količini i folat i željezo", objasnile su nutricionistice.

Sastojci i priprema za jednu šalicu:

Jednu veliku žlicu svježeg peršina prokuhaj u dva i pol decilitra vode 3 do 5 minuta. Procijedi listove i ohladi do željene temperature. Čaj od peršina potiče mokrenje tako da ispijanje čaja prilagodi svom rasporedu.

Napravi tonik od peršina protiv sunčanih mrlja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.