Zdravlje Zdravlje žena 05. veljače 2023.

"Štitnjača je bila krivac za moje debljanje i depresiju''

Foto: Guliver/Shutterstock Problemi sa štitnjačom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša čitateljica Sandra ispričala nam je kako joj je dijagnosticirana autoimuna bolest štitnjače. Riječ je o Hashimotu i hipotireozi, a tvrdi da se nije samo od jednog trenutka počela osjećati lošije i da je oduvijek, još kao dijete, imala zdravstvenih problema. U nastavku je njena priča.

Počevši od iznimno čestih upala grla i anemije, preko depresije, velikih promjena raspoloženja, viška kilograma, te niske tjelesne temperature (oko 35.5). U tom trenutku, moji simptomi nisu bili od bilo kakve važnosti kada sam se na njih požalila svojoj doktorici.

"Ujutro bi se probudila s osjećajem kao da nisam uopće spavala"

Situacija se dodatno pogoršala kada sam ušla u svoje dvadesete godine, a tome je dao velik doprinos i iznimno stresan posao. Bila sam jako umorna. Neprekidno. Taj osjećaj stalnog umora i nemoći je za mene predstavljao potpuno bezizlaznu situaciju, jer nisam nikome mogla objasniti što mi je i kako se zapravo osjećam. Ujutro bi se probudila s osjećajem kao da nisam uopće spavala. Jedva bih se izvukla iz kreveta,a osjećaj svježine i naspavanosti je bio nepoznanica. 

Jutro je za mene predstavljalo produžetak noćne more stalnog osjećaja umora. Prijelomna godina po pitanju mog zdravstveniog stanja je bila 2012. Tada mi je, i ovako već tanka kosa počela strahovito opadati. Pored toga, imala sam migrenu koja nije prestajala preko 20 dana, dobila sam melasmu (hiperpigmentaciju) na licu, jako teško sam održavala donekle prihvatljivu težinu i bilo mi je jasno kako se mora raditi ipak o zdravstvenom problemu.

Konačna dijagnoza je stvorila osjećaj olakšanja, ali i potpunog očaja

Testovi koje sam napravila pokazali su da se radi o Hashimotu, autoimunoj bolesti štitnjače. Imala sam antitijela preko 2000 (granica referentnih vrijednosti je 30) i povišen TSH 7 (referentene vrijednosti su 0.27­4.2) koji je ukazivao na usporen rad štitnjače tj. hipotireozu. Iako sam u prvom trenutku osjetila olakšanje, jer su moji problemi dobili ime i uzrok, taj osjećaj je uskoro zamijenio osjećaj potpunog očaja. Čekajući termin kod liječnika specijalista, počela sam čitati znanstvena istraživanja, objave udruga oboljelih od bolesti štitinjače, te iskustva i studije liječnika funkcionalne medicine i vrlo brzo sam shvatila kako je sve to u Hrvatskoj totalna nepoznanica.

Ono što se u svijetu priznaje kao nadomjesna hormonska terapija, kod nas se proglašava besmislicom i produktom globalizacije, a pacijenti koji se usude uopće pitati za nešto drugo osim lijeka koji se po redovnom postupku prepisuje u Hrvatskoj, najčešće se nađu u neugodnoj situaciji pred svojim liječnikom.

Ni ja nisam prošla bolje. Dobila sam uputu kako je za moj problem riješenje lijek Euthyrox (T4 hormon). Za jako visoka antitijela odgovor je bio da ćemo pričekati da antitijela potpuno "pojedu" tkivo štitnjače pa ćemo je izvaditi. Moj prijedlog je bio da nešto napravim kako se to ne bi dogodilo, a dobila sam odmah rukom i jedno: "Ma kakvi". Kad sam izašlai iz ordinacije, potpuno obeshrabrena i razočarana, krenula sam nekim svojim putem.

Promjena prehrane kao ključ ozdravljenja

U sljedećih nekoliko tjedana potpuno sam promijenila prehranu na Paleo, što je bio ključan korak prema ozdravljenju i jako bitan dio oporavka, pogotovo za Hashimoto, jer su mi se antitijela drastično snizila. Još jedne od vrlo bitnih stavki su bile sunčanje i vitamin D kao i suplementacija vitaminom B12 te feritin i njihove optimalne vrijednosti .

Saznaj više o paleo prehrani ili evolucijskoj dijeti!

U međuvremenu sam pokrenula Facebook grupu "Štitnjača­ prirodni hormoni i alternativa" koja danas broji 26 000 članova i po iskustvima koje dijelimo, postoje pacijenti koji su promjenom prehrane te optimiziranjem, za naš problem, najvažnijih vitamina i minerala, snizili antiitjela, zaustavili proces uništavanja tkiva štitinjače, te bez nadomjesne hormonske terapije optimizirali hormone štitnjače.

Nažalost, zbog dugogodišnjih simptoma uzrokovanih autoimunom bolešću tj. Hašimotom, moja štitnjača je bila poprilično uništena i morala sam početi uzimati hormonsku terapiju. Upravo je ta nadomjesna terapija gorući problem među oboljelima. Osobno uzimam NDT ­Naturad Desiccated Thyroid koji se dobiva iz svinjske štitnjače, a sadrži sve hormone koje proizvodi zdrava štitinjača: T4, T3, T2, T1 i kalcitonin, za razliku od jedne klasične terapije koju dobije hrvatski pacijent ­ Euthyroxa koji sadrži samo T4 hormon

Vrlo je važno otkriti uzrok problema

Problemi među oboljelima nažalost ne staju ovdje. Po iskustvima pacijenata, raspon referentnih vrijednosti za TSH je prevelik, doziranje hormonske terapije se daje isključivo po vrijednostima TSH, a vrlo su česti slučajeve nemogućnost obavljanja pretraga preko uputnica, nerazumijevanje liječnika i okoline.

Iz svog osobnog iskustva, te iskustva pacijenata sa moje Facebook grupe, ali i osoba svih koje sam upoznala na ovom putu, od velike važnosti pokazalo se pronaći uzrok problema. Od uzroka oboljenja spominju se: propusna crijeva, ishrana bazirana na šećerima i ugljikohidratima koja često vodi do candide, bakterije i virusi, a od najčešćih to su Lajmska borelioza sa koinfekcijama i EBV, te teški metali. Svakako je važno spomenuti i problem sa kortizolom koji gotovo kao pravilo ide ”u paketu” sa problemom štitnjače, a često pacijentima zadaje puno više problema od same štitnjače. 

Tekst je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.