Zdravlje 09. listopada 2025.

I slatka i dijetalna pića mogu povećati rizik od bolesti jetre

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova studija pojačava rastuću zabrinutost oko slatkih pića i njihovih alternativa, pokazujući da obje opcije mogu povećati rizik od ozbiljnog stanja jetre poznatog kao steatozna bolest jetre povezana s metaboličkom disfunkcijom (MASLD).

Nalazi osporavaju uvriježenu percepciju da su umjetno zaslađena pića sigurna alternativa gaziranim pićima i voćnim napitcima punim šećera. Istraživači su otkrili da je svakodnevno pijenje bilo koje od ove vrste pića povezano sa značajno većim rizikom od MASLD-a (ranije poznatog kao bezalkoholna masna bolest jetre) te da su dijetalne verzije pića povezane s većim rizikom od smrti od uzroka povezanih s jetrom.

Dnevna limenka dijetalnog gaziranog pića povećala je rizik od smrti povezane s jetrom

U studiji su analizirani podaci više od 103 000 sudionika britanske biobanke koji nisu imali bolesti jetre kada je počelo istraživanje. Tijekom prosječnog praćenja od oko 10 godina, 949 osoba razvilo je MASLD, a 103 je umrlo od uzroka povezanih s jetrom.

Ključni nalazi studije su sljedeći:

  • Ljudi koji su popili više od 350 ml napitka zaslađenog šećerom (što je ekvivalentno standardnoj limenci gaziranog pića) imali su 50 posto veći rizik od razvoja MASLD-a u usporedbi s ljudima koji su pili manje od toga.
  • Napitci s niskim udjelom šećera ili dijetalna pića bila su povezana s još većim rizikom: pijenje više od 350 ml dnevno bilo je povezano sa 60 posto većim rizikom od razvoja MASLD-a.
  • Dijetalna pića također su bila povezana s većim rizikom od smrti od bolesti jetre. Takva veza nije pronađena između zaslađenih pića i smrti povezane s jetrom.
  • Magnetska rezonanca (MR) potvrdila je da su obje vrste pića povezane s većim udjelom masti u jetri.

Istraživači su procijenili da zamjena dnevne porcije bilo kojeg pića vodom smanjuje rizik od MASLD-a za oko 13 do 15 posto. Odabir dijetalnog pića umjesto slatkog nije donio nikakvu korist. 

Možda te zanima... Sok koji podržava rad jetre i dobar je za žuč Hrana

Stručnjaci kažu da 'dijetalno' ne znači zdravo

Rezultati bi trebali potaknuti preispitivanje načina na koji ljudi gledaju na dijetalna pića, rekla je glavna autorica Lihe Liu, studentica diplomskog studija na odjelu gastroenterologije Sveučilišta Soocho, u priopćenju.

Ovi najnoviji nalazi upućuju na to da su zaslađena pića s niskim udjelom šećera ili bez šećera zapravo povezana s većim rizikom od bolesti jetre, čak i ako ljudi piju samo jednu limenku dnevno, rekla je.

"Ovi nalazi dovode u pitanje uvriježenu percepciju da su ta pića bezopasna i ističu potrebu preispitivanja njihove uloge u prehrani i zdravlju jetre, posebno jer se MASLD pojavljuje kao globalni zdravstveni problem“, dodala je Liu.

Zaslađena pića povećavaju rizik od bolesti jetre, pretilosti i dijabetesa tipa 2

S obzirom na ono što se trenutno zna o negativnim utjecajima previše šećera na zdravlje, logično je da slatka pića povećavaju rizik od razvoja MASLD-a, kaže za Everyday Health dr. Matthew Kappus, gastroenterolog na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Duke.

Zaslađena pića i gazirana pića mogu uzrokovati nagle skokove glukoze i inzulina u krvi, dovesti do debljanja i povećati nakupljanje masti u jetri - sve su to čimbenici koji doprinose riziku od MASLD-a, dodaje  Longgang Zhao, doktor znanosti, istraživač na Yale School of Nursing.

Osim što doprinosi riziku od MASLD-a, "više smo nego sigurni" da je šećer izravno povezan s pretilošću, srčanim bolestima, visokim kolesterolom i dijabetesom, kaže dr. Kappus, koji nije bio uključen u istraživanje. Konzumiranje velikih količina šećera povećava vjerojatnost razvoja bilo kojeg od tih stanja, dodaje.

Dokazi upućuju na to da, budući da tijelo brzo apsorbira tekuće šećere iz gaziranih pića, ta pića mogu uzrokovati više štete jetri u usporedbi sa slatkom hranom.

Možda te zanima... Samo jedno gazirano piće na dan može povećati rizik od bolesti srca, raka i dijabetesa Zdravlje

Zašto bi dijetalna pića bez šećera predstavljala rizik za jetru?

Iako napitci bez šećera možda izravno ne doprinose nakupljanju masti u jetri, postoji zabrinutost da bi mogli promijeniti naš apetit i doprinijeti nakupljanju masti da druge načine, kaže dr. A. Sidney Barritt IV., profesor medicine i direktor hepatologije na Sveučilištu Sjeverne Karoline.

Dijetalna pića mogu utjecati na crijevni mikrobiom, zbuniti prirodne signale gladi i sitosti vašeg tijela te održavati vašu želju za slatkom hranom - a sve to može doprinijeti problemima poput metaboličkih problema i nakupljanja masti u jetri, kaže dr. Zhao.

Budući da postojeća istraživanja ne mogu dokazati uzročno-posljedičnu vezu, nije jasno što bi moglo povećati rizik, kaže Kappus, koji dodaje da je "sumnjičav prema ovoj vrsti pića". "Povećani rizik mogao bi biti posljedica korištenih kemikalija, ali ne možemo znati postoje li i drugi čimbenici. Na primjer, vodi li netko tko konzumira velike količine pića s niskim udjelom šećera ili bez šećera zdrav način života s uravnoteženom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću?" To je nešto što se ne može zaključiti iz ove studije, dodaje Kappus.

Više od 1 od 4 odrasle osobe ima MASLD

Iako ovi nalazi imaju smisla, postavljaju se razna pitanja, kaže dr. Barritt koji nije bio uključen u studiju.

"Kod više od 100 000 pacijenata tijekom 10-godišnjeg praćenja identificirano je oko 1000 novih slučajeva MASLD-a i oko 100 smrtnih slučajeva povezanih s jetrom“, kaže.

To izaziva određene nedoumice oko toga kako je bolest klasificirana, dodaje Barritt. "Znamo da je prevalencija MASLD-a otprilike 25 do 30 posto u odrasloj populaciji i da incidencija raste, pa me ove niske brojke iznenađuju“, kaže.

MASLD, ranije poznat kao nealkoholna masna bolest jetre, najčešća je kronična bolest jetre u svijetu. Nastaje kada se masnoća nakuplja u jetri, što ponekad dovodi do upale, ciroze ili raka jetre. MASLD je snažno povezan s pretilošću, dijabetesom tipa 2 i drugim metaboličkim poremećajima. Budući da se bolest često razvija bez simptoma, mnogi ljudi ne znaju da je imaju dok stanje ne postane ozbiljnije.

Možda te zanima... Masna jetra: Razlike između alkoholne i nealkoholne masne jetre, simptomi i liječenje Zdravlje

Još jedan razlog za piti više vode

Poruka stručnjaka je dosljedna: Ograničite i slatka i dijetalna pića.

"Nikome ne treba gazirano piće. Nikome ne treba sportsko piće osim nekome tko se značajno znoji tijekom napora. Ograničite se na vodu, kavu i čaj te smanjite unos šećera i umjetnih sladila", kaže Kappus.

Barritt se slaže da je voda uvijek bolji izbor. "Pića koja sadrže šećer izlažu nas prekomjernom unosu praznih kalorija i postoji određena zabrinutost da čak i pića bez šećera mogu utjecati na naš apetit i prehrambene navike“, kaže on.

Izbjegavanjem slatkih i dijetalnih pića smanjujete rizik od značajnih zdravstvenih problema kasnije u životu, kaže Kappus.

Možda te zanima... Što će se dogoditi s vašim tijelom kada prestanete piti gazirane sokove Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.