Umjetni zaslađivači često se koriste kao pomoć pri mršavljenju, ali istraživanja sugeriraju da bi vas zapravo mogli učiniti gladnijima.
Sukraloza se često nalazi u prehrambenim proizvodima s niskim sadržajem šećera i bez šećera, poput sladoleda, gazirane vode i bezalkoholnih pića. No, studija, objavljena u časopisu Nature Metabolism, otkrila je da sukraloza može povećati aktivaciju u hipotalamusu, dijelu mozga koji pomaže u regulaciji apetita.
Studija je uključivala 75 sudionika u dobi od 18 do 35 godina koji su pili tri napitka tijekom istraživanja: jedno zaslađeno sukralozom, jedno zaslađeno konzumnim šećerom (saharozom) i običnu vodu. Sudionici su ocjenjivali svoj osjećaj gladi nakon pića na ljestvici od 1 do 10 i morali su MRI skeniranje kako bi se pratile promjene mozga.
Sudionici studije izvijestili su o snažnijem osjećaju gladi nakon ispijanja pića zaslađenih sukralozom nego pića zaslađenih saharozom.
"U suštini, sukraloza je dovela do povećane aktivacije u hipotalamusu, a to je zauzvrat dovelo do povećane gladi", rekla je za Verywellhealth dr. Kathleen Page, glavna autorica studije i direktorica Istraživačkog instituta za dijabetes i pretilost na Medicinskom fakultetu Keck, USC.
Kako umjetni zaslađivači mogu "prevariti" mozak?
Konzumacija ovog nekalorijskog zaslađivača može "prevariti" vaš mozak jer očekuje da će s nakon slatkog okusa doći i kalorije. Kada te kalorije ne dolaze, stimulira se reakcija gladi, objasnila je Page. Potrebne su buduće studije kako bi se potvrdili nalazi i odredili dugoročni učinci. Studije na životinjama pokazale su slične reakcije, ali znanstvenici uče o ljudskoj reakciji na sukralozu.
Godine 2023. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je smjernice u kojima navodi da ne podržava korištenje umjetnih zaslađivača za regulaciju tjelesne težine jer oni ne dovode do dugoročnog gubitka težine.
"Ljudi često vjeruju da je prelazak na nekalorični zaslađivač, poput sukraloze, bolja opcija od saharoze. Kao rezultat toga, često pretjeruju s umjetno zaslađenim pićima", rekla je dr. Shiara Ortiz-Pujols, direktorica medicine za pretilost u Sveučilišnoj bolnici Northwell Staten Island. "Primijetila sam da ljudi koji to rade često jedu više nego što bi moglo biti prikladno", dodala je Ortiz-Pujols.
Trebate li izbjegavati sukralozu?
Umjetni zaslađivači mogu promijeniti crijevni mikrobiom, a studije su povezale određene zamjene za šećer s većim rizikom od moždanog udara i dijabetesa .Iako je sukraloza sigurna za konzumaciju, možda nije najbolja opcija za ljude koji pokušavaju smršaviti.
"Ne bih preporučila zamjenu nekaloričnih zaslađivača kaloričnim zaslađivačima. Zaključak je da oni vjerojatno nisu toliko učinkoviti za kontrolu tjelesne težine", rekla je Page.
Umjesto zamjene šećera, meda, smeđeg šećera ili kukuruznog sirupa s visokim sadržajem fruktoze sukralozom ili drugim nekaloričnim zaslađivačima, razmislite o smanjenju unosa ultraprerađene hrane s dodanim šećerima i umjetnim zaslađivačima.
"To ponovno uvježbava naše mozgove i okusne pupoljke da razmišljaju o jedenju stvari koje su zdrave, poput voća i povrća koje ima neku prirodnu slatkoću, ali nema onaj super slatki okus zbog kojeg vaši okusni pupoljci s vremenom žude za više slatkiša", dodala je Page.
Kako smanjiti unos sukraloze
Ljudima koji odluče smanjiti unos sukraloze možda će biti teško u potpunosti izbjeći ovaj zaslađivač, pogotovo jer jedna od najpopularnijih zamjena za šećer. Ako ne možete u potpunosti eliminirati sukralozu iz prehrane, pokušajte u njoj uživati umjereno.
"Rekla bih da je dovoljno popiti jedno ili dva pića dnevno koja sadrže sukralozu ili da je konzumirate kada imate želju za slatkim", savjetovala je dijetetičarka Sandra J. Arévalo, direktorica zdravlja i dobrobiti zajednice u bolnici Montefiore Nyack i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku.
Za kontrolu težine, držite se vode umjesto prirodnih ili umjetno zaslađenih napitaka. "Ako smatrate da vam treba neki okus ili slatkoća, predlažem da u vodu dodate kriške limuna ili limete, mentu, kriške krastavca ili bobičasto voće. Ostavite li ih u vodi preko noći, dobit ćete mnogo više okusa", dodala je Arévalo.