Dijeta Dijetni savjeti 05. veljače 2024.

Koliko vode treba piti za mršavljenje i što joj dodati za bolji učinak?

voda
Foto: Pexels Najmanji dnevni unos vode trebao bi biti osam čaša, ali to ovisi i o drugim faktorima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znate li koliko vode treba piti svaki dan? Koja je idealna količina vode za ubrzanje metabolizma i sagorijevanje kalorija i što možete piti umjesto vode?

Generalni savjet je da pijemo osam čaša vode, ali većina nas jedva da je ispunila taj zahtjev. Mi obično uopće ne shvaćamo koliko smo dehidrirani dok ne počnemo osjećati popodnevni umor tijekom radnog dana, ne osjetimo glavobolju ili ne vidimo da se dehidracija manifestira na našoj koži.

Prednosti pravilnog hidriranja su brojne - doprinosi pravilnoj probavi, poboljšava ten i ubrzava metabolizam. Koliko vode treba popiti da bi došlo do mršavljenja, kako bi se očistila koža ili jednostavno samo za održavanje tijela i mozga u optimalnom zdravlju, za Byrdie su odgovorile Liz Josefsberg, stručnjakinja za mršavljenje i dr. Amy Lee, internistica specijalizirana za probleme s pretilošću.
 
"O minimalnoj količini vode koju bi netko trebao popiti tijekom dana već se dugo raspravlja", napominje Josefsberg, konstatirajući da je osam čaša vode već postalo pravilo. Dr. Amy Lee, kaže da se preporučuju i veće količine vode. Prosječno 3,7 litara tekućine dnevno za muškarce te 2,7 litara za žene (ovisno o klimatskom području u kojem osoba živi, tjelesnim aktivnostima, tjelesnim stanjima poput trudnoće i sveukupnom zdravstvenom stanju). Pri tome treba uzeti u obzir da  vodu unosimo i kroz hranu i druge tekućine.

Možda te zanima... Japanska voda: Spaljuje masti na trbuhu, leđima i bedrima Dijeta

Koja je idealna količina vode za povećanje metabolizma i sagorijevanje kalorija?

Josefsberg iz iskustva zna da je za njezine klijente pijenje dovoljne količine vode gotovo pa najvažnija stavka za mršavljenje. "Voda im odmah daje više energije jer organi poput mozga i srca dobivaju gorivo i ne dolazi do zamijene između osjećaja gladi i žeđi te se toksini iz tijela lakše eliminiraju."

Lee primjećuje da je svačije tijelo različito, a potrošnja vode također ovisi o razini naše pojedinačne aktivnosti. "Kroz svakodnevne aktivnosti, naša tijela mogu izgubiti tri do četiri litre dnevno samo znojenjem, mokraćom, radom crijeva", kaže Lee. Samo disanjem gubimo jednu do dvije litre. "Da bi došlo do mršavljenja sva zaslađena pića treba zamijeniti vodom ili biljnim čajem i piti preporučene dnevne količine 2, 7 l žene, odnosno 3, 8 l dnevno muškarci", savjetuje.

Kako napraviti alkalnu vodu Možda te zanima... Alkalna voda, jednostavna za napraviti, a 'otkiseljuje' organizam Zdravlje

Koje druge napitke možete konzumirati da biste zadovoljili kvotu s vodom?

Voda je najzdraviji način da ostanete hidrirani, ali postoje i drugi načini da ispunite svoju dnevnu kvotu. "Ne upotrebljavajte dijetne vode ili napitke s umjetnim zaslađivačima", upozorava Lee, jer oni mogu izazvati žudnju za hranom kod nekih pojedinaca. "Sokovi s prirodnim šećerom mogu uzrokovati da želite piti veće količine iste tekućine", napominje ona, objašnjavajući da se tako kalorijski unos može povećati. Josefsberg smatra da su dobre alternative biljni čajevi i aromatizirane vode bez šećera.

Kako napraviti aromatiziranu vodu koja će vas hidratizirati i tijelo dodatno obogatiti nutrijentima?

Helena Jakoliš, savjetnica za zdravu prehranu i autorica kuharica s namirnicama bez alergena savjetuje: "U staklenku od litre stavimo narezano voće i povrće na dno posude. Dodamo led po želji i napunimo vodom oko šalice te zatvorimo poklopcem. Pripremljeni napitak može se konzumirati odmah, ali preporuka je staviti u hladnjak na nekoliko sati da voće i povrće puste svoju aromu. Kombinacije su beskonačne, a ujedno ćete se iznenaditi koliko jeftinije i zdravije možete proći, nego da kupujete vodu u trgovini s umjetnim dodacima." Jakoliš preporučuje ove kombinacije:

Limun, naranča i đumbir smanjuju kiselost organizma

Naranča će pomoći u detoksikaciji organizma kao i ubrzavanju probave jer u sebi sadrže vlakna tj. pektin koji ubrzava probavu te smanjuje tegobe zatvora, a osim bogatstva nutrijenata snažan je antioksidans pa štiti naše tijelo od djelovanja slobodnih radikala. U Kombinaciji s narančom dodat ćemo limun koji je odličan detoksikant te je popularan diljem svijeta. Limun eliminira toksine iz organizma, sadrži limunsku kiselinu koja pomaže sagorijevanju kalorija, smanjuje apetit i ubrzava metabolizam. Bogat je izvor vitamina C, jača imunološki sustav, a zahvaljujući alkanom svojstvu smanjuje kiselost organizma. Na kraju u vodu ćemo dodati malo korijena đumbira koji ima snažno protuupalno i antioksidacijsko djelovanje te čisti jetru od nakupljenih toksina i poboljšava cirkulaciju.

 
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock
 

Jagoda i limeta za vitkost

Jagodu s razlogom nazivaju kraljicom vitke linije jer ovo prekrasno voće sadrži malo kalorija i šećera, a izuzetno je bogata vodom. Jagode ubrzavaju cirkulaciju te čiste krv pa su blagi detoksikanti, iznimno su bogate kalijem i manganom,odličan su izvor vitamina C, štite organizam od slobodnih radikala te ubrzavaju cirkulaciju. U vodu ćemo dodati još i limetu - osvježavajuće citrusno voće koja poboljšava probavu i bogat je izvor antioksidansa. Kombinacija jagode i limete daje posebnu notu ovoj vodi.