Zdravlje 20. lipnja 2024.

Bol u kuku pripisala je prečestom vježbanju, ali saznala je da ima krvne ugruške: "Imam sreće što sam živa"

Foto: facebook/Holly Whitehall Holly Whitehall otkrila je da ima krvne ugruške u plućima, želucu i lijevoj nozi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Holly Whitehall je prvi put osjetila bolove u lijevom kuku u listopadu prošle godine, ali je za to okrivila prečesti odlazak u teretanu.

Holly (22) je odlučila posjetiti svog liječnika kada su bolovi postali sve jači i rekao joj je da ode na hitnu pomoć nakon što je posumnjao na cistu na jajniku. Ali daljnji testovi u bolnici otkrili su da je zapravo imala više smrtonosnih krvnih ugrušaka u plućima, želucu i lijevoj nozi.

Holly je za Daily Mail rekla da su liječnici uočili ugruške samo 10 dana prije nego što je trebala odletjeti u Australiju te da su je mogli ubiti prije nego što bi stigla kući. Liječnici su joj rekli da ima sreće što je živa te da su krvni ugrušci rijetka komplikacija uzimanja kombiniranih kontracepcijskih pilula. 

Holly je isprobala tri različite kombinirane kontracepcijske pilule od početka 2022. A smatra da je sve jaču bol u njezinom kuku uzrokovala kontracepcija. "Odjednom sam osjetila bol u gornjem dijelu kuka, ali dosta idem u teretanu pa sam mislila da sam istegnula mišić", rekla je. Par dana kasnije, bol je postajao sve gori, te je isprobala hladni i topli oblog, ali ništa nije pomagalo. U jednom trenutku bol je postao toliko jak da na kraju nije mogla hodati.  

Morala je ići na dvije operacije kako bi liječnici uklonili krvne ugruške i još jednu kako bi ponovno uspostavili cirkulaciju u njezinom kuku. Zbog svega, mora piti lijekove za razrjeđivanje krvi do kraja života. Daljnji testovi su pokazali da Holly ima antifosfolipidni sindrom (APS) — poremećaj imunološkog sustava koji uzrokuje povećan rizik od krvnih ugrušaka.

Određeni lijekovi, uključujući kombinirane kontracepcijske pilule, mogu izazvati APS kod nekih ljudi. Nezdrava prehrana, nedovoljno vježbanja i pušenje također su faktori rizika, prema NHS-u. Nakon što je prošle godine provela tri tjedna u bolnici, sada poziva druge da ne ignoriraju bolove, osobito uzimaju kombiniranu hormonsku kontracepciju.

"Liječnici su rekli da se to potencijalno moglo dogoditi u budućnosti zbog temeljnih problema s APS-om, ali da je tome doprinijela pilula", rekla je Holly. "Najviše me uplašilo to što nisam znala što se događa u mom tijelu i koliko se sve brzo pojavilo i to niotkuda. Nikada ne mislite da će se to dogoditi vama".

Možda te zanima... Krvni ugrušci: Kako nastaju, kako ih prepoznati, prevenirati i liječiti Zdravlje

Rizik je mali, ali kontracepcija može uzrokovati krvne ugruške

Kontracepcijske pilule koje sadrže estrogen mogu uzrokovati lakše zgrušavanje krvi. To može dovesti do ugruška u nozi, poznatog kao duboka venska tromboza, ili u plućima, što se naziva plućna embolija. Krvni ugrušci također mogu izazvati srčani ili moždani udar. No, rizik od razvoja krvnog ugruška od pilule je vrlo mali.

Unatoč tome, malo je vjerojatno da će liječnik propisati kontracepciju ako žena ima dva ili više od sljedećih čimbenika rizika:

  • Ima 35 ili više godina
  • Puši ili je prestala pušiti u posljednjih godinu dana
  • Ima veliku težinu
  • Ima migrene ili visok krvni tlak
  • Je li prije imala krvni ugrušak ili moždani udar
  • Imala je bliskog rođaka koji je dobio ugrušak prije 45
  • Dugo je nepokretna, npr. koristi invalidska kolica.

Zapravo, samo jedna od 1000 osoba koje koriste kombiniranu hormonsku kontracepciju, poput pilula, ima rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, prema NHS-u

Možda te zanima... Kontracepcijske pilule: Prednosti i nedostaci kroz 24 simptoma Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.