Zdravlje 07. lipnja 2023.

Estrogen koji se uzima oralno povećava rizik hipertenzije više od drugih oblika

Estrogen tableta
Foto: Unsplash Ako već imate problema s visokim tlakom, možda je bolje odabrati flastere ili kreme umjesto tableta estrogena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uzimanje estrogena u obliku tableta povećava šansu razvoja visokog krvnog tlaka više nego estrogenske vaginalne kreme i transdermalni flasteri.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Hypertension, estrogen koji se uzima oralno, odnosno u obliku tableta, mogao bi biti povezan s većim rizikom hipertenzije u usporedbi s vaginalnim kremama i transdermalnim flasterima. Znanstvenici su koristili zdravstvene administrativne podatke 112 tisuća žena u dobi od 45 godina ili više koje su primile najmanje dva uzastopna recepta za hormonsku terapiju koja sadrži samo estrogen, najmanje godinu dana nakon što su započele liječenje. Promatrali su odnos između načina uzimanja hormonske terapije koja sadrži samo estrogen i rizika razvoja visokog krvnog tlaka. Nalazi su uključivali:

  • Žene koje su uzimale oralnu estrogensku terapiju imale su 14 % veći rizik razvoja visokog krvnog tlaka nego one koje su koristile transdermalni flaster.
  • Žene koje su uzimale oralnu estrogensku terapiju imale su 19 % veći rizik razvoja visokog krvnog tlaka nego one koje su koristile vaginalne estrogenske kreme.
  • Jača povezanost estrogena i hipertenzije utvrđena je među ženama mlađim od 70 godina.

Korištenje estrogena dulje vrijeme ili uzimanje veće doze također je povezano s većim rizikom od razvoja visokog krvnog tlaka. "U studiji je oralno korišten estrogen bio povezan s većom učestalošću hipertenzije od transdermalnog ili vaginalnog", rekao je ginekolog Monte Swarup za Medical News Today.

"Žene koje koriste nadomjesnu terapiju hormona estrogena liječnici bi trebali pomno pratiti zbog hipertenzije", dodao je Swarup i objasnio kako estrogen koji se uzima oralno ima nešto drugačiji put u tijelu od drugih lijekova. Radi se o fenomenu u kojem lijek koji se uzima oralno najprije prođe kroz jetru prije nego što dospije u krv i cirkulira tijelom. "Poželjan je bilo koji oblik estrogena osim oralnog", zaključio je. 
 

Menopauza Možda te zanima... Hormonska terapija u menopauzi - tko je treba izbjegavati? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.