Kolumne 20. lipnja 2020.

Zašto te bole noge: Bol u koljenima, kukovima ili stopalima što ti poručuje?

Foto: Guliver/Shutterstock Manjak kretanja često rezultira bolom u koljenima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada smo tinejdžeri svijet promatramo kroz povećalo i težimo za savršenstvom. Želimo da svaki dio našeg tijela izgleda besprijekorno i bez mane.

Ruke i noge bi trebale biti njegovane, mekane, bez ikakvih istaknuti žila, kapilara s lijepo uređenim noktima. U kasnijoj dobi tek shvatimo da je percepcija u toj fazi života uglavnom izvanjska, a i u toj mladenačkoj fazi života imamo više vremena da se posvetimo svim tim detaljima na sebi.

I tako jednog dana kad se pogledamo malo bolje pa zamijetimo "borice", kapilare i pokoju sijedu vlas, počinje se javljati panika, ali ubrzo se privikavamo jer imamo bezbroj drugih preokupacija.

Sve je to podnošljivo dok se ne počinjemo buditi s mističnim bolom u koljenu, kuku ili nekom drugom dijelu tijela. Prva pomisao je „možda sam krivo stao, proći će!“ i tako vrijeme teče, a bol ne prolazi, već se na tom mjestu pojavljuje oteklina i tada počinjemo razmišljati: “Što je to, starost ili nešto drugo?“. Razni odgovori se vrte u glavi: "Tek mi je prošlo četvrto desetljeće, to je nemoguće.“

Možda te zanima... Što je u pozadini ukočenog vrata i bolova u leđima? Kolumne

Tako nam tijelo šalje signale da se malo zagledamo u sebe i nešto promijenimo jer se ono kroz bol buni. Tek tada se ozbiljno zapitamo; „Gdje griješimo?“ Odgovor je u nama, treba biti dovoljno kritičan, prihvatiti ga i krenuti u realizaciju. Postoje teorije o tome zašto dolazi do poremećaja. Zanimljiva je spoznaja kako se osobe koje imaju probleme s nogama boje budućnosti te je zbog toga blokirano njihovo kretanje.

Psihosomatski pristup tegobama s nogama

Noge nas nose kroz život. Ako postoji problem, znači da postoji strah od kretanja naprijed ili oklijevanje da krenemo u određenom smjeru. Važno je svjesno sagledati svoju situaciju i priznati si strah i otpor. Ako ne možeš tako dalje, bilo bi dobro da skupiš snage i uđeš u stanje mira te se pitaš što uistinu želiš? Nakon toga poduzmi potrebne korake kako bi se to realiziralo.

Koljena predstavljaju našu fleksibilnost. Ona izražavaju sposobnost prilagođavanja, ponos, ego i tvrdoglavost. Kad krećemo naprijed, često osjećamo strah od prilagođavanja i istog trenutka postajemo nefleksibilni, a koljena se odmah ukoče. Želimo se kretati, ali nismo spremni mijenjati svoj način kretanja. Za izlječenje koljena je potrebno puno vremena jer su u pitanju ponos i pravičnost. Potrebno je zapitati se gdje si bila nepopustljiva, odbaciti tvrdoglavost i opustiti se. Važno je razviti više tolerancije i sućuti te sposobnost opraštanja.

Stopala su povezana s razumijevanjem sebe i života oko sebe - prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Smetnje sa stopalima ukazuju na jaku volju za napredovanjem pa se ona zbog toga počinju kočiti. Bitno je da spoznaš kako je za napredak uvijek važna ravnoteža mira i aktivnosti. Stariji se ljudi teško kreću jer imaju osjećaj da nemaju kamo otići za razliku od male djece koja su vesela, skakuću i plešu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Smetnje s kukovima - upućuju na krutost i nefleksibilnost, a nastaju zbog straha od budućnosti i nesposobnosti odlučivanja u važnijim situacijama.

Utrnulost - osjećaj utrnulosti ukazuje na dugo življenje u emocionalnoj hladnoći, odnosno osjećaji su utrnuli kao i noge. Otvori se prema životu i osjećaju ljubavi, sreće i sklada.

Otekline - predstavljaju sputavanje emocionalnog života. Stalno su prisutna sjećanja na situacije gdje smo bili povrijeđeni. Otekline često ukazuju na prigušene suze, osjećaj vezanosti i potrebu da druge okrivljujemo za svoja ograničenja. Oslobodi se prošlosti i prestani razmišljati o tome što ne želiš i prepusti se rijeci života.

Možda te zanima... Tikovi: Uzrok ne treba tražiti isključivo u psihi Zdravlje

Artritis - pojavljuje se kao posljedica neprekidnog kritiziranja. Osobe s artritisom pate od perfekcionizma s ciljem da budu od drugih prihvaćene, a sve to zbog toga što osjećaju da ne dobivaju dovoljno ljubavi. Artritis prisiljava na mirovanje i suzbijanje previše aktivnosti. Tu je važno u sebi razviti osjećaj slobode i dati ga drugima.

Artroza - osoba se ukrutila u svojim predodžbama i mišljenjima. Unutrašnja pokretljivost postupno će vratiti i vanjsku pokretljivost. Čitava kreacija je u pokretu i u tome leži njezina igra.

Što pomaže?

Terapijsko djelovanje - ljudsko tijelo protkano je sa 72 000 meridijana (nadija) kojima teče životna energija. Svi nadiji prolaze kroz ruke i noge, a završavaju na dlanovi i stopalima. Na dlanovima i stopalima se nazire otisak svih naših organa. Kada dođe do zastoja protoka energije u tijelu pojavljuje se poremećaj i bolest.
  • Bioenergetskim tretmanima djeluje se na auru (spremište energije), zatim na čakre koje se otvaraju i balansiraju te na protok energije kroz nadije. Tako osobe počinju zračiti pozitivnom energijom, odnosno misli, riječi i osjećaji su usklađene, a aura postaje smirena i ugodna.
  • Masaža tabana - refleksoterapija je jedan od najučinkovitijih tradicionalnih pristupa zdravlju. Osim što je ugodna, djeluje iscjeljujuće jer potiče protok energije kroz noge odnosno uravnotežuje rad svih organa.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

  • Opuštanje u kupkama oplemenjenim ljekovitim solima i aromatičnim uljima djeluju vrlo terapijski i relaksirajuće na cijelo tijelo. Dolazi do opuštanja mišića, potiče se metabolizam i ubrzava se čišćenje od štetnih tvari. Dopusti si bosonoga hodati po zemlji i rosnoj travi jer ćeš tako uspostaviti ravnotežu između svog aurinog polja i Zemljinih energija, osim toga dobit ćeš dodatnu snagu pa ćeš se osjećati moćno, zdravo i osvježeno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.