Zdravlje 28. siječnja 2024.

Može li "Sleepy Girl" mocktail doista poboljšati vaš san?

sok od višnje trešnje
Foto: shutterstock Sleepy girl mocktail sa sokom od višnje i magnezijem
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako se mučite s odlaskom na spavanje ili se budite tijekom noći, TikTokerica Gracie Norton ima recept koji će vam osigurati mirniji san. Svoj je bezalkoholni koktel odnosno mocktail nazvala "Sleepy Girl" ili pospana djevojka, a sastoji se od samo tri sastojka - soka od višnje, magnezija i mineralne vode. Da koktel uistinu može pomoći sa nesanicom potvrdili su i stručnjaci.

Nutricionistički tim Vitaminoteke za missZDRAVU pojašnjava kako su trešnje u svježem stanju dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, no da se vrlo koristan pokazao i njihov sok. "Višnje su prirodno bogate melatoninom, hormonom koji se oslobađa kada pada mrak i signalizira tijelu da je vrijeme za spavanje", objašnjava za Verywell Health nutricionistica Lainey Younkin. Isti hormon nalazi se i u trešnjama te njihovom soku, a često se može pronaći i u obliku tableta ili gumenih bombona, no tada je u znatno većim koncentracijama. 

Dodaje Younkin kako istraživanja koja ovo dokazuju nisu opsežna te da je potrebno provesti veće i dugotrajnije studije. Ipak, postojeća istraživanja pokazuju da su oni koji su konzumirali sok od višnje pet dana imali znatno kvalitetniji san. Još jedno malo istraživanje je pokazalo da su osobe koje pate od nesanice spavale duže ako su pile sok od višnje. Iako istraživanja nisu opsežna, nutricionistica savjetuje da je sok od trešnje ili višnje vrijedno isprobati jer se radi o izboru koji ne nosi rizike. 

Osim što će pomoći onima koji ne mogu zaspati noću, dobar je izbor i za sve one koji rade noćne smjene nekoliko dana tjedno, objašnjava dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica za missZDRAVU. Trešnje i višnje pomoći će uspostavi pravilan ritam sna i budnosti.

Zdrava doza antioksidansa

Trešnje su bogate antioksidansima, prirodnim kemijskim spojevima koji mogu pomoći tijelu da se nosi sa svakodnevnim oštećenjima stanica izazvanim oksidativnim stresom. Do oštećenja stanica može doći zbog normalnog metabolizma, upale, tjelovježbe, pušenja, zagađenja zraka ili zračenja. Istraživanja pokazuju da i višnje i trešnje pomažu smanjiti štetu koju je prouzrokovao oksidativni stres, a također smanjuju upalu te štite moždanu funkciju, navodi WebMD

Koji magnezij odabrati?

Još jedan vrijedan sastojak ovog bezalkoholnog koktela je magnezij. Sleep Foundation pojašnjava kako istraživanja pokazuju da magnezij može pomoći lakše utonuti u san, duže spavati, smanjiti broj buđenja tijekom noći te povećati prirodnu proizvodnju melatonina. No nije svaki oblik magnezija jednako efektivan u tome. Dok će najmanji utjecaj na kvalitetu sna imati magnezijev oksid, najbolji odabir je magnezij glicinat koji umiruje živce i istovremeno opušta mišiće. Budući da se radi o najskupljem i najmanje pristupačnom obliku magnezija, poslužit će i široko dostupan magnezij citrat. 
 

umor Možda te zanima... Posljedice nedostatka magnezija i najbolji izvori Zdravlje

Kako pripremiti "Sleepy Girl" mocktail?

Recept za ovaj koktel objavljen je u ožujku, a već je unutar mjesec dana skupio preko milijun pregleda. Gracie navodi kako mocktail ne ispija svaki dan nego samo u dijelu menstrualnog ciklusa kada joj je teško zaspati.

Potrebna su vam samo tri sastojka za pripremu ovog popularnog napitka, a idealno bi bilo popiti ga oko sat vremena prije spavanja. Iako Gracie za pripremu koristi mineralnu vodu obogaćenu probioticima, poslužit će i obična gazirana mineralna voda ili ona obogaćena magnezijem.

Sastojci:

  • 120 ml soka od višnje ili trešnje
  • 1 žlica magnezija u prahu
  • Gazirana mineralna voda
  • Led

Priprema:

  1. U čašu stavite led, dodajte magnezij u prahu i zatim sok od višnje ili trešnje. Dobro promiješajte.
  2. U čašu dodajte led, još jednom promiješajte te zatim ulijte gazirane mineralne vode po želji. 

 

@gracie_norton the only time i struggle with sleep is right at the end of my luteal phase! This is working WONDERS!! 💛 (not something im planning on drinking every single night, just near the end of my luteal phase! #healthyhabits #mocktails #bettersleep #sleep ♬ The Lazy Song - Galuh

Iskustvo sa "Sleepy Girl" mocktailom

Stručnjakinja za spavanje Claire Davies i sama je odlučila isprobati "Sleepy Girl" mocktail budući da već svaku večer prije spavanja pije magnezijev glicinat za opuštanje mišića jer ima sindrom nemirnih nogu. Kaže kako je dobra stvar ovog napitka to što ne sadrži sadrži alkohol, kofein i bilo koje druge stimulanse koji bi mogli poremetiti san. "Ne vidim ništa štetno u 'Sleepy Girl' napitku, ali ne bih se nadala da će vam pomoći da 'spavate kao beba' kako tvrde ljudi na TikToku", priznala je Claire za Tom's Guide. Kaže da je uvijek bolje jesti zdravu, cjelovit hranu bogatu magnezijem, proteinima i aminokiselinama, uključujući triptofan te imati dobru higijenu spavanja i uspostaviti opuštajuću rutinu prije odlaska na spavanje

Bez obzira hoćete li isprobati "Sleepy Girl" mocktail ili ne, ove namirnice svakako uključite u svoju prehranu jer su bogate magnezijem: 

  • Sjemenke bundeve
  • Chia sjemenke
  • Bademi
  • Indijski orašćići
  • Špinat
  • Crni grah
  • Sojino mlijeko
  • Edamame
  • Maslac od kikirikija
  • Smeđa riža
  • Losos
  • Jogurt i mlijeko
  • Avokado
  • Banane

 

trešnje Možda te zanima... Trešnje djeluju protuupalno i reguliraju tekućine u tijelu Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.