Osim ako nisi gastroenterolog, vjerojatno ne razgovaraš redovito o svojoj stolici. Ali vjerojatno si primijetila i zapitala se zašto određena hrana ostaje neprobavljena.
Određena hrana nije pravilno razgrađena
Bakterije u tijelu trebale bi moći pravilno razgraditi pojedenu hranu, ali ponekad je hrana s puno vlakana posebno teška za probavu. Kukuruz, mrkva, žitarice, sjemenke i orašasti plodovi među najčešćim su krivcima jer škrob u ovoj hrani može biti teško probavljiv. Budući da ta hrana kroz tijelo prolazi gotovo nepromijenjena, ne apsorbiramo uvijek sve njihove hranjive sastojke.
"Gotovo sve namirnice na biljnoj bazi sadrže složene ugljikohidrate koje naša tijela ne mogu lako pretvoriti u kalorije", kaže dr. Sc. Daniel Freedburg, gastroenterolog s Medicinskog centra Sveučilišta NewYork-Presbyterian / Columbia za Prevention. Kako bi bila sigurna da uistinu apsorbiraš hranjive sastojke, pokušaj pripremiti povrće na pari to će ga omekšati i omogućiti oslobađanje više hranjivih sastojaka.
Ne žvačeš hranu temeljito
Na ono što se vidi u stolici utječe i koliko dobro žvačemo hranu. Proces probave započinje žvakanjem, postupkom u kojem zubi drobe i melju hranu. "Ako hranu ne žvačemo temeljito, probavnim enzimima je otežan rad, tako da hrana prolazi netaknuta", kaže Sonya Angelone, M.S., R.D.N., glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku. Slina, žlijezde u sluznici želuca, gušterača, jetra i tanko crijevo sadrže probavne enzime, tvari koje ubrzavaju kemijske reakcije i pomažu u razgradnji hrane na osnovne hranjive sastojke.
Hrana ima tvrdu vanjsku ljusku
Neki orašaste plodovi i sjemenke imaju tvrde vanjske ljuske koje otežavaju pristup masnoćama pohranjenim unutra. Iako to ne vrijedi i za kukuruz, čini se kao da on uvijek samo prođe kroz probavni sustav. Kukuruz možda nema tvrdu ljusku, ali svako zrno ima vanjsku ovojnicu sastavljenu od celuloze, koju ljudski enzimi ne mogu razgraditi. Unutar jezgre se probavi, ali celulozna ovojnica ostaje vidljiva u stolici. Iako se čini da je kukuruz potpuno netaknut, organizam uglavnom apsorbira njegove hranjive sastojke.
Pojela si namirnicu intenzivne boje
Čudno je da se hrana koju jedeš može prepoznati po boji stolice. Ako je zelena ili čak plava to bi mogao biti rezultat većeg unosa zelenog, lisnatog povrća ili bobičastog voća. Hrana poput cikle, želea ili brusnica može stolicu obojiti u crveno. Upozorenje, ako se ne sjećaš da si jela nešto s ovim pigmentom, to bi mogla biti krv, a u tom slučaju trebaš posjetiti liječnika.
Hrana prebrzo prolazi kroz probavni trakt
Obično je potrebno 24 do 72 sata da hrana prođe kroz probavni trakt. Neki ljudi imaju visoku stopu crijevne pokretljivosti i mogli bi primijetiti čestice hrane u stolici koje nisu imale vremena da se potpuno razgrade. "Stopa pokretljivosti je tranzitno vrijeme na koje utječe zdravlje mišića debelog crijeva, kao i sastav prehrane", objašnjava Angelone. Gastrointestinalni trakt sastoji se od četiri različita dijela: jednjaka, želuca, tankog crijeva i debelog crijeva. Svaki dio GI trakta ima jedinstveni posao u probavi, a pokretljivost se može razlikovati čak i između različitih dijelova crijeva, kaže Suneeta Krishnareddy, MD, gastroenterologinja s Medicinskog centra Sveučilišta NewYork-Presbyterian / Columbia za Prevention.
Postojanje drugih problema s gastrointestinalnim traktom
Vidjeti čestice hrane u stolici obično nije razlog za zabrinutost. Međutim, ako ih prati proljev ili gubitak kilograma koji se ne mogu objasniti iz drugog razloga, to može biti znak ozbiljnijeg stanja i trebao bi ga procijeniti liječnik, kaže dr. Krishnareddy. Proljev i gubitak kilograma mogu biti znakovi malapsorpcije povezane s celijakijom, Crohnovom bolešću ili problemima s gušteračom. Imaj na umu da sve bolesti koje uzrokuju malapsorpciju mogu uzrokovati neprobavljene čestice hrane u stolici.