Ljepota i relax Wellness 03. srpnja 2018.

7 načina kako se opustiti iste minute nakon što odeš s posla

Uspjeh
Foto: Guliver/Shutterstock Uspješni ljudi su naučili da nitko, doista nitko nije savršen, tako da apsolutno nema smisla uspoređivati svoj izgled, životopis ili obiteljsko porijeklo s bilo kim drugim.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što pošalješ zadnji e-mail i ugasiš kompjuter, svejedno osjetiš posljedice stresa nakon dugog radnog dana. Na svu sreću, postoje jednostavni i efektivni načini kako se smiriti čim napustiš radni prostor, prenosi Shape.

Zakreni kralježnicu

Probaj sjesti na prvu klupu na nekom mirnom mjestu na putu do doma i okreni kralježnicu rotacijom tijela par puta, preporučuje Sarah Luna, instruktorica pilatesa. 

Vrlo je jednostavno: sjedi uspravno na sam rub stolice ili klupe tako da su stopala sasvim priljubljena uz pod. Podigni ruke sa strane, u visinu ramena pa okreni kralježnicu skupa s glavom u jednu pa u drugu stranu. Ponovi nekoliko puta pa pokušaj ponovo stojeći. 

Ovo će pomoći većem dotoku kisika do organa i mišića kako bi se fizički opustila, kaže Luna.

Možda te zanima... Pet načina kako se na prirodan način riješiti stresa Zdravlje Možda te zanima... Zašto bi ti svaki liječnik preporučio da ideš na posao biciklom? Eko

Promijeni odjeću

"Nošenje uske odjeće može povećati pritisak u abdomenu i uzrokovati neugodu u donjem dijelu trbuha i želucu", objašnjava Jane Sandler, obiteljska liječnica iz Texasa. Ponesi si koji rezervni komad koji je udoban i u koji bi se mogla presvući nakon radnog vremena. 

Preporučuje izuvanje cipela, ili ako se voziš javnim prijevozom, promjenu u udobnije, otvorenije cipele jer cipele u kojima radimo nam mogu postati premalene na kraju danu zbog oticanja stopala.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Razveži kosu i izađi na sunce

Imaš li rep ili punđu, makni ih čim izađeš iz ureda kako bi opustila kosu. Neposredna opuštenost tjemena može pomoći kod dugotrajne tenzije na području glave. 

Voziš li se kući nakon posla van granica grada, spusti prozore i udahni svježeg zraka, ako nisi alergična, kaže Sandler. Preporučuje i gašenje mobitela i glazbe kako bi uživala u krajoliku i mirisu prirode. 

Sunce će pomoći prirodom fitoterapijom, koja može pomoći smanjenju anksioznosti dok organizam opskrbljiva vitaminom D

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Inhaliraj lavandu

Možeš nositi vrećicu suhe lavande ili bočicu esencijalnog ulja kako bi se opustila nakon radnog dana. Lavanda ima prirodan umirujući efekt, koji će pomoći kod smanjenja krvnog tlaka, boli te hormona kortizola i opustit će mišiće, što može pomoći kod umornih nogu. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Stisni mišiće u tijelu 

Ovo napravi kako bi opustila napetost u tijelu, predlaže Alok Trivedi, stručnjak za psihološko djelovanje. On ovu metodu već pet godina provodi na svojim pacijentima. 

"Stisni jako šaku pet sekundi pa opusti. Osjetiš li napetost ili ukočenost na području stopala ili nogu, napravi istu vježbu sa svojim nožnim prstima, listovima, guzom i tako dalje. Ako imaš vremena, kreni s kontrakcijama od stopala do glave i naciljaj svaku točku u kojoj bi se stres mogao sakriti", kaže. 

Očisti lice

"Obriši" sve stresne situacije u danu uklanjanjem šminke, što ima smirujuć efekt, predlaže Amy Derick, dermatologica iz Chicaga. 

"To će te smiriti, vjerojatno i smanjiti temperaturu tijela - i osjećat ćeš se ponovo 'kao ti' s licem bez prljavštine i šminke", kaže. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Posegni za omegama

Nakon radnog dana, na putu do doma ili čim dođeš, posegni za nekim obrokom punim energije. 

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama smanjuje upalu u organizmu i pomaže smanjenju anksioznosti i depresije, kaže Maria N. Vila, liječnica obiteljske medicine iz New Jerseya. To uključuje ribu, poput lososa i orašide. 

Možeš se i 'regenerirati' šalicom kamilice ili zelenog čaja, koji sadrže aminokiseline za smirenje živčanog sustava. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.