Zdravlje Prirodno liječenje 27. ožujka 2018.

Pet načina kako se na prirodan način riješiti stresa

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Borba protiv stresa jedan je od najvećih izazova današnjice. Iako stres mogu uzrokovati različiti čimbenici, najstresnija okolina bez sumnje je ona poslovna. Dugi sati provedeni na poslu, rokovi koje treba ispoštovati i obavljanje zahtjevnih zadataka uzrokuje napetost našeg tijela i uma, koja dugoročno može narušiti fizičko i mentalno zdravlje. Zato je važno redovito prakticirati aktivnosti koje pomažu u smanjenju stresa.

Pripazite što i koliko jedete

Hrana koju konzumirate može bitno utjecati na to kako ćete se osjećati tijekom radnog dana. Iako u stresnim situacijama svi najradije posežemo za brzim i nezdravim obrokom, takva hrana uzrokuje pad raspoloženja i energije te na taj način pojačava simptome stresa. Mali i zdraviji obroci, s druge strane, pomažu održati jednoliku razinu šećera u krvi, održavajući tako razinu energije i koncentraciju.

Trčite

Oblik vježbanja koji najbolje utječe na smanjenje stresa je trčanje. Ono potiče izlučivanje hormona endorfina, takozvanog „hormona sreće“. Endorfin u tijelu budi osjećaj sličan euforiji, što umanjuje neke od fizičkih i psiholoških posljedica stresa. No, trčanje ne mora biti u potpunost odvojeno od poslovnog okruženja. Protiv stresa se možete boriti sa svojim kolegama ako se prijavite na MAGENTA 1 B2B RUN, najveće poslovno sportsko događanje koje okuplja djelatnike iz različitih kompanija, a sudjelovati možete u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu.

Opustite um uz meditaciju

Meditacija je jednostavan i brz način za smanjenje stresa koji može prakticirati svatko. Također, meditirati možete gdje god se nalazili – dok šećete, vozite se u tramvaju ili sjedite u uredu. Meditacijom se usmjerava pažnja i uklanjaju zbrkane misli koje umaraju vaš um i uzrokuju stres te nastaje osjećaj mira koji povoljno utječe na tijelo i na um.

Naspavajte se

Nedostatak sna loše utječe na produktivnost tijekom dana, koncentraciju i sposobnost rješavanja problema. Što ste odmorniji, to ćete se bolje moći nositi sa stresom na radnom mjestu. Stvorite rutinu i pokušajte odlaziti na spavanje i ustajati u isto vrijeme. Izbjegavajte koristiti mobitele i računala barem sat vremena prije odlaska na spavanje, kao i aktivnosti koje izazivaju stres, kao što je primjerice dovršavanje poslovnih obaveza. Umjesto toga prigušite svjetla i pozabavite se smirujućom aktivnošću kao što je čitanje.

Duboko udahnite

Vježbe dubokog disanja pomažu usmjeriti vašu pozornost na dah, čime osvješćujete svoje disanje i možete ga kontrolirati na način da dišete sporije i dublje. Pluća se kod takvog disanja polako proširuju i skupljaju, što usporava puls i umiruje tijelo i um.

Možda te zanima... Osjećaš bol prilikom trčanja? Otkrivamo zašto Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.