Ljepota i relax Moje emocije 09. ožujka 2016.

Na 12 sekundi ugasi misli i upoznaj sebe

Sanja_Joga
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zamisli da svako jutro imaš priliku otputovati kamo god želiš i zaboraviti na sve obaveze koje te čekaju tog dana. Samo trebaš otvoriti oči, odvojiti trenutak za sebe i jutarnju kavu i krenuti na put! 12 sekundi dovoljno je da stigneš do zacrtanog cilja!

Meditacija je na glasu kao jedna od najboljih metoda za smirivanje, otklanjanje stresa i loših misli, rješavanje zdravstvenih problema, pa čak i za pomlađivanje. ''Nakon što otkriješ svjesniju, smireniju i sretniju sebe, meditacija više nije opcionalna: meditirat ćeš svaki dan!'', napominje učiteljica joge Sanja Radović. U čemu je tajna?

Osvijesti svoje misli i reakcije

Užurbani stil života s rasporedom punim obaveza i bez trunke slobodnog vremena nerijetko dovode do toga da se otuđimo od drugih, a kad količina stresa dosegne vrhunac, primijetimo da smo zanemarili i sami sebe. ''Našoj jadnoj umornoj zapadnoj civilizaciji treba trenutak odmora od zbrke u kojoj živimo. Treba nam malo vremena, nekoliko udaha više koji će nas učiniti aktivnima, a ne reaktivnima jer sav stres koji osjećamo oko nas uzrokovan je time što ne mislimo, nego reagiramo na vanjske podražaje'', objašnjava Sanja Radović, učiteljica joge u OM jogi

Kao izlaz iz stresnih situacija kojima smo neprestano okruženi preporučuje meditaciju koja nas može, tvrdi, učiniti mirnijima, svjesnijima svojih reakcija, misli i blokada. ''Meditacija i nas i ljude oko nas čini neminovno sretnijima jer naše reakcije više nisu nepromišljene. Ona za nas ne bi trebala imati veliki cilj već bi odmor od samoga sebe i svoje okoline trebao biti dovoljan motiv'', napominje.

12 sekundi da upoznaš samu sebe

Tradicionalne filozofije joge i budizma, kao i mnoge filozofije proizašle iz jogijskih temelja zagovarale su prosvjetljenje kao ultimativni cilj meditacije. ''Prosvjetljenje je zasigurno zanimljiva posljedica meditacije, ali nipošto nije cilj. Prepoznavanje vlastitih misli i zaključak da zapravo stalno vrtimo i tumačimo iste misli na razne načine, dovest će nas do mnogih zanimljivih zaključaka o sebi samima i o našoj okolini. Počet ćemo razumijevati vlastite reakcije i reakcije ljudi oko nas. Upoznat ćemo sami sebe i imat ćemo priliku promijeniti ono što nam se ne sviđa.''

Postoji mnogo metoda za meditiranje, poput onih koje se temelje na praćenju daha, na vizualiziranju, na postavljanju namjere i slično. ''Meditacija je stanje između dviju misli. Zbog toga je meditirati vrlo teško: pokušaj 'ugasiti' misli na samo 12 sekundi. Toliko je tišine između misli potrebno kako bismo svoje stanje mogli nazvati 'koncentracijom'. Ako uspijemo zadržati svoju pažnju na dahu i na trenutku još 12 puta 12 sekundi, ulazimo u stanje meditacije'', objašnjava Sanja.

Kako meditirati?

Prije nego što uopće sjedneš u meditaciju, preporučuje se pronaći mirno mjesto na kojem te nitko neće ometati. ''Meditacija započinje opuštanjem tijela pa praćenjem i brojanjem daha. Misliti o poslu ili o tome kako trebaš odvesti auto kod mehaničara u meditaciji je znak lijenosti: svatko od nas je sposoban promotriti svoje misli i potom ih otpustiti. Kako bismo to što lakše učinili koncentriramo se na udah i izdah, na mekano dizanje i spuštanje trbuha i promatramo vlastite misli kako prolaze ispred nas.'' Vrlo brzo ćemo shvatiti da se te misli uvijek vrte oko prošlosti i budućnosti. ''Prošlost više ne postoji, budućnost se još nije dogodila. Tek kad dobijemo jasan uvid u vlastite misli, možemo zaključiti kako su one uglavnom besmislene i nemaju nikakve veze s trenutkom u kojem se nalazimo. Do tada nam se čini kako uvijek mislimo o jako pametnim i korisnim stvarima'', tvrdi Sanja.

U početku meditacija može trajati svega nekoliko minuta, a pokušaj je svakog dana produžiti za još koju minutu. Bilo bi sjajno meditirati dvaput dnevno jer tada je učinak najbolji, no ako nemaš tu mogućnost, meditiraj ili ujutro ili navečer, u mirnije doba dana. ''Ugasi um kako bi spoznala samu sebe i prestani vrtjeti i čitati svoje misli o prošlosti i budućnosti bez prestanka, prestani slušati buku u svojoj glavi i osjeti sebe u trenutku – to je zapravo sve što o meditaciji i trebaš znati. Između dviju misli postoji praznina. Ta praznina nije prazna. To je trenutak u kojem možeš osjetiti sebe. To je trenutak dječje sreće, jedini trenutak u kojem si slobodna.'' 

Trosatni tečaj meditacije s uputama, dobrobitima, primjerima, kao i nekoliko vođenih meditacija, potraži ovdje

Nauči kako mantrom produbiti meditaciju i smiriti um.

Ne treba ti puno vremena da potakneš pozitivne promjene, dovoljno je da svako jutro odvojiš nekoliko trenutaka za sebe i svoje misli. Ti, kava i jutro - sastojci za najmoćniji ritual kojima ćeš svaki dan započeti krcata energijom i pozitivom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.