Uskrsni kruh je talijanska i grčka tradicija, a radi se o tijestu s kvascem s obojenim jajima utisnutim u tijesto. Ovaj kruh idealan je za uskrsni doručak!
Sastojci:
Za kruh:
- 1 šalica mlakog mlijeka
- 1/2 šalica plus žličica šećer
- 2 1/2 žličice ili 1 pakiranje aktivnog suhog kvasca
- 4 1/2 šalice višenamjenskog brašna, plus još za posipati na površinu
- 2 žličice soli
- 2 velika jaja
- 1/2 šalica maslaca, omekšan i narezan na kockice
- Jaje za premazati kruh
- Šarene mrvice za ukras
Za jaja:
- 4 velika jaja
- šalica kipuće vode
- 2 žličice destiliranog bijelog octa
- Boja za farbanje jaja
Priprema:
- Namažite veliku zdjelu uljem ili maslacem. U manju zdjelu dodajte mlijeko i žličicu šećera te kvasac. Pustite da odstoji dok ne postane pjenasto, oko osam minuta.
- U zdjeli samostojećeg miksera s kukom za tijesto pomiješajte brašno, preostalu 1/2 šalice šećera i sol. Dodajte smjesu mlijeka i kvasca i jaja. Miješajte dok ne nastane vrlo mekano tijesto, oko pet minuta. Pojačajte na srednju brzinu i dodajte maslac žlicu po žlicu, dobro miješajući nakon svakog dodavanja, dok se tijesto ne povuče sa stranica zdjele, oko 15 minuta.
- Prebacite tijesto u podmazanu zdjelu, pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči 1 do 1 i pol sat.
- U međuvremenu napravite tvrdo kuhana jaja. Stavite jaja u srednji lonac i prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zakuhajte. Pokrijte i ugasite vatru. Ostavite da odstoji 11 minuta, a zatim ih izvadite iz posude i potopite u ledenu vodu.
- Podijelite šalicu kipuće vode u dvije zdjele. U svaku zdjelu dodajte žličicu octa i željenu boju za jaja. Dodajte jedno po jedno jaje i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta, ovisno o željenoj boji. Žlicom ih izvadite iz zdjele i ostavite da se osuše.
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i obložite veliki lim za pečenje papirom za pečenje. Na lagano pobrašnjenoj podlozi podijelite tijesto na 3 jednaka dijela. Svaki komad zarolajte u 40 cm dugačko uže. Stavite užad jedan pored drugog po dužini na pripremljeni lim za pečenje. Gornje krajeve stisnite zajedno, a zatim čvrsto ispletite užad. Spojite krajeve i formirajte krug i stisnite tijesto zajedno.
- U pletenicu utisnite obojena jaja, zatim poklopite tijesto i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko 30 minuta.
- Premažite kruh jajima i posipajte malo šarenih mrvica, po želji. Pecite kruh dok ne porumeni, 30 minuta.