Prirodnim putem mogu se napraviti posebne nijanse boja koje ne možete naći u trgovinama.
Kod bojenja uskršnjih jaja važno je paziti da boje koje prodiru ispod ljuske nisu opasne za zdravlje onih koji ih konzumiraju pa se metoda prirodnog bojenja sama nameće kao idealna. Ova tradicija ponovno postaje pravi hit, a i prirodnim bojama možete napraviti nijanse kakve ne možete pronaći na policama trgovina.
Za ovaj način bojenja jaja bit će vam potreban jedan veći lonac, manje zdjelice ili staklenke, metalna žlica, salvete te slobodno mjesto na koje ćete odlagati jaja.
Od namirnica su vam potrebni:
- 4 šalice crvenog kupusa
- 3 žlice kurkume
- ljuske od oko 12 glavica luka ili lukovica
- 4 šalice sjeckane repe
- šalica jake kave umjesto vode
- jaja
Proces:
- Odaberite sredstvo za bojenje u količinama koje smo naveli u popisu namirnica te ga stavite u veći lonac
- Dodajte litru vode i dvije žlice octa, a u slučaju da je potrebno više vode za pokrivanje sastojaka, proporcionalno dodajte i količinu octa.
- Zakuhajte vodu te kasnije smanjite vatru
- Pustite da sastojci odstoje u prokuhanoj vodi 30 minuta
- Obojenu vodu procijedite u zdjelu ili teglice u kojoj ćete bojiti jaja
Da bi vam olakšali cijeli proces ili dali ideju za boje, donosimo načine kako da postignete točno određenu boju.
- TAMNO ZLATNA - 30 minuta kuhajte jaja u kurkumi.
- BRONČANA/ TAMNO NARANČASTA BOJA - 30 minuta kuhajte jaja u otopini od lukovice.
- TAMNO SMEĐA BOJA - 30 minuta kuhajte jaja u crnoj kavi.
- SVJETLO ŽUTA - Prethodno kuhana jaja potopite u na sobnoj temperaturi ohlađenoj, otopini od kurkume i to 30 minuta.
- NARANČASTA – Prethodno kuhana jaja u otopinu lukovice, rashlađenoj na sobnoj temperaturi, ostavite 30 minuta.
- SVJETLO SMEĐA - Prethodno kuhana jaja ostavite u otopini crne kave koja je rashlađena na sobnoj temperaturi, 30 minuta.
- SVJETLO ROZA – Prethodno kuhana jaja stavite u otopinu od repe, rashlađenu na sobnoj temperaturi, 30 minuta.
- SVJETLO PLAVA – Potopite prethodno kuhana jaja u otopinu od kupusa koja se rashladila na sobnoj temperaturi i neka stoji 30 minuta.
- TAMNO PLAVA – Prethodno kuhana jaja ostavite u otopini od kupusa sobne temperature i ostavite preko noći.
- BOJA LAVANDE – Kuhana jaja stavite u otopinu od repe koja je rashlađena na sobnoj temperaturi i to 30 minuta, a zatim kratko, nekih 30 sekundi stavite ih u otopinu od kupusa.
- ŽUTO ZELENA – Kuhana jaja stavite u otopinu od kurkume, rashlađenu na sobnoj temperaturi, a zatim u otopinu od kupusa na pet sekundi.
- BOJA LOSOSA – Potopite prethodno kuhana jaja u otopinu kurkume, isto već rashlađenu na sobnoj temperaturi na 30 minuta, a zatim u otopinu ljuske luka na 30 minuta.