Keto torta bogata čokoladom, a opet lagana zbog niskog udjela ugljikohidrata, idealna je za rođendane, zabave ili kad god poželite čokoladnu tortu.
Ovaj keto čokoladni kolač bogatog čokoladnog okusa s laganim i prozračnim biskvitom. Najbolje od svega je što ne sadrži i gluten pa je pogodan za osobe koje ga izbjegavaju, a sve sastojke možete izmiješati u samo jednoj zdjeli.
Sastojci:
- 3/4 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka, sobne temperature
- 1/2 žlice jabučnog octa
- 2 šalice brašna od badema
- 1/4 šalice kokosovog brašna
- 1/2 šalice visokokvalitetnog kakaa u prahu
- 2/3 šalice ksilitola ili eritrola
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 4 velika jaja, sobne temperature, lagano umućena
- 1/2 šalice otopljenog kokosovog ulja, može se koristiti i otopljeni maslac
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Za glazuru:
- 2/3 šalice maslaca
- 1/2 šalice zaslađivača, koristi prema potrebi za postizanje željene konzistencije i željene slatkoće
- 1/2 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 do 3 žlice nezaslađenog bademovog mlijeka, plus još po potrebi da se glazura razrijedi do željene konzistencije
- 1/8 žličice soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dva okrugla kalupa za torte od 20 cm ili tri kalupa za torte od 15 premažite s malo ulja i obložite dno kalupa papirom za pečenje.
- U veliku mjernu čašu dodatej bademovo mlijeko i jabučni ocat. Ostavite sa strane da odstoji i zgruša se pet minuta dok miješate ostale sastojke.
- U međuvremenu, u posebnu veliku zdjelu za miješanje, dodajte bademovo brašno, kokosovo brašno, kakao prah, zaslađivač, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol i miješajte da se sve sjedini.
- Dodajte razmućena jaja, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije. Ulijte smjesu badema i jabučnog octa i miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
- Podijelite tijesto ravnomjerno u dva kalupa i pecite u zagrijanoj pećnici 18 do 25 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Nemojte prepeći jer vrijeme će varirati ovisno o vašoj pećnici.
- Ostavite da se biskvit potpuno ohladi u kalupu ili barem 30 minuta prije nego što ih izvadite iz kalupa ili će se raspasti. Biskvit se mora u potpunosti ohladiti prije dodavanja glazure.
- U zdjeli samostojećeg miksera ili ručnim mikserom na srednjoj brzini, pomiješajte maslac dok ne postane lagan i pahuljast, od 3 do 5 minuta.
- Smanjite brzinu mikser na najnižu brzinu pa polako dodajte zaslađivač u prahu, a zatim kakao prah i miksajte lagano dok se sve ne sjedini. Dodajte vaniliju, mlijeko i sol te povećajte brzinu miksera i miješajte dok smjesa ne postane pahuljasta, od 2 do 3 minute. Kušajte i prilagodite sladilo i/ili mlijeko željenoj konzistenciji i slatkoći.
- Nakon što se torta potpuno ohladi, sastavite tortu tako što ćeš donji sloj staviti na tanjur za torte ili stalak za torte. Namažite tanak sloj glazure od čokoladnog maslaca pa dodajte gornji sloj. Na vrh i sa strane dodajte ostatak glazure i po želji ukrasite svježim bobicama.
- Kolač se može čuvati 3 do 5 dana u hladnjaku.