Hrana Saznaj koje su zdrave zamjene za šećer 23. kolovoza 2016.

Što pretjerana konzumacija šećera čini tvome tijelu?

1/2
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pod pojmom šećer najčešće podrazumijevamo saharozu, molekulu koja se sastoji od dva dijela - glukoze i fruktoze. Glukoza je šećer koji putuje našim žilama, a fruktoza se u organizmu razgrađuje na glukozu i poput nje osigurava brz izvor energije stanicama.

Kada pretjeraš s unosom hrane koja sadrži velike količine šećera poput kolača i drugih slastica, glukoza u krvi prvo doživi nagli i veliki porast iza kojeg slijedi isto takav pad koji može rezultirati umorom, ali i osjećajem gladi iako smo unijeli dovoljno ili čak i previše kalorija.

Šećer opterećuje organizam

Prekomjeran unos šećera opterećuje cijeli organizam, pa tako i imunološki sustav. Studije su pokazale kako je aktivnost fagocita, stanica koje uništavaju štetne tvari, narušena najmanje pet sati nakon prevelikog unosa jednostavnih šećera.

Poveznica šećera i dijabetesa

Neumjerenost u konzumaciji šećera nije jedini čimbenik koji dovodi do razvitka šećerne bolesti, međutim, velike epidemiološke studije su otkrile poveznicu između unosa šećera putem slatkih gaziranih pića te drugih namirnica i dijabetesa.

Kako šećer utječe na povećanje tjelesne mase?

Šećer se pohranjuje u obliku glikogena u jetri i mišićima, a ukoliko su sve zalihe popunjene tada se pretvara u masno tkivo. Konzumacija hrane i sokova koji obiluju šećerom dovodi se u vezu s povišenim indeksom tjelesne mase odnosno, s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću što je poznati čimbenik rizika za dijabetes.

Šećer može utjecati na ranu menopauzu

Kad stanice ne apsorbiraju višak šećera, jetra suvišni šećer pretvara u mast i skladišti ga u potkožnom masnom tkivu, tzv. viscelarnoj masnoći. Ženama to stanje kompliciraju lipociti, mala spremišta estrogena. Višak estrogena uzrokuje dodatno skladištenje masti i nastanak rane menopauze. Inzulinsku rezistenciju prati i sindrom policističnih jajnika, menstrualni ciklusi bez ovulacije i neplodnost

Dijabetes povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Oko 65 posto ljudi s dijabetesom umire od srčanih bolesti i moždanog udara. Odrasle osobe s dijabetesom 2 do 4 puta češće razviju srčana oboljenja i dožive moždani udar u odnosu na osobe bez šećerne bolesti.

Konzumacija šećera povećava rizik za karcinom

Mnoge znanstvene studije povezuju unos šećera i nastanak karcinoma gušterače. Znanstvenici tvrde kako je najvjerojatniji razlog hiperglikemija i hiperinzulinemija. Unosom hrane koja sadrži jednostavne šećere dolazi do naglog povećanja glukoze u krvi i velike potrebe za inzulinom što postepeno dovodi do preopterećenja gušterače i smanjivanja osjetljivosti stanica na inzulin. Visok unos šećera i hrane koja obiluje šećerom dovodi se i u vezu s povećanim rizikom od karcinoma jednjaka, tankog crijeva i pluća.

Kala voda s okusom sadrži pametni šećer palatinozu i zato je pravi izbor za tvoje tijelo. Izaberi svoj najdraži okus limeta i menta, limun i zeleni čaj ili bazga te bez grižnje savjesti nastavi slijediti svoj zdrav životni stil. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.