Hrana 06. kolovoza 2020.

Što je to rotacija sjemenki i pomaže li uravnotežiti ženske hormone?

Sjemenke
Foto: Thinkstock Sjemenke bundeve sadrže važne količine željeza
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ženski hormonski sustav je kompleksan entitet koji može biti njezin najbolji prijatelj ili najgori neprijatelj. Kada su hormoni u ravnoteži osjećamo se i izgledamo odlično, puni smo energije, libido je u punoj snazi…

No, kada sofisticirano djelovanje hormona, zbog naše prehrane, manjka ili pretjerane tjelovježbe, stresa ili izloženosti toksinima ispadne iz ravnoteže, posljedice poput PMS-a, PCOS-a, akni, kroničnog umora itd. uvelike zagorčavaju život.

nutricionistica Sandra Krstev Barać | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Sandra Krstev Barać, nutricionistica

Kao način (ponovnog) postizanja ravnoteže hormona sve se više zagovara tzv. rotacija sjemenki (eng. seed cycling). Riječ je o tehnici koja korijene vuče iz naturopatske filozofije, a radi se o obogaćivanju prehrane različitim vrstama sjemenki tijekom različitih faza menstrualnog ciklusa.

Zagovornici ove jednostavne i prirodne tehnike tvrde kako zahvaljujući bogatstvu nutrijenata koje sadrže, sjemenke pomažu regulirati spolne hormone i time ublažiti predmenstrualne tegobe, simptome menopauze ili, pak, staviti pod kontrolu PCOS.

Rotacija sjemenki se provodi u dvije faze

Cijela praksa rotacija sjemenki je, u stvari, vrlo jednostavna, a provodi se u 2 faze:

  1. Faza prati folikularnu fazu menstrualnog ciklusa koja traje od 1. dana krvarenja do ovulacije (do 14.og dana u ciklusu od 28 dana) a ideja je svaki dan konzumirati 1-2 jušne žlice mljevenih lanenih sjemenki i 1-2 žlice sjemenki bundeve kako bi se pružila potpora estrogenu potrebnom u ovoj fazi.
  2. Faza je lutealna faza koja traje od ovulacije do početka iduće menstruacije ( u pravilu, od 15.-28.og dana ciklusa) kada je tijelu potrebno više progesterona što se postiže konzumacijom 1-2 žlice sjemenki suncokreta i sezama.

Da bi se provodila ova praksa nije potrebno imati „školski“ ciklus od 28 dana. U slučaju iregularne ili mjesečnice koja izostaje, prati se ciklus Mjeseca: prva faza traje 14 dana od mladog do punog mjeseca, a drugi od punog do mladog mjeseca (15.-28.dan).

Kako sjemenke djeluju na hormone?

Sasvim iskreno, nema studija koji bi dali znanstvenu potvrdu ovoj praksi. Ipak, pogledamo li pojedinačno sjemenke i njihovu nutritivnu vrijednost i blagodati, postoje određeni razlozi za optimizam. Svaka vrsta sjemenki donosi svoje pogodnosti, no prvak među njima, barem kada je riječ o ženskom zdravlju, jesu sjemenke lana.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mljevene sjemenke lana su, naime, odličan izvor fitoestrogena lignana koji mogu smanjiti rizik od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno imati pozitivan učinak na ovulaciju te produljiti trajanje druge polovice ciklusa u kojem dominira hormon progesteron.  I sjemenke sezama mogu se pohvaliti sadržajem lignana s blagim estrogenim svojstvima, iako možda nedovoljno snažnim da bi ozbiljnije utjecalo na status hormona.

Sjemenke su, nadalje,  odličan izvor blagotvornih vitamina E, omega-3 i omega-6 masnih kiselina, ali i  minerala cinka (osobito sjemenke bundeve i sezama) i selena (sjemenke suncokreta su odličan izvor) neophodnih za normalnu funkciju plodnosti i reprodukciju. Sjemenke su, nadalje, odličan izvor vlakana važnih za metabolizam estrogena.   Stoga, iako praksa rotacija sjemenki u svrhu uravnoteženja hormona možda nema svoju znanstvenu potvrdu, ona je sasvim bezopasna, a može biti korisna i ponuditi brojne nutritivne prednosti po zdravlje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Praktične smjernice

Odlučite li se okušati u rotaciji sjemenki nekoliko stvari morate imate na umu. Prije svega poželjno je koristiti sirove sjemenke koje nisu pržene niti soljene, po mogućnosti organske  i svježe ih samljeti prije konzumacije,  kako bi iskoristivost hranjivih tvari bila veća.  Svakako sjemenke postepeno uvodite u prehranu, osobito ako niste vični unosu većih količina vlakana, kako bi se izbjegla nuspojave poput napuhnutosti, a dodati ih možete smoothiejima, salatama, jogurtu, žitaricama…

Lanene_Sjemenke | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na pitanje koliko dugo je potrebno dok se primijeti pozitivan učinak najčešće se navodi period od 3 mjeseca iako je redoviti unos sjemenki prehrambena navika koja dugoročno nudi brojne blagodati i to nevezano samo uz hormonalni sustav. Činjenica je da rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima, a da je toliko zanemarena u našoj prehrani poput sjemenki, pa možda rotacija sjemenki predstavlja odličnu motivaciju da se redovito nađu na jelovniku.

Možda te zanima... Recepti s lanom uz koje ćeš biti sita i mršava Dijeta

Zaključak

Rotacija sjemenki je popularna praksa obogaćivanja prehrane sjemenkama lana, bundeve, sezama i suncokreta s ciljem uravnoteženja hormona.  Nažalost, znanost ne potvrđuje njenu učinkovitost, što ne znači da pojedinačna primjena blagotvornih sjemenki ne može biti od pomoći u smanjenju simptoma neravnoteže hormona. Ipak, ne treba se zavaravati: sjemenke samostalno ne mogu učiniti previše, već jedino kao dio sveobuhvatnog protokola uravnoteženja hormona pravilnom prehranom i  tjelovježbom, uz dovoljno sna i relaksacije. 

funkcionalnamedicina.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.