Hrana 12. veljače 2025.

Ovom vrstom čokolade zasladite svoje Valentinovo

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ukusni zalogaji tamne čokolade prepuni su spojeva koji su dobri za vas.

Bliži nam se praznik ljubavi Valentinovo, koje je, osim po cvijeću, poznat i po čokoladi. Ako želite pokloniti čokoladu, odaberite tamnu koja je dobra za kardiovaskularno zdravlje. No, nisu sve tamne čokolade iste. Upravo zbog toga su dijetetičarke otkrile prednosti tamne čokolade i kako odabrati najzdraviju. 

Prednosti tamne čokolade

Tamna čokolada nije samo dekadentna poslastica, već  ukusan izvor hranjivih tvari i spojeva koji podržavaju zdravlje srca.

Sadrži antioksidanse koji potiču zdravlje

"Tamna čokolada ima flavonoide, vrstu antioksidansa, koje su studije povezale sa zdravljem srca, poboljšanim protokom krvi i potencijalnim čimbenikom za prevenciju raka", rekla je za Yahoo dijetetičarka Amanda Goodman.

Kad je u pitanju zdravlje srca, pokazalo se da ovi flavonoidi donose niz kardiovaskularnih dobrobiti, uključujući poboljšani protok krvi, niži krvni tlak i poboljšanu funkciju krvnih žila. Na primjer, studija Harvarda iz 2015. koja je proučavala navike konzumiranja čokolade više od 20 000 ljudi otkrila je da je redovita konzumacija umjerenih količina čokolade povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Konkretno, nalazi objavljeni u časopisu Heart pokazali su da su osobe srednje i starije dobi koje su konzumirale do 98,8 grama čokolade dnevno imale niže stope srčanih bolesti od onih koji su se suzdržavali od jedenja ove hrane. Jedan od razloga zašto bi to mogao biti slučaj jest taj što konzumacija čokolade može poboljšati protok krvi u arterijama, što srcu olakšava obavljanje posla.

Osim toga, flavonoli (podskupina flavonoida) u tamnoj čokoladi pomažu u borbi protiv upale, temeljnog uzroka mnogih kardiovaskularnih problema

Možda te zanima... Ova namirnica može pojačati seksualnu izdržljivost Psiha i seks

Nudi pomoć u stresnim trenucima

Manje istraživanje objavljeno u časopisu American College of Nutrition pokazalo je da konzumacija tamne čokolade može pomoći u smanjenju kardiovaskularnog opterećenja izazvanog stresom, olakšavajući vam da ostanete mirni pod pritiskom. S druge strane, mliječna čokolada nije proizvela te dobrobiti u borbi protiv stresa, što dodatno podržava činjenicu da je tamna čokolada najbolja za zdravlje srca.

Sadrži magnezij koji pomaže srcu

"Tamna čokolada također je izvor magnezija", rekla je dijetetičarka Samantha Turner. Ako imate niske razine magnezija, možda ste izloženi većem riziku od srčanih problema poput nepravilnih otkucaja srca, visokog krvnog tlaka i moždanih udara, dok bi održavanje zdravih razina ovog minerala moglo igrati ključnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. 

Možda te zanima... Tri čokolade mjesečno smanjuju rizik od zatajenja srca za 13 posto! Hrana

Smanjuje rizik od drugih kroničnih bolesti

Podaci objavljeni u BMJ -u 2024. pokazuju da je povećana konzumacija tamne, ali ne i mliječne čokolade, povezana s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Također postoje dokazi da tamna čokolada pomaže smanjiti upalne probleme kronične bolesti bubrega i može pomoći u poboljšanju kognitivnih funkcija i raspoloženja kod starijih osoba.

Odabir visokokvalitetne tamne čokolade s najmanje 70 % kakaa i konzumiranje iste u umjerenim količinama ključne su za dobivanje ovih prednosti. Pretjerano uživanje ili odabir čokolada prenatrpanih šećerom moglo bi umanjiti pozitivne učinke. I, naravno, vaša cjelokupna prehrana trebala bi biti uravnotežena i bogata hranjivim tvarima kako biste izvukli najbolje zdravstvene prednosti.

Koju tamnu čokoladu odabrati?

Kad birate tamnu čokoladu, ciljajte na onu koja sadrži najmanje 70 % kakaa. Dijetetičarka Colleen Wysocki rekla je da, iako bi minimum trebao biti 70 %, ćete dobiti više antioksidansa i manje kalorija, zasićenih masti i šećera ako odaberete onu s 85 % ili više kakaa.

Ali upamtite da neki brendovi dodaju šećer ili nezdrave masnoće kako bi uravnotežili gorčinu visokog udjela kakaa. Obavezno provjerite deklaraciju tamne čokolade - ako su dodani šećer ili sumnjivi sastojci na vrhu popisa, možda je bolje da odaberete drugu. "Tražite kakao kao prvi sastojak umjesto šećera", savjetovala je Wysocki.

Neki brendovi dodaju slatkoću oslanjajući se na niskokalorične i beskalorične zaslađivače, poput stevije. Ovi dodaci mogu pomoći da okus tamne čokolade bude malo slađi bez previše brige o dodanim šećerima. Dokazi iz jedne male studije pokazuju da osobe s dijabetesom koje konzumiraju tamnu čokoladu zaslađenu stevijom, eritritolom i inulinom mogu imati bolju kontrolu glukoze u krvi u usporedbi s konzumiranjem konvencionalne tamne čokolade. Međutim, ne podnosi svatko dobro ove zamjene za šećer, pa ako ih izbjegavate, svakako provjerite čime je čokolada zaslađena.

Također biste trebali razmisliti o odabiru čokolade s certifikatom Fair Trade jer se time osigurava da su radnici pošteno plaćeni i rade pod sigurnim, etičkim uvjetima. Čokolade Fair Trade također promiču održive poljoprivredne prakse koje donose korist zajednicama i okolišu.

Na kraju, razmislite o odabiru organske čokolade. Kada je čokolada certificirana kao organska, znate da je napravljena od kakaovca i drugih sastojaka uzgojenih bez upotrebe sintetičkih pesticida, herbicida ili genetski modificiranih organizama (GMO). Metodama kojima se proizvodi organska čokolade stavlja se prioritet na zdravlje tla, bioraznolikost i održive prakse, osiguravajući dobrobiti za okoliš i potrošače. 

Možda te zanima... Čokoladni tart sa zobi, tamnom čokoladom i jagodama Hrana

Koliko tamne čokolade smijete pojesti?

Umjerenost je ključna. Wysocki je predložila jednu do dvije kockice tamne čokolade dnevno kako biste iskoristili kardiovaskularne dobrobiti bez opterećenja kalorijama i šećerom.

Evo nekoliko načina kako uživati ​​u tamnoj čokoladi bez pretjerivanja:

  • Kombinirajte je sa svježim voćem poput jagoda, naranči ili trešanja. Prirodna slatkoća voća nadopunjuje bogati okus čokolade, dodajući vitamine i vlakna.
  • Naribajte malu količinu tamne čokolade preko jogurta, zobene kaše ili smoothieja kao slatki dodatak bez konzumiranja cijele kockice.
  • Kombinirajte nekoliko komadića tamne čokolade s orašastim plodovima, sjemenkama i suhim voćem za uravnotežen međuobrok prepun proteina, zdravih masti i antioksidansa.
  • Polagano jedenje tamne čokolade, i hrane općenito, omogućuje vam da u potpunosti cijenite njezin okus i pomaže u sprječavanju prejedanja

 

Možda te zanima... Može li se jesti slatko i mršavjeti? Pitali smo nutricionisticu Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.