Nova istraživanja pokazuju da čokolada smanjuje rizik od zatajenja srca za 13 posto. Točnije prirodni spojevi koje se nalaze u čokoladi potiču zdravlje krvnih žila.
Ako jedeš tri čokoladice mjesečno time poboljšavaš zdravlje svojih krvnih žila, a time smanjuješ rizik od zatajenja srca za 13 posto. Tamna čokolada, koja bi trebala biti tvoj odabir, sadrži najmanje šećera te najviše flavonoida, prirodnog spoja koji održava zdravlje krvnih žila. Naravno, trebaš paziti na umjerenost jer oni koji čokoladu jedu svakodnevno povećavaju rizik od srčanog zastoja.
Glavni istraživač dr. Chayakrit Krittanawong iz Icahnove medicinske škole na Mount Sinaiu u New Yorku rekao je: "Vjerujem da je čokolada važan izvor flavonoida koji su povezani sa smanjenjem upala i povećanjem dobrog kolesterola. Najvažnije, flavonoidi mogu povećati dušikov oksid (plin koji širi krvne žile i pojačava cirkulaciju). Međutim, čokolada može imati visoku razinu zasićenih masti. Stoga se preporučuje umjerena potrošnja u ovom trenutku."
Studija je predstavljena na konferenciji Europskog društva za kardiologiju u Münchenu, a uključivala je pet studija u kojima je bilo uključeno više od 575 tisuća pojedinaca.
"Da bismo donijeli precizne preporuke, trebat će nam različita klinička ispitivanja za usporedbu utjecaja tamne čokolade i ostalih čokolada", istaknuo je dr. Krittanawong.
Victoria Taylor, liječnica u Zakladi Britanskog Srca, rekla je kako je kakao povezan s različitim zdravstvenim beneficijama.
"Ova velika analiza sugerira da uživanje u umjerenim količinama čokolade te može zaštititi od zatajenja srca, ali previše može biti štetno", istaknula je dr. Taylor.
Prethodne studije koje su provedene u Aberdeenu, Manchesteru, Cambridgeu i Istočnoj Angliji pokazala su da ljudi koji redovito jedu čokoladu imaju 11 posto manju vjerojatnost da će imati srčani udar, moždani udar ili druge kardiovaskularne probleme.
No, kritičari su istaknuli da ovo istraživanje može biti iskrivljeno jer ljudi koji već boluju od srčanih bolesti trebaju izbjegavati čokoladu.