Omiljeni slatkiš velikih i malih, čokolada, ipak nas ne privlači samo zbog finog okusa, tvrde znanstvenici. Istraživanje objavljeno u časopisu Američke udruge liječnika tvrdi da postoji veza između pojačane želje za čokoladom i depresije.
Već otprije se smatra da čokolada popravlja raspoloženje i mnogi su se znanstvenici bavili tim pitanjem. Tu specifičnu vezu istražila je i ova studija, čiji rezultati pokazuju da depresivne osobe jedu mnogo više čokolade od osoba koje to nisu. Na 930 ispitanika istraživala se i veza između depresije i nekih drugih vrsta hrane i pića, poput masti i kofeina. Međutim, snažnu vezu pokazala je jedino čokolada.
Ove namirnice mogu biti okidač migrene
Tek treba ispitati uzroke ove veze, pošto znanstvenici nisu uspjeli utvrditi zašto ona postoji. Ipak, rezultati daju nadu da bi se čokolada mogla koristiti kao lijek za depresiju ili bar kao pomoć pri njenom kontroliranju.
Zasada nam ostaje spoznaja da čokolada potiče proizvodnju serotonina, koji popravlja raspoloženje, ali pojedini sastojci čokolade, poput umjetnih trans masti, mogu imati obratan učinak. Daljnja istraživanja će dati odgovor na pitanje utjecaja ovog slatkiša.
4 koraka u borbi protiv poriva za šećerom