Hrana 09. rujna 2016.

Kada je najbolje vrijeme za konzumaciju voća?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U današnje vrijeme, nažalost, postoje brojne dezinformacije vezane uz prehranu koje kruže internetskim mrežama. Jedna od takvih tema je najbolje vrijeme za konzumiranje voća. Postoje različite tvrdnje o tome kada bi trebala jesti voće, kao i one tvrdnje kada bi ga trebala izbjegvati.

Mit 1: Voće uvijek trebaš jesti na prazan želudac

Ovo je jedan od najčešćih mitova vezanih uz konzumiranje voća populariziranih kroz internetsku mrežu, a najvjerojatnije potječe od jednog chefa iz Singapura. Mit se odnosi na tvrdnju kako konzumiranje voća u sklopu obroka usporava probavu i uzrokuje da se hrana zadržava u želucu gdje fermentira, uzrokuje plinove i neugodu. Osim točne tvrdnje da voće sadrži vlakna koja usporavaju otpuštanje sadržaja želuca u tanko crijevo, sve ostale tvrdnje su neistinite. Iako voće može uzrokovati sporije otpuštanje hrane iz želuca u tanko crijevo, to ne znači da će hrana zauvijek ostati u želucu. Rezultati jednog istraživanja, u kojem su sudjelovale zdrave osobe, pokazali su kako vlakna u želucu usporavaju vrijeme otpuštanja hrane iz želuca sa 72 minute na 86 minuta. Osim toga, sporije pražnjenje želuca je zapravo poželjno jer ti pomaže da se duže osjećaš sito i uneseš manje kalorija tijekom dana. Nadalje, kada hrana dođe u želudac, tamo se miješa sa želučanom kiselinom koja ima pH između 1 i 2 što predstavlja jako kisele uvijete u kojima većina mikroorganizama ne može rasti i provoditi fermentaciju.Također, ne postoje znanstveni dokazi koji potkrjepljuju tvrdnje da konzumiranje voća u sklopu obroka može uzrokovati napuhnutost, proljev i neugodu.

Mit 2: Konzumiranje voća prije ili nakon obroka smanjuje njegovu nutritivnu vrijednost

Ovaj mit je nadopuna mita broj 1, a govori kako voće moraš jesti na prazan želudac kako bi dobila sve hranjive tvari iz njega te, ako voće jedeš prije ili nakon jela, sve hranjive tvari će nekako nestati. Ove tvrdnje su u potpunosti neistinite. Ljudsko tijelo je evoluiralo kako bi u potpunosti bilo učinkovito izvući sve hranjive tvari iz hrane. Kada unosiš hranu, tvoj želudac se ponaša kao spremnik te u tanko crijevo oslobađa male količine hrane kako bi je ono lako probavilo. Također, tanko crijevo je opremljeno na način da može apsorbirati što je moguće više hranjivih tvari – duljine je 6 metara i površine 30 metara kvadratnih. Istraživanja su pokazala kako tanko crijevo posjeduje mogućnost apsorpcije dvostruko više nutrijenata nego što ih prosječna osoba unese u jednom danu. Velika apsorpcijska površina tankog crijeva omogućuje da apsorpcija hranjivih tvari iz voća, ali i ostalih namirnica koje pojedeš, bude jednostavan posao za tvoj probavni sustav, bilo da ga konzumiraš na prazan želudac ili u sklopu obroka.

Mit 3: Ako imaš dijabetes, voće moraš jesti 1 do 2 sata prije ili nakon jela

Ideja je da osobe s dijabetesom češće imaju  probavnih problema te da konzumiranje voća odvojeno od obroka nekako poboljšava probavu. Nažalost, ovo je loš savjet za osobe koje imaju dijabetes jer ne postoje znanstveni dokazi koji podržavaju ideju da konzumiranje voća odvojeno od obroka poboljšava probavu. Konzumiranje voća u sklopu obroka, u kombinaciji s namirnicama bogatim proteinima, vlaknima i mastima uzrokuje sporije otpuštanje hrane iz želuca u tanko crijevo. Ova pojava je osobama s dijabetesom zapravo poželjna jer manje količine apsorbiranog šećera vode općenito manjem povišenju razine glukoze u krvi.

Mit 4: Najbolje vrijeme u danu za konzumiranje voća je poslijepodne

Ne postoji nikakva realna logika iza ove ideje, kao ni znanstveni dokazi koji bi je podržavali. Tvorci ideje tvrde da se tvoj metabolizam poslijepodne usporava te da konzumiranje hrane bogate šećerima, poput voća, povećava razinu glukoze u krvi i "razbuđuje" tvoj probavni sustav. Istina je zapravo da će bilo koja hrana koja sadržava ugljikohidrate trenutno povećati razinu glukoze u krvi, bez obzira na vrijeme u danu. Ne postoji potreba za "buđenjem" probavnog sustava jer je on uvijek spreman uskočiti u akciju u onom trenutku kada hrana dodirne tvoj jezik.

Otkrij kako odabrati kvalitetno voće i povrće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.