Makrobiotika je stil života koji naglašava ravnotežu i sklad. To uključuje specifičan plan prehrane, tjelovježbu i promjene u životnim navikama. Iako nema konkretnih znanstvenih dokaza koji podržavaju zdravstvene tvrdnje povezane s makrobiotikom, mnogi ljudi izvješćuju o poboljšanom zdravlju i boljem blagostanju kada slijede njezina načela.
Neki se ljudi okreću makrobiotičkoj prehrani u potrazi za boljim zdravljem. Drugi ga isprobavaju kada imaju određenu dijagnozu, poput bolesti srca, pretilosti ili predmenstrualnog sindroma, u nadi da će makrobiotička prehrana ublažiti njihove simptome i podržati oporavak.
Makrobiotička prehrana stavlja snažan fokus na prirodnu, organsku hranu. Također se zalaže za potpunu eliminaciju kemikalija i umjetnih sastojaka.
Makrobiotička prehrana uvelike se oslanja na konzumaciju cjelovitih, organskih žitarica poput bulgura, heljde, smeđe riže, kvinoje, divlje riže. Cjelovite žitarice smatraju se boljim od tjestenine i kruha od cjelovitih žitarica. Ipak, ove vrste prerađene hrane dopuštene su u malim količinama.
Određeno povrće uzgojeno lokalno i u sezoni trebalo bi činiti otprilike jednu trećinu vašeg dnevnog unosa hrane. Povrće koje možete jesti svaki dan uključuje:
- kupusnjače poput kelja, kupusa, brokule
- zeleno lisnato povrće poput blitve, špinata
- mrkvu
- peršin
- luk
Ostatak vašeg dnevnog unosa hrane može uključivati:
- mahunarke poput graha, leće, slanutka
- začine i začinsko bilje
- ulja
- ukiseljeno povrće poput krastavaca
Preporučuju se tehnike pripreme hrane, uključujući kuhanje na pari ili pirjanje.
Koju hranu treba ograničiti ili izbjegavati?
Neke se namirnice mogu jesti povremeno ili nekoliko puta tjedno. To uključuje:
- organsko voće i bobičasto voće
- sjemenke
- orašaste plodove
- krastavce i celer
- zelena salata
Sljedeće organske namirnice treba jesti vrlo rijetko ili samo nekoliko puta mjesečno:
- riba
- plodovi mora
- mliječni proizvodi
- jaja
- perad
- meso
Hrana koju treba eliminirati uključuje:
- određeno povrće, uključujući krumpir, papriku i rajčicu
- pića s kofeinom
- alkoholna pića
- prerađenu hranu, poput bijelog kruha i kupovnih kolača i kolačića
- svaka hrana s umjetnim sastojcima
- gazirana pića, dijetalna i obična
- šećer i proizvodi koji sadrže šećer ili kukuruzni sirup
- svinjetina
- tropsko voće, poput ananasa i manga
- vruća, začinjena hrana
Trebali biste jesti usredotočeno, promišljeno i sporo bez ometanja (primjerice bez gledanja televizije). Trebali biste jesti samo hranu za utaživanje gladi i trebali biste je žvakati mnogo puta dok se gotovo ne otopi. Trebali biste piti vodu ili druge napitke, poput čaja od korijena maslačka, čaja od smeđe riže i kave od žitarica, samo da utažite žeđ.
Nedostaci makrobiotičke prehrane
Nekima bi ova dijeta mogla biti previše restriktivna. Mnoge od odobrenih namirnica imaju visok sadržaj soli. U prehrani nedostaju određene hranjive tvari.
Unatoč potencijalnim dobrobitima, makrobiotička prehrana nije za svakoga. Ako volite ljutu hranu ili ne možete živjeti bez te prve šalice kave ili povremene margarite, možda će vam se makrobiotička prehrana učiniti previše restriktivnom. Također je naglasak na hrani s visokim udjelom soli. Ovo općenito nije idealno za osobe s visokim krvnim tlakom ili bolestima bubrega.
Za neke ljude makrobiotička prehrana uzrokuje preveliko smanjenje tjelesne masti. Budući da je prehrana siromašna životinjskim mastima, voćem i mliječnim proizvodima, može osigurati premalo proteina, željeza, magnezija, kalcija, vitamina, uključujući B.12
Makrobiotika se ne preporučuje kao zamjena za medicinsku skrb ili tradicionalnu terapiju za bilo koga tko se suočava s dijagnozom, poput bolesti srca, dijabetesa ili raka. Ukoliko razmišljate o ovakvom načinu prehrane obavezno se najprije savjetujte s liječnikom I nutricionistom.
Primjeri recepata
Lažna kajgana
Sastojci:
- 2 srednja glavica bijelog luka izrezana na polumjesec
- 2 klipa kukuruza šećerca bez zrna ili pola pakiranja smrznutog kukuruza šećerca
- 1 blok svježeg čvrstog tofua
- 1 žlica shoyu ili tamari
- 1 žličica Mirin rižinog vina ili 1 žličica sirupa od smeđe riže
- 1 žličica svježeg soka od limuna
- pola vezice nasjeckanog mladog luka
- 1 žličica sezamovog ili maslinovog ulja
Priprema:
- Zagrijte ulje u tavi ili tavi, dodajte narezani luk i pirjajte dok ne omekša i postane proziran.
- Dodajte zrna kukuruza šećerca i kuhajte dok ne omekša (oko 4 minute) uz stalno miješanje.
- Uzmite komad tofua i izmrvite ga rukama u pirjano povrće te kuhajte još 5 minuta.
- Dodajte sve začine po ukusu i umiješajte nasjeckani mladi luk.
Osvježavajuća juha od limuna i korijandera
Sastojci:
- 4-6 šalica vode
- mala traka kombu alge
- 3 lista kineskog kupusa nasjeckanog
- 1/4 šalice nasjeckanog crvenog kupusa
- 1 mrkva narezana na dugačke tanke trake
- mala šaka špinata ili potočarke nasjeckane
- 3-4 svježe gljive Shiitake sitno narezane
- prstohvat morske soli
- 1 šalica svježeg nasjeckanog korijandera
- 4 žlice svježeg korijandera sitno nasjeckanog za ukrašavanje
- malo maslinovog ulja po želji
- 2 žlice bijelog misa razrijeđenog u malo juhe
- sok od limuna
- crni papar
Priprema:
- Zakuhajte vodu i kombu te dodajte nasjeckani korijander. Pirjajte oko 5 minuta.
- Izvadite korijander i kombu.
- Dodajte povrće i shiitake i morsku sol. Vratite na vatru i kuhajte oko 5 minuta.
- Začinite po želji razrijeđenim bijelim misom.
- Poslužite vruće s malo maslinovog ulja i ukrašeno preostalim svježim korijanderom i limunovim sokom
- Možete dodati malo crnog papra za dodatni okus.