Ovaj slatki povrtni kuglof sadrži visoki udio vlakana, izvor je mononezasićenih te 3 i 6 omega masnih kiselina, sadrži vitamine A i E te niacin, tiamin i folat. Sadrži kalcij. željezo, magnezij, mangan, fosfor, bakar i cink. Mogu ga jesti osobe s dijabetesom, a primjeren je i za djecu, trudnice i osobe starije dobi.
Sastojci:
- 15 dag integralnog brašna
- 10 dag mljevenog rogača
- 15 dag sitno nasjeckanih badema
- 0, 3 dag sode bikarbone
- 0, 5 dag mljevenog cimeta
- 300 g cikle
- 6 jaja
- 6 žlica suncokretova ulja
- 10 dag očišćenih datulja
- 2 mrkve srednje veličine
Priprema:
- Mikserom izmiješajte jaja dok ne dobijete glatku kremu, a zatim dolijte ulje, sitno naribanu mrkvu i naribanu ciklu, sitno nasjeckane datulje i bademe, mljeveni rogač, brašno, sodu bikarbonu, cimet i sve zajedno lagano izmiješajte.
- Izlijte u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof i pecite na 180 stupnjeva Celzijevih 30 minuta.
- Kada se ohladi, kuglof izvadite iz kalupa i ukrasite rastopljenom crnom čokoladom i sjeckanim bademima.