Hrana 30. prosinca 2010.

Kuglof s vanilijom i čokoladom

Kuglof
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tipični blagdanski kolač - kuglof - možeš napraviti i na drugačiji način! Chef Marijo Ćepek u zagrebačkom restoranu Vinodol pripremio nam je mini-kuglof s čokoladnom glazurom, punjen kremom od vanilije. Isprobaj i ti njegov recept i saznaj trikove za savršeni kuglof!

Sastojci za 4 osobe

Sastojci za tijesto:

  • 12 dag maslaca
  • 7 dag šećera u prahu
  • 12 dag čokolade u prahu
  • 6 bjelanjaka
  • 15 dag šećer kristala
  • 7 dag brašno glatko
  • 5 dag orasi mljeveni
  • 1 dag gustina
  • 1 dag kakao
  • 4 dag grožđica
  • 2,5 dag lješnjaka
  • 2,5 dag badema
  • 0,5 dcl ruma
  • 1 kom vanili šećera

Sastojci za kremu:

  • 2,5 dcl mlijeka
  • 3 kom žutanjaka
  • 5 dag maslaca
  • 1 dag šećera u prahu
  • 3 dag šećera
  • 1 kom vanili šećer
  • 2 dag pudinga od vanilije

Sastojci za glazuru:

  • 8 dag čokolada
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl vrhnja za šlag

Priprema

  1. Grožđice namočiti u rum. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg uz dodatak šećera i vanili šećera. Maslac i šećer u prahu istući pjenasto, umiješati čokoladu u prahu i dodati polovicu bjelanjaka. U smjesu dodati sve preostale sastojke i na kraju rahlo umiješati preostale bjelanjke.
  2. Kalupe premazati maslacem, puniti sa smjesom i peći na 170 stupnjeva 18 minuta.
  3. Mlijeko prokuhati uz dodatak šećera i vanili šećera, a puding, žumanjke i malo mlijeka razmutiti, ukuhati u mlijeko i kuhati 2-3 minute uz neprestano miješanje. Kremu hladiti uz povremeno miješanje.
  4. Maslac i šećer u prahu izraditi pjenasto, dodati u kremu sobne temperature. Kuglof izvaditi iz kalupa, glazirati s čokoladom te puniti vanili kremom.
  5. Poslužiti s umakom od vanilije i bobičastim voćem.

Trikovi za savršeni kuglof

  • Kad pripremaš snijeg od bjelanjaka važno je da bude čvrst - to će dati posebnu konzistentnost kolaču. 
  • Dovoljno je za pripremu tijesta koristiti malo brašna - u ovom receptu 7 dkg, a ostatak nadomjestiti samljevenim lješanjacima, orasima i bademima. Ti orašasti plodovi dat će tijestu potrebnu masnoću, pa ne trebaš dodavati maslac ili margarin, a upotpunit će i okus.
  • Kod pripreme kreme, možeš mlijeko kuhati sa štapićem vanilije. To će kremi dati još bogatiji, intenzivniji okus vanilije.
  • Kad preko kuglofa prelijevaš glazuru, umjesto na punu podlogu stavi ga preko nekakve žičane, tj. šupljikave površine pa ćeš ostatak čokolade koja iscuri moći ponovno iskoristiti.
  • Ako voliš okus ruma u kolačima, grožđice namoči večer prije pa će imati jači okus.
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.