Hrana 06. lipnja 2023.

Proteinska limunada, hit napitak na društvenim mrežema

Proteinska limunada
Foto: Pexels Proteinska limunada
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ispijate proteinske shakeove možda ste u potrazi za novim i ukusnim načinima kako dobiti dnevnu dozu proteina, a ovaj TikTok recept mogao bi postati vaš novi najdraži ljetni napitak.

Limunada je neizostavni dio ljetnih dana, a ljubitelji limunade na TikToku pronašli su način da osim osvježenja pruži i dozu proteina. Možda se na prvi pogled čini čudno budući da sama limunada gotovo da i nema proteina, ovaj napitak brzo je osvojio ljude na društvenim mrežama. Nutricionist na Health navode kako se radi o odličnom načinu kako zadovoljiti potrebu za proteinima, no da svakako u ovom napitku treba uživati odgovorno, odnosno ne pretjerivati. Dosadašnja istraživanja pokazala su da tijelo po obroku može apsorbirati od 20 do 25 g proteina stoga ne bismo trebali dodavati više praha od toga jer se jednostavno razlika izgubi. Također ne biste trebali konzumirati više od 40 g proteinskog praha dnevno. 

Također se stručnjaci slažu da je ovo dobar način kako unijeti više vitamina i drugih korisnih spojeva u tijelo budući da ih proteinski prah obično ne sadrži mnogo. Kako navodi Healthline, jedan limun sadrži oko 31 mg vitamina C, odnosno 51 % dnevnog preporučenog unosa što znači da dva limuna zadovoljavaju vašu dnevnu potrebu za vitaminom C.

blender smoothie | Author: Pexels Foto: Pexels Proteinska limunada se brzo i lako priprema u blenderu

Originalni recept na TikToku zahtijeva korištenje gotove limunade koju možemo kupiti u trgovini, a koja je već zaslađena zaslađivačima ili šećerom. Recept koji donosimo u nastavku je nešto zdraviji jer se koriste pravi limuni i med, no ako želite preskočiti dodatak ugljikohidrata kroz med, uvijek možete odabrati svoj omiljeni zaslađivač. Ljubitelji citrusa mogu probati i verziju s narančom ili mandarinom.

Sastojci: 

  • 2 limuna
  • 25 g proteinskog praha s okusom vanilije
  • Voda
  • Med
  • Led
  • Po želji dodati ekstrakt vanilije

Priprema:

  1. Ocijedite limune i sok dodajte u blender u koji ste već stavili led. 
  2. Dodajte proteinski prah od vanilije, a ako nije zaslađen ili želite još slađi napitak dodajte žlicu meda. 
  3. U blender ulijte jednu šalicu vode i dobro blendajte. 
  4. Ako želite da limunada bude rjeđa, dodajte još vode i pulsirajte blender nekoliko puta. 
  5. Poslužite u čašu i uživajte!
     
Torta kolač od limuna Možda te zanima... Osvježavajući kolač od limuna bez šećera i brašna Hrana Starbucks kolač od limuna Možda te zanima... Poznati kolač od limuna u zdravijem izdanju Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.