Hrana 03. studenoga 2025.

5 najzdravijih riba i onih koje treba jesti rjeđe

Foto: Freepik Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Riba može biti izvrstan izvor proteina, zdravih masti i ključnih hranjivih tvari, ali donošenje najboljeg izbora znači uzeti u obzir i svoje zdravlje i zdravlje oceana.

Odabir održivih opcija s nižim udjelom žive poput lososa i sardina osigurava vam nutritivne prednosti, a istovremeno podržava odgovorne ribolovne prakse. Evo popisa najzdravijih riba i onih koje ne biste trebali jesti toliko često, prema Eating Well.

Pet najzdravijih riba za jelo

Skuša

Skuša je jedan od ekološki prihvatljivijih izbora među plavom ribom. Vrste koje se najčešće love upotrebom održivih metoda ne narušavaju morska staništa, što je čini dobrim izborom za okoliš. Ima izražen okus, bogata je omega-3 masnim kiselinama i proteinima (oko 16 g u porciji od 85 g), a posebno se dobro slaže s jačim začinima.

Možda te zanima... Salata od dimljene skuše, kuskusa i pečene cikle - gotova za 20 minuta! Hrana

Divlji losos (uključujući konzervirani)

Losos uglavnom ima nizak udio žive i drugih nečistoća. Osim omega-3 masnoća, izvrstan je izvor kalcija – 85 g sadrži oko 240 mg, što je približno četvrtina dnevne potrebe odrasle osobe.

Sardine (uključujući konzervirane)

Sardine su male, cjenovno pristupačne i nutritivno iznimno bogate – 85 g sadrži gotovo 300 mg omega-3 masnoća te značajne količine vitamina D i kalcija (oko 25 % dnevne potrebe). Brzo se razmnožavaju i lako obnavljaju populaciju, što ih čini održivim izborom. Odlične su u raznim jelima, poput tjestenine s limunom i češnjakom. 

Možda te zanima... Jela je samo sardine tri mjeseca — bila je šokirana rezultatima Dijeta

Pastrva

Pastrva je jedna je od najboljih riba za jelo te se po količini omega-3 masti nalazi odmah iza konzerviranog lososa, a bogata je i kalijem, selenom i vitaminom B6 te istovremeno nudi više od dnevne doze vitamina B12. 

Haringa

Haringa je osnovna namirnica nordijske prehrane - ima veći sadržaj omega-3 masnih kiselina od sardina, pastrve i skuše, s više od 1400 mg na 85 grama. Također je izvrstan izvor vitamina D i selena. Haringu ćete obično pronaći konzerviranu, sušenu ili dimljenu na jelovnicima restorana, ali se može jesti i svježa.

Ribe čiji unos treba ograničiti

Brojne ekološke organizacije zagovaraju uklanjanje nekoliko vrsta ribe s jelovnika. Ove popularne ribe u mnogim slučajevima sadrže veće razine žive i polikloriranih bifenila (PCB-a). Živa i PCB-i nazivaju se "naslijeđenim zagađivačima" i utvrđeno je da uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi. Agencija za hranu i lijekove (FDA) također daje savjete o tome koje ribe treba izbjegavati zbog razine žive. 

Sabljarka

Sabljarka je održiv izbor kada je riječ o morskim plodovima. Međutim, nalazi se na popisu riba koje treba izbjegavati zbog visokog udjela žive, koja je opasna za žene koje bi mogle zatrudnjeti, trudnice ili dojilje, a ne preporučuje se ni maloj djeci. 

Zrcalar

Ova riba živi dugo, ali se sporo razmnožava, što je čini osjetljivom na prekomjerni izlov. Nalazi se na popisu riba koje treba izbjegavati zbog visokih razina žive. 

Losos uzgojen u kavezima

Većina uzgojenog lososa uzgaja se u gusto zbijenim kavezima, često prepunim parazitima i bolestima koje ugrožavaju divljeg lososa. Uzgojenim lososima često se daju antibiotici za borbu protiv bolesti, a njihova hrana i otpad zagađuju ocean. 

Možda te zanima... Znanstvenici otkrili koja vrsta ribe smanjuje kolesterol jer sadrži "magični" sastojak Hrana

Lampuga

Uvozna lampuga ulovljena dugim parangalom spada među najmanje ekološki prihvatljive vrste ribe. Postoje zabrinutosti zbog slučajnog prilova, uključujući morske kornjače, morske ptice i morske pse, koji se mogu zaplesti u ribarski pribor tijekom lova na lampuge. 

Iverak

Ova riba raste i sazrijeva sporo (živi i do 50 godina), pa je podložna prekomjernom izlovu. Posljedično, zbog smanjenja populacija atlantskog iverka, SAD ograničava ulov ove vrste koja se nalazi u sjevernom Atlantskom oceanu. Pacifički iverak je dobra alternativa, jer potječe iz dobro upravljanih ribolovnih područja s malom štetom na staništima i niskim stopama slučajnog prilova drugih morskih životinja.

Možda te zanima... Trebamo ju češće jesti: Ova superhrana sadrži sve što nam treba! Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.