Cikla je bogata nitratima koji šire krvne žile, jačaju cirkulaciju i bolje provode kisik u organizmu te snižavaju tlak i štite srce. Zbog željeza koje sadrži pomaže anemičnima. Cikla je svesezonska namirnica, a to znači da dozrijeva i ljeti i zimi.
Vjerojatno si navikla jesti samo kuhanu ciklu pa ti predlažemo da isprobaš ovaj recept za salatu s pečenom ciklom, a koji ima potencijal zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Recept za ovu finu salatu preuzet je iz knjige "Ukusne salate za svaki dan" Davida Beza, izdavača Mozaik knjiga. Doznaj više o knjizi "Ukusne salate za svaki dan".
Potrebni sastojci
- 100 g kuhanog integralnog kuskusa
- 1 pečena cikla, narezana na komade
- 50 g dimljene skuše ili druge ribe po želji, razdijeljene na komade
- 1 žlica sjemenki gorušice
- šaka svježeg peršina
Za preljev:
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica limunovog soka
- prsohvat soli i papra
Umjesto kuskusa i skuše, možeš dodati 100 g cvjetova brokule i pečenu mrkvu narezanu na kolutiće. Ako si veći ljubitelj kuhanog, ciklu i mrkvu možeš i skuhati.