Hrana 12. srpnja 2022.

7 vrsta voća i povrća koji imaju otrovne dijelove

Foto: Guliver/Shutterstock Rajčice sadrže alkaloid koji je blago toksičan u velikim količinama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neki proizvodi sadrže otrovne dijelove koji mogu predstavljati prijetnju za zdravstvenu sigurnost, a posebno maloj djeci ili životinjama.

Znamo da tko nije ekspert ne bi trebao ići sam brati gljive, ali neko uobičajeno voće i povrće također može sadržavati štetne toksine kada se jede pod određenim uvjetima. Profesor neurologije Peter Spencer je za CNN rekao da nisu sve prirodne stvari dobre za nas, već su se biljke morale prilagoditi kako bi opstale pa su tako neke razvile otrove kako ih grabežljivci ne bi pojeli. 

Sjemenke jabuka i koštičavog voća

Ako si ikada zagrizla košticu jabuke ili košticu trešnje, znaš da ima gorak okus. Prepoznala bi sličan okus u košticama drugog koštuničavog voća kao što su marelica, breskva, šljiva, nektarina da nisu pretvrde za zagristi. Neugodan okus je zapravo zaštita koju te biljke koriste kako bi ljudima i životinjama bile neukusne. Taj okus dolazi od kemikalije amigdalin koja se pretvara u cijanid kada se pomiješa s kiselinom u ljudskom probavnom sustavu. Gutanje nekoliko sjemenki jabuke neće imati nikakvog učinka, ali uvijek treba izbjegavati usitnjene koštice piše Well Tuned. 

Možda te zanima... 9 kućnih predmeta koji mogu postati toksični ako ih ne koristiš na pravilan način Zdravlje

Nedovoljno kuhani grah

Mnoge mahunarke mogu uznemiriti želudac ako su nedovoljno kuhane, ali posebno je važno pripaziti na grah. Prema Sveučilištu Lowa, crveni grah sadrži kemikaliju fitohemaglutinin koja može izazvati mučninu, proljev i povraćanje, ako nije pravilno pripremljen. Njihovim kuhanjem razgrađuje se ova kemikalija pa svakako do kraja skuhaj suhi grah.

Listovi, korijen i stabljike rajčice

Listovi, korijen i stabljike rajčice sadrže alkaloid (tomatin) koji je blago toksičan u velikim količinama, iako će većina ljudi od njega doživjeti samo želučane tegobe. Životinje su, s druge strane, osjetljivije. Ako kod kuće uzgajaš rajčice i imaš psa koji voli žvakati stvari, svoje biljke svakako stavi izvan njegovog dohvata piše Američki kinološki klub. 

Možda te zanima... 9 zdravstvenih stanja koja se mogu pogoršati, ako jedeš rajčicu Hrana

Proklijali krumpir

Iako je krumpir siguran za jelo čak i nakon što proklija, postoje dijelovi koje bi trebala ukloniti kako bi se zaštitila od bolesti. Klice su  dio krumpira koji bi izniknule u novu biljku da se posiju, sadrže spojeve koji mogu izazvati glavobolju, povraćanje ili druge probavne simptome. Kora krumpira također sadrži te spojeve, iako bi je morala pojesti u velikim količinama da bi se razboljela, zbog čega je sigurno jesti kuhane ili pečene krumpire s kožom. Zelenu koru krumpira ipak treba oguliti prije kuhanja kako bi se izbjegla negativna reakcija piše Well Tuned.

Listovi rabarbare

Lišće rabarbare ima visok sadržaj oksalne kiseline, koja može uzrokovati zatajenje bubrega ili bubrežne kamence ako se konzumira u velikim količinama. Dok je tijekom Prvog svjetskog rata zabilježen jedan smrtni slučaj kada je lišće pogrešno preporučeno kao izvor hrane, trebalo bi konzumirati velike količine kako bi se osjetio negativni učinak. Zapravo, taj isti "toksični" spoj u listovima rabarbare također se pojavljuje u mnogo manjim količinama u špinatu, brokuli, cvjetači i prokulicama.

Bobice šparoga

Većina nikada neće sama uzgajati šparoge pa neće ni doći u dodir s njihovim bobicama. Ali, ako šparoge uzgajaš kod kuće, imaj na umu da njihove bobice sadrže steroid koji može izazvati povraćanje, proljev i bolove u želucu piše Well Tuned. Kao i kod biljaka rajčice, znatiželjni psi su najosjetljiviji, stoga svakako svoje šparoga drži podalje od psa. Stabljike šparoga su, s druge strane, savršeno jestive za ljude i kućne ljubimce.

Sirovi indijski oraščići

Dok indijske oraščiće smatramo orašastim plodovima, oni su zapravo sjemenke indijskog oraha, biljke koja se najčešće nalazi u Amazoniji. Ljuske indijskih oraščića prekrivene su anakardinskom kiselinom, koja je srodna kiselini koja se nalazi u otrovnom bršljanu. Zato nikada nećeš vidjeti indijske oraščiće koji se prodaju u ljusci poput kikirikija, već gotovo uvijek dolaze pečeni kako bi se ljudi zaštitili piše Well Tuned.

Možda te zanima... Šparoge: 8 zdravstvenih dobrobiti i najzdraviji načini pripreme Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.