Hrana Zdravi recepti 04. studenoga 2019.

Trebamo ju češće jesti: Ova superhrana sadrži sve što nam treba!

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su male, srdele su ribe pune korisnih nutrijenata koji će ti pomoći u očuvanju zdravlja. Ovu superhranu možeš kombinirati s raznim drugim jelima, a može biti i odličan dodatak laganoj salati

Prema podacima USDA-e (Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država), oko 90 grama srdela sadrži 20 grama proteina, 300 mg kalcija (koji pomaže u jačanju kostiju), pregršt vitamina D te veliku količinu korisnih omega-3 masnih kiselina. Uz sve to, srdele su dobar izvor vitamina B12 i brojnih drugih nutrijenata. To znaju Cristiano Ronaldo i glumica Gwyneth Paltrow, koji svoj fit izgled održavaju upravo kombiniranjem zdravih namirnica pa im se srdele vrlo često nalazi na tanjuru. No, osim što pomažu u održavanju tjelesne težine, ove ribe također imaju niz korisnih učinaka na naše tijelo.

Smanjuju upalu

Srdele su jako dobar izvor EPA (eikozapentaenska) i DHA (dokozaheksaenska) masnih kiselina koje su sastavni dio staničnih membrana i igraju važnu ulogu u antiupalnim procesima, ali i u viskoznosti stanične membrane. Srdele su ujedno i jedne od najsigurnijih riba koje trudnice mogu konzumirati jer kratko žive, jedu planktone i ne nakupljaju nečistoće iz mora.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Podižu imunitet i dobre su za kožu

Srdele sadržavaju visoke količine selena, koji je potreban za pravilno funkcioniranje štitnjače, ali i održavanje našeg imunološkog sustava. Većina selena nalazi se u srebrnoj koži srdele pa nipošto nemoj izbjegavati taj dio. Kad je riječ o koži, našem najvećem organu, moraš znati da je važnije čime hraniš svoje tijelo nego razne kreme kojima ga mažeš. Upravo zato u svoj jelovnik trebaš uklopiti srdele jer su one, zahvaljujući velikom udjelu omega-3 masnih kiselina, ključna komponenta zdrave i sjajne kože. Štoviše, neke su studije pokazale da DHA i EPA masne kiseline pomažu u poboljšanju upalnih stanja kože, poput psorijaze.

Smanjuju šećer u krvi i čine nas sitima

Studija provedena na životinjama koje su bolovale od dijabetesa istraživala je učinak dijeta koje sadrže srdele na razinu šećera u krvi i inzulina. Rezultati studije pokazali su da takva dijeta smanjuje razinu šećera u krvi i pomaže u njegovoj regulaciji. Uz to, sardine imaju visok udio proteina i optimalnu ravnotežu omega-3 masnih kiselina, a upravo su ta dva sastojka idealna za pružanje osjećaja sitosti i dugotrajne energije. Samim je time srdela odličan odabir za svaku zaposlenu osobu koja treba brz, zdrav i jednostavan obrok kako bi izgurala dan.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Poboljšavaju vid

Do ovog otkrića došlo je u indijskom centru ''Advanced Eye Centre'' u Chandigarhu. U istraživanju koje je uključivalo 60 bolesnika s neliječenom bolesti suhog oka istraživači su ispitanicima svakodnevno davali kapsule ribljeg ulja (koje su sadržavale 1,2 g omega-3 masnih kiselina) tijekom razdoblja od 12 tjedana. Meibomske žlijezde, koje se nalaze u našim kapcima, trebaju omega-3 masne kiseline kako bi izlučile ulje na površinu oka te tako stvorile prianjajući sloj koji, dok trepćemo, čuva suze da ne ishlape i samim time sprječava sindrom suhog oka. Budući da su upravo srdele bogate omega-3 masnim kiselinama, njihova konzumacija pomoći će nam u normalnom funkcioniranju tih žlijezdi.

Srdela ima mnogo naziva - bijelac, sardila, pištač, pljuskavica, bruma… No kada ju konzerviramo u ulju, ona dobiva naziv sardina. Budući da se svježa srdela prilično brzo kvari, pametnije ju je konzervirati jer tim postupkom ne gubi puno na nutritivnoj vrijednosti, a dobiva na okusu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.