Hrana 11. kolovoza 2021.

Ljetna mirisna pita s tikvicama, cherry rajčicama i feta sirom

Foto: shutterstock Uživaj u okusima sezonskih namirnica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uživaj u domaćim tikvicama i rajčicama spojenim u šarenu pitu

Sezona tikvica i rajčica je u punom jeku pa je pravo vrijeme da ju iskoristiš. Lokalne tržnice mjesto su na kojem ćeš pronaći najmirisnije domaće namirnice, a za pripremu ovog finog i zdravog ljetnog jela treba ti ih tek nekoliko. Za još zdraviju verziju ove šarene pite pšenično brašno zamijeni integralnim. Ova ljetna pita može se jesti topla kada će biti hrskava, a ako ju ohladiš postat će nešto mekša i sočnija. Kako god ju jela, sigurno ćeš uživati u okusima sezone


Sastojci:
 

Za tijesto:

  • 170 g brašna 
  • 120 g hladnog maslaca
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica hladne vode
  • 1 žličica soli

Za nadjev:

  • 150 g tikvica
  • 200 g feta sira
  • 2 žličice timijana 
  • 6 žumanjaka
  • 300 ml vrhnja 
  • 150 g cherry rajčica 
  • 1 prstohvat soli

Priprema:

  1. Najprije pripremi tijesto za koru. Pomiješaj brašno, sol i hladni maslac rukama. Kada dobiješ mrvičasto tijesto dodaj žumanjak i vodu te zamijesi glatko tijesto. Tijesto umotaj u foliju i stavi u hladnjak na sat vremena. 
  2. Dok se tijesto hladi, tikvice nareži na tanke kolutiće, a rajčice na polovice. Tikvice stavi u cjediljku te posoli kako bi pustile višak vode. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva Celzijevih. 
  3. Tijesto izvadi iz hladnjaka i razvaljaj ga na debljinu od pola centimetra. Prenesi ga u kalup za pitu te ukloni višak koji visi preko rubova. Na dnu tijesta napravi rupice pomoću vilice i prekrij ga aluminijskom folijom te dodaj kuhinjski uteg ili grah kako se tijesto ne bi diglo. 
  4. Tijesto peci oko 10 minuta, zatim ukloni utege i foliju i peci još tri do pet minuta. 
  5. Dok se tijesto peče, pripremi nadjev. U posebnoj posudi pažljivo pomiješaj tikvice, feta sir, timijan, žumanjke i vrhnje. 
  6. Pečeno tijesto napuni nadjevom i po površini posloži polovice cherry rajčica. Sve zajedno peci oko 45 minuta, odnosno dok nadjev ne postane čvrst. 

Isprobaj i ove ljetne recepte:

Možda te zanima... Brz i zdrav desert idealan za ljeto i osvježenje Hrana Možda te zanima... Brzi sladoled od banane i čokolade prema receptu iz slastičarnice M&M Hrana Možda te zanima... Pljeskavice od tikvice i kvinoje idealan su ručak subotom Hrana Možda te zanima... Savijača s koprivama i sirom kao doručak ili ukusan međuobrok Hrana Možda te zanima... Zapečena cvjetača, jednostavan i ukusan ručak Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.