Hrana 03. prosinca 2014.

Koliko sjemenki smijem pojesti?

Sjem-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čitateljicu Vladimiru zanima ima li smisla kupovati i konzumirati namirnice kao što su konopljine i chia sjemenke i ulje crnog kima? Odnosno, koliko bi takvih proizvoda trebalo konzumirati dnevno da bi to imalo pozitivnih učinaka na zdravlje. Vladimiri je odgovorio Nenad Bratković, magistar nutricionizma

Koliko chia i konopljinih sjemenki te ulja crnog kima treba konzumirati dnevno?

"Zanima me ima li smisla kupovati i konzumirati namirnice kao što su konopljine i chia sjemenke i ulje crnog kima? Koliko bi takvih proizvoda trebalo konzumirati dnevno da bi ta konzumacija imala  učinak o kojem se priča. Ima li smisla kupovati npr. ulje crnog kima? Počela sam raditi smoothieje za doručak i večeru od sirovog voća i povrća s dodatkom navedenih sjemenki. Ima li to smisla", pitala je Vladimira.

Ravnoteža je najvažnija

"Želiš li uzimati terapeutsku dozu iz navedenih namirnica, konkretno omega - 3 masnih kiselina, tada je preporučena količina tih namirnice, a koje bi trebala unijeti prehranom uistinu visoka. Preporuka je 2,5 grama kombinirano EPA + DHA u početnom terapeutskom smislu. No, konopljika i chia sjemenke sadrže, između ostalog esencijalnu alfa - linolensku kiselinu (ALA), za koje naš organizam ima ograničenu sposobnost pretvorbe u EPA i DHA. Oko 1,5 do 2 grama ALA je minimum za odraslu zdravu osobu.

Kod ulja crnog kima specifičnost nije ALA, već neke omega-6 masne kiseline te prije svega tvari poput nigelona i kinona koji djeluju povoljno na ljudsko zdravlje i imunološki sustav. U svakom slučaju, u preventivnom pogledu ima smisla uzimati navedene namirnice, kao dio uravnoteženih obroka kao što su nutritivno vrijedni smoothieji. Punovrijedan obrok sastoji se i od proteina i od zdravih ugljikohidratnih namirnica (povrće, voće, a onda i manjim dijelom i žitarica) i namirnica koje su izvor masti (sjemenke, masline, avokado, plava riba)", objasnio je Nenad Bratković, magistar nutricionizma.

Pročitaj što aromaterapeutkinja Matilda Ivaniš Knez kaže kako još možeš upotrebljavati ulje crnog kima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.