Ovaj divni kremasti kolač od kokosa s malo ugljikohidrata napravljen je s tučenim vrhnjem, a osobe osjetljive na laktozu vrhnje mogu zamijeniti njegovom veganskom inačicom ili kokosovim vrhnjem.
Sastojci
Za tijesto:
- 2 1/2 šalice bademovog brašna
- šalica kokosovih ljuskica (brašna) ili ako imate nasjeckajte sitno svježi kokos
- 3/4 šalice zaslađivača primjerice agavinog ili ksilitola
- 1/3 šalice proteina sirutke u prahu (možeš i neki proteinski prah od vanilije)
- žlica praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 1/2 šalice kokosovog ulja
- 5 velikih bjelanjaka
- šalica nezaslađenog bademovog ili kokosovog napitka
- čajna žlica ekstrakta vanilije
Za kokosovu kremu:
- šalica punomasnog kokosovog mlijeka u konzervi
- 1/4 šalice sladila
- veliko jaje
- veliki žumanjak
- 1/4 žličice ekstrakta kokosa
- 1/4 žličice ekstrakta vanilije
- 1/8 žličice ksantan gume
Preljev:
- šalica vrhnja za šlag
- 3 žlice zaslađivača
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/3 šalice nezaslađenog isjeckanog kokosa lagano prepečenog ili prepeci kokosove ljuskice (brašno)
Priprema
Tijesto:
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva C i podmažite kvadratnu tepsiju veličine 23 cm .
- U velikoj zdjeli umutite bademovo brašno, isjeckani kokos, zaslađivač, proteinski prah, prašak za pecivo i sol. Umiješajte kokosovo ulje, bjelanjke, biljno mlijeko i ekstrakt vanilije dok se dobro ne sjedine.
- Tijesto rasporedite u pripremljenu posudu za pečenje i pecite 30 do 35 minuta ili dok vam čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
- Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade 15 minuta, a zatim ga izbockajte čačkalicom po površini.
Kokosova krema:
- U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri pomiješajte kokosovo mlijeko i zaslađivač i pustite da lagano vrije.
- Umutite jaje i žumanjak. Polako umiješajte oko 1/3 vrućeg kokosovog mlijeka, kontinuirano miješajući. Zatim polako umutite smjesu od jaja natrag u vruće kokosovo mlijeko.
- Kuhajte još 4 do 5 minuta, neprekidno miješajući, dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Maknite s vatre i umutite ekstrakt kokosa i ekstrakt vanilije. Pospite površinu gumom od ksantana i brzo umutite da se sjedini.
- Smjesu ravnomjerno prelijte po ohlađenom kolaču, lagano protresite s jedne na drugu stranu kako bi što više kreme ušlo u izbušene rupice.
- Stavite u hladnjak dva sata dok se potpuno ne ohladi.
Preljev:
Umutite vrhnje sa zaslađivačem i ekstraktom vanilije dok se ne stvore kruti vrhovi. Premažite ohlađeni kolač i pospite prženim kokosom. Za verziju bez mliječnih proizvoda možete napraviti šlag od kokosa, tako da ohladite konzervu kokosovog mlijeka preko noći, a sljedeći dan pokupite vrhnje koje se stvorilo na vrhu i pomiješate sa zaslađivačem i ekstraktom vanilije.
Nutritivne vrijednosti za jedno serviranje
- 297 kcal od toga 248 kalorija dobivenih iz masti
- 27. 6 g masti
- 6, 5 g ugljikohidrata od toga 2, 6 g vlakana
- 7, 7 g Proteina
Izvor: All Day I Dream About Food, Your Low Carb Gluten Free Test Kitchen