Hrana Zdravi recepti 04. rujna 2020.

Keto kremasti kolač od kokosa, prikladan i za osobe koje ne podnose mliječne proizvode

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovaj divni kremasti kolač od kokosa s malo ugljikohidrata napravljen je s tučenim vrhnjem, a osobe osjetljive na laktozu vrhnje mogu zamijeniti njegovom veganskom inačicom ili kokosovim vrhnjem.

Sastojci

Za tijesto:

  • 2 1/2 šalice bademovog brašna
  • 1 šalica kokosovih ljuskica (brašna) ili ako imaš nasjeckaj sitno svježi kokos
  • 3/4 šalice zaslađivača primjerice agavinog ili ksilitola
  • 1/3 šalice proteina sirutke u prahu (možeš i neki proteinski prah od vanilije)
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 šalice kokosovog ulja
  • 5 velikih bjelanjaka
  • 1 šalica nezaslađenog bademovog ili kokosovog mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za kokosovu kremu:

  • 1 šalica punomasnog kokosovog mlijeka u konzervi
  • 1/4 šalice sladila
  • 1 veliko jaje
  • 1 veliki žumanjak
  • 1/4 žličice ekstrakta kokosa
  • 1/4 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/8 žličice ksantan gume
Možda te zanima... Keto čokoladna torta za čiju će ti pripremu trebati manje od 45 minuta Hrana
 

Preljev:

  • 1 šalica vrhnja za šlag
  • 3 žlice zaslađivača
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/3 šalice nezaslađenog isjeckanog kokosa lagano prepečenog ili prepeci kokosove ljuskice (brašno)
Možda te zanima... Recept za keto cheesecake brownie ukusan kao nikad do sad Hrana

Priprema

Tijesto:

  • Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva C i podmaži kvadratnu tepsiju veličine 23 cm .
  • U velikoj zdjeli umuti bademovo brašno, isjeckani kokos, zaslađivač, proteinski prah, prašak za pecivo i sol. Umiješaj kokosovo ulje, bjelanjke, biljno mlijeko i ekstrakt vanilije dok se dobro ne sjedine.
  • Tijesto rasporedi u pripremljenu posudu za pečenje i peci 30 do 35 minuta ili dok ti čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
  • Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi 15 minuta, a zatim ga izbockaj čačkalicom po površini. 


Kokosova krema:

  • U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri pomiješaj kokosovo mlijeko i zaslađivač i pusti da lagano vrije.
  • Umuti jaje i žumanjak. Polako umiješaj oko 1/3 vrućeg kokosovog mlijeka, kontinuirano miješajući. Zatim polako umuti smjesu od jaja natrag u vruće kokosovo mlijeko.
  • Kuhaj još 4 do 5 minuta, neprekidno miješajući, dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Makni s vatre i umuti ekstrakt kokosa i ekstrakt vanilije. Pospi površinu gumom od ksantana i brzo umuti da se sjedini.
  • Smjesu ravnomjerno prelij po ohlađenom kolaču, lagano protresi s jedne na drugu stranu kako bi što više kreme ušlo u izbušene rupice.
  • Stavi u hladnjak dva sata dok se potpuno ne ohladi.
Možda te zanima... Omiljene keto limun kocke gotove za 40 minuta Hrana


Preljev:

Umuti vrhnje sa zaslađivačem i ekstraktom vanilije dok se ne stvore kruti vrhovi. Premaži ohlađeni kolač i pospi prženim kokosom.
Za verziju bez mliječnih proizvoda možeš napraviti šlag od kokosa, tako da ohladiš konzervu kokosovog mlijeka preko noći, a sljedeći dan pokupiš vrhnje koje stvorilo na vrhu i pomiješaš sa zaslađivačem i ekstraktom vanilije.

Nutritivne vrijednosti za jedno serviranje

  • 297 kcal od toga 248 kalorija dobivenih iz masti
  • 27. 6 g masti
  • 6, 5 g ugljikohidrata od toga 2, 6 g vlakana
  • 7, 7 g Proteina

Izvor: All Day I Dream About Food, Your Low Carb Gluten Free Test Kitchen

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.