Diljem svijeta 7. srpnja dan je kad se slavi čokolada jer je po nekim izvorima upravo na današnji dan u 16. stoljeću prvi put stigla u Europu. Osim što je ova torta 'keto friendly', ona ima samo šest glavnih sastojaka, a na njenu pripremu će ti otići manje od 45 minuta.
Sastojci:
- 300 g nezaslađene čokolade
- 300 g maslaca
- 6 jaja
- 70 g bademovog brašna ili mljevenih badema
- 100 g eritritola u prahu (prirodno sladilo) ili zaslađivača po želji
- prstohvat soli
- kakao u prahu ili nezaslađena čokolada i bobičasto voće ili orašasti plodovi za ukrašavanje (po želji)
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- U mikrovalnoj otopi maslac i čokoladu, zatim ih dobro pomiješaj kako bi se sjedinili. Po želji ih otopiti možeš i u posudi koja se nalazi iznad kipuće vode. Radi to polako, u nekoliko navrata ako je riječ o mikrovalnoj pećnici, ne naglo jer ne želiš da ti se čokolada prebrzo i prenaglo zagrije ili otopi. Smjesu stavi na stranu.
- U veliku zdjelu dodaj jaja i mikserom ih promiješaj sve dok se ona ne udvostruče i postanu pjenasta. Zatim u njih dodaj zaslađivač i ponovno dobro promiješaj.
- U zdjelu s jajima dodaj otopljenu čokoladu i maslac te dobro promiješaj uz pomoć žlice ili lopatice.
- Zatim dodaj bademovo brašno i opet promiješaj.
- Uzmi okrugli kalup za torte, ili drugi lim za pečenje ako njega ne posjeduješ i u njega stavi masni papir za pečenje. Zatim ga dodatno premaži maslacem. Ulij tijesto u kalup i stavi u pećnicu na 30 minuta ili sve dok vrh torte, pogotovo na samoj sredini, ne postane čvrst na dodir.
- Ostavi da se ohladi prije nego što ju izvadiš iz kalupa. Kada se ohladi, pospi ju kakaom u prahu ili prelij s malo otopljene nezaslađene čokolade i ponovno pričekaj da se ohladi. Dodatno ukrasi bobičastim voćem po želji!
Nutritivne informacije:
- Kalorije: 389 kcal
- Ugljikohidrati: 3 g
- Proteini: 8,1 g
- Masnoća: 37,8 g
- Vlakna: 0,5 g
- Šećer: 0,3 g
Izvor: Sugarfree Londoner