U svijetu kojim vlada takozvana kultura dijeta – gdje se svakodnevno promovira ideja da što manje jedemo da smo zdraviji, i da prehrana zahtjeva puno samokontrole – emocionalno jedenje se prikazuje kao slabost ili pogreška. Međutim, svi ponekad jedemo emocionalno. I to je sasvim normalno!
Prisjetite se trenutka kada ste uživali u komadu torte na rođendanu drage osobe, ili kada ste pojeli toplu juhu nakon hladnog zimskog dana – ne zato što ste bili fizički gladni, već zato što ste tražili utjehu, toplinu, slavlje ili povezanost. Hrana igra više uloga od samih kalorija i nutrijenata. Ona je dio naše kulture, odnosa, uspomena i emocija.
Intuitivno jedenje nudi svježu perspektivu – nježan, suosjećajan pristup koji ne stigmatizira emocionalno jedenje, već nas uči kako slušati svoje tijelo, povezati se sa sobom i izgraditi zdrav i slobodan odnos s hranom.
Tjelesna ili emocionalna glad? Kako ih razlikovati
Jedan od koraka prema razumijevanju emocionalnog jedenja, i razvijanja zdravog odnosa s hranom jest da naučimo razlikovati tjelesnu i emocionalnu glad. Iako nije uvijek jednostavno – i ne moramo svaki put točno odrediti o kojoj gladi se radi, postoje neki znakovi koji nam mogu pomoći:
Znakovi fizičke gladi:
- Pojavljuje se postupno, često nekoliko sati nakon zadnjeg obroka (ukoliko je taj obrok bio zadovoljavajući)
- Osjećaji dolaze iz tijela – praznina u želucu, kruljenje, teže se koncentrirati na ono što radimo
- Nakon jela osjećamo se sito i zadovoljno
- Ponekad dolazi uz umor ili razdražljivost ako smo dugo bez hrane
Znakovi emocionalne gladi:
- Dolazi iznenada i intenzivno, često uz emocije poput stresa, tuge, ljutnje, sreće ili dosade
- Često se javlja čežnja za specifičnom hranom – najčešće za “comfort” hranom
- (npr. slatkiši, grickalice i slično)
- Jelo nije vođeno fizičkom potrebom, već željom za utjehom, opuštanjem ili odvraćanjem pažnje
- Nakon jela može se pojaviti osjećaj krivnje, srama ili razočaranja – pogotovo ukoliko si inače zabranjujete hranu koju ste pojeli
- Glad se javlja bez obzira na vrijeme posljednjeg obroka
Naravno, u stvarnosti se ove dvije vrste gladi mogu ispreplitati – i nije uvijek jasno koja nas točno vodi. To je normalno i prirodno jer ne živimo u vakuumu. Ponekad smo u isto vrijeme zaista fizički gladni, i prolazimo kroz turbulentne emocije zbog kojih čeznemo za točno određenim namirnicama. Ili nam je uz fizičku glad i dosadno, pa nesvjesno, usput grickamo. Nema savršenog načina jedenja, i ne moramo uvijek znati “točan” odgovor.
Intuitivno jedenje nas poziva da budemo znatiželjni i nježni prema svojim iskustvima, kako bismo iz istih mogli učiti, kao što ćete vidjeti u nastavku.
Što uzrokuje emocionalno jedenje?
Emocionalno jedenje često je posljedica kombinacije emocionalnih i fizioloških faktora. Najčešći uzroci uključuju:
- Restrikcije u prehrani: kada si zabranjujemo određenu hranu, povećavamo emocionalni naboj oko nje. Naše tijelo i um žude za onim što je “zabranjeno”, i kad, u naletu emocija, više toj hrani ne uspijemo “odoljeti”, često jedemo u naletu, osjećajući gubitak kontrole. Najbolji način za nositi se s ovim jest intuitivno jedenje – kad vam je hrana “dopuštena,” emocionalni naboj se znatno smanjuje.
- Stres i tjeskoba: hrana može djelovati kao privremeni bijeg ili sredstvo za umirivanje živčanog sustava. Ugljikohidrati, osim što su najbolji izvor energije, sudjeluju u sintezi serotonina – logično je da čeznemo za njima u stresnim situacijama.
- Dosada, usamljenost ili neispunjene potrebe: često posežemo za hranom kada nam treba pažnja, odmor ili povezanost, ali ih ne znamo drugačije zadovoljiti, ili nismo u dodiru sa svojim potrebama pa automatski posežemo za hranom.
- Navike iz prošlosti: ako smo kao djeca naučili da se tugovanje, slavlje ili nagrada vežu uz hranu, to se može nastaviti i u odrasloj dobi.
Kako vam intuitivno jedenje može pomoći razviti zdraviji odnos s hranom?
Jedna od najvećih dobrobiti intuitivnog jedenja je što uklanja zabrane i restrikcije, dopuštajući vam da se ponovno povežete sa signalima gladi, sitosti i zadovoljstva. Kada znamo da možemo jesti kolačiće kad god to želimo, potreba da pojedemo cijelu kutiju u jednom dahu postupno nestaje – ukoliko vam se ova ideja čini kao znanstvena fantastika, ne brinite, svima se u početku čini nemoguće! Međutim, istraživanja dosljedno pokazuju da funkcionira.
U kontekstu emocionalnog jedenja, posebno je važan sedmi princip intuitivnog jedenja: “Nauči se nositi s emocijama bez hrane”, koji vas ne tjera da potpuno izbacite emocionalno jedenje što bi stvorilo stres i frustracije, već vas nježno poziva da razvijete i druge načine da se suočite sa emocijama.
Razvijanje zdravijeg odnosa s hranom kroz intuitivno jedenje:
- Prakticiranje svjesnog jedenja (mindful eating): prisutnost u trenutku, bez ometanja, slušanje tijela dok jedete. Naravno, ovo nije uvijek moguće, međutim možete odlučiti da jedan obrok dnevno jedete svjesno, fokusirani na hranu. Primjetite okuse, mirise, teksturu, jedite polako i provjerite kako se pomiče razina gladi.
- Prepoznavanje i prihvaćanje emocija bez potrebe da ih “utopite” u hrani. Ovaj zadak zaista zvuči lakši nego što jest, ali upravo zato vam nježan pristup intuitivnog jedenja pomaže u tome jer ne zahtjeva savršenost! Kad primjetite da bespotrebno grickate ili se otvarate hladnjak tražeći “nešto,” zastanite nekoliko minuta i pokušajte prepoznati svoje emocije.
- Rad na samosuosjećanju: zapamtite da je svaki zalogaj prilika za novu povezanost, a ne povod za kritiku. Rad na smanjenju emocionalnog jedenja može biti izazovan; ukoliko ste godinama posezali za hranom svaki put kad ste osjetili nelagodu, anksioznost, stres, tugu - naravno da će trebati malo vremena za promjenu! To nikako ne znači da biste trebali odustati, ili da to nije za vas.
- Prekidanje kruga restrikcija i prejedanja: kada nestanu zabrane, nestaje i efekt “zabranjenog voća.” Jedna od glavnih dobrobiti intuitivnog jedenja jest dopuštanje hrane, što s vremenom vodi do osjećaja “neutralnosti” prema hrani - čokolada više nije nešto posebno, što jedete skrivećki ili si zabranjujete pa navečer pojedete cijelu čokoladu. Ona postaje samo još jedan izbor u bogatom svijetu hrane; ukusna slastica u kojoj smijete uživati, i nije ništa “posebno.”
- Uvođenje rutina i alata za brigu o sebi: uvijek svojim klijenticama preporučujem da se redovito brinu o svom emocionalnom zdravlju, te da se unaprijed pripreme za turbulentne emocije! Napravite listu ideja (provjerenih i novih) koje bi vam u tome mogle pomoći, poput pisanja dnevnika, vođenja bilješki o osjećajima, razgovor s terapeutom ili nutricionistom, kretanje u kojem uživate, meditacija, razgovor s prijateljicama, uživanje u hobijima. Uz pomoć ove liste, kada se nađete ispred hladnjaka bez da ste fizički gladni, imat ćete čitavu paletu izbora za brigu o sebi!
Kada emocionalno jedenje postaje problem – i kada potražiti pomoć?
Emocionalno jedenje samo po sebi nije problem. Svi to radimo s vremena na vrijeme. Problem nastaje kada to postane glavni ili jedini način na koji se nosimo s emocijama. Da, ponekad je luksuzni komad čokoladne torte prava stvar nakon napornog dana na poslu. Međutim, ukoliko osjećate da hrana postaje sredstvo kontrole, bijega ili da vam emocionalno jedenje stvara patnju – zaslužujete podršku.
Potražite pomoć ako:
- Osjećate krivnju, sram ili anksioznost nakon obroka
- Imate osjećaj gubitka kontrole u jedenju
- Stalno mislite na hranu, izbjegavate druženja zbog straha od hrane, i izvor je stresa
- Sumnjate na poremećaj hranjenja
- Nemate razvijen sustav emocionalne podrške: hrana vam je jedini ili glavni način nošenja s turbulentnim emocijama
Terapija, nutricionističko savjetovanje temeljeno na intuitivnom jedenju, ili grupna podrška mogu biti koraci prema iscjeljenju. Oporavak je moguć, a pomoć dostupna!
Na kraju: Ljubaznost prema sebi je ključ
Emocionalno jedenje nije znak da ste “slabi” ili “neuspješni” – ono je poziv na dublje razumijevanje. Zdraviji odnos s hranom (i samom sobom) se ne postiže kontrolom, već povezanošću, suosjećanjem i slobodom. Tretirajte sebe s ljubavlju i nježnošću kojom biste tretirali nekog koga volite.
Intuitivno jedenje nas uči da slušamo i njegujemo svoje tijelo, poštujemo svoje emocije i hranimo sebe ne samo hranom, već i pažnjom, nježnošću i razumijevanjem. I to je put prema pravom, dugoročnom zdravlju.
Ako želite podršku u ovoj avanturi, iskusan nutricionist specijaliziran za intuitivno jedenje može vam olakšati proces i pružiti vam alate potrebne za trajne promjene.
Više sadržaja autorice Nine Kaufmann pronađite na: https://www.instagram.com/ninasempire/ i https://ninakaufmann.org/