Ova vruća čokolada nije samo fina, nego i lijekovita.
Aromatična topla čokolada osim đumbira sadrži i specijalni sastojak zvan kuzu. Radi se o škrobnom ekstraktu japanskog korijena koji se koristi kao zgušnjivač u kuhanju, a u medicinske svrhe kao lijek za prehladu, temperaturu, alergije, probavne probleme i mamurluk. Ako ne možete pronaći kuzu, nemojte odustati od ovog recepta jer ga zamijeniti možete običnim škrobom ili škrobom tapioke.
Sastojci:
- 300 ml zobenog ili drugog biljnog mlijeka
- 1 žlica kakao praha
- 1 žlica javorovog sirupa ili zaslađivača po želji
- 1 žlica soka đumbira (sok đumbira dobit ćete tako da naribate korijen đumbira i iscijedite sok)
- 1 žličica kuzua.
Priprema:
- Zagrijte mlijeko, kakao, javorov sirup i sok đumbira. Kuzu otopite u malo hladne vode i umiješajte u vruću čokoladu.
- Kuhajte još minutu do dvije na laganoj vatri dok se ne počne zgušnjavati.
- Servirajte posipano s malo suhog đumbira ili sljezovim koklačićima.
U slast!