Hrana 19. listopada 2024.

Čokoladni napitak s đumbirom: Pomaže kod prehlade ili kada trebate nešto fino

Cok6302
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ova vruća čokolada nije samo fina, nego i lijekovita.

Aromatična topla čokolada osim đumbira sadrži i specijalni sastojak zvan kuzu. Radi se o škrobnom ekstraktu japanskog korijena koji se koristi kao zgušnjivač u kuhanju, a u medicinske svrhe kao lijek za prehladu, temperaturu, alergije, probavne probleme i mamurluk. Ako ne možete pronaći kuzu, nemojte odustati od ovog recepta jer ga zamijeniti možete običnim škrobom ili škrobom tapioke.

Sastojci:

  • 300 ml zobenog ili drugog biljnog mlijeka
  • 1 žlica kakao praha
  • 1 žlica javorovog sirupa ili zaslađivača po želji
  • 1 žlica soka đumbira (sok đumbira dobit ćete tako da naribate korijen đumbira i iscijedite sok)
  • 1 žličica kuzua.

Priprema:

  1. Zagrijte mlijeko, kakao, javorov sirup i sok đumbira. Kuzu otopite u malo hladne vode i umiješajte u vruću čokoladu. 
  2. Kuhajte još minutu do dvije na laganoj vatri dok se ne počne zgušnjavati.
  3. Servirajte posipano s malo suhog đumbira ili sljezovim koklačićima. 

U slast!
 

Možda te zanima... Limun, kurkuma, đumbir i češnjak: Pomažu li zaista u jačanju imuniteta? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.