Hrana 07. studenoga 2023.

Italija bi mogla postati prva zemlja koja će zabraniti hranu uzgojenu u laboratoriju

meso
Foto: shutterstock Meso uzgojeno u laboratoriju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na događaju koji su tijekom vikenda organizirali Europski konzervativci i reformisti (ECR), Italija je najavila da će donijeti zakon kojim bi se zabranila proizvodnja, uvoz i marketing hrane proizvedene u laboratorijima.

Vodeći konzervativni političari raspravljali su o izazovima i prilikama koje proizlaze iz europske regulative i suradnje u stočarstvu, poljoprivredi i zelenom gospodarstvu piše Euractiv. Talijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida rekao je da će Italija biti prva zemlja bez sintetičke hrane te da žele dati primjer drugima kako se to može regulirati. “Odabrali smo načelo predostrožnosti, kvaliteta hrane je temeljna i ne možemo pristati na društvo podijeljeno na dvoje, s kvalitetnom hranom koja se proizvodi samo za bogatu elitu. Uvjereni smo da bi svi trebali imati mogućnost dobro jesti”, dodao je ministar.

Stav talijanskog ministra podržava i europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski. "Kao povjerenik zalažem se za tradicionalnu poljoprivredu i vrlo snažno stajem u zaštitu prirodnih proizvoda. Sustav etiketa za hranu ne ovisi o meni, ali pokušavam zaštititi tradiciju", objasnio je Wojciechowski. Osim toga, Wojciechowski smatra da je korištenje naziva prirodni proizvod za sintetski loše.

Wojciechowski dodaje da Europska komisija izdvaja više od šest milijardi eura za podupiranje dobrobit životinja i tradicionalni uzgoj. Ovaj model konzervativaca je u suprotnosti s onim koji je usvojila EU. Talijanska politička stranka Braća Italije smatra da je taj model EU previše birokratiziran i ne može se nositi s izazovima koji opterećuju kontinent. "Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari u opasnosti su da plaćaju vrlo visoku cijenu za ideološke ludosti koje stoje iza Europskog zelenog plana, koji proizvođače kažnjava ciljevima za smanjenja emisija - koji će samo dovesti do smanjene proizvodnje hrane", objasnio je zastupnik u Europskom parlamentu Carlo Fidanza, čelnik stranke Braća Italije u Europskom parlamentu. Fidanza smatra da će manja proizvodnja hrane biti zamijenjena s više uvoza iz zemalja koje ne zadovoljavaju njihove standarde održivosti i kvalitete ili s laboratorijskim proizvodima u koji nisu sigurni. 

meso Možda te zanima... Kakav okus ima meso 'uzgojeno' u laboratoriju? Hrana

U nekim zemljama meso se već proizvodi u laboratoriju

Idući ponedjeljka u donjem domu talijanskog parlamenta raspravljat će se o zakon koji predviđa zabranu proizvodnje, uvoza i promocije hrane proizvedene u laboratorijima. Ako se usvoji, oni koji proizvode, izvoze ili uvoze hranu uzgojenu iz životinjskih stanica suočili bi se s kaznama do 60 tisuća eura i riskirali bi zatvaranje svojih proizvodnih pogona. Coldiretti, najveća talijanska udruga farmera, lobirala je za zabranu, tvrdeći da domaće proizvode treba zaštititi od napada multinacionalnih kompanija piše The Guardian

Oporba i udruge za prava životinja kritizirale su taj potez. Riccardo Magi, predsjednik male ljevičarske stranke Più Europa, rekao je da je vlada stvorila novi zločin. "Ovaj put se iživljavaju na sintetskoj hrani i radije nastavljaju sa svojom nepromišljenom zabranom umjesto da istražuju i razvijaju tehnologiju koja bi nam mogla omogućiti da manje zagađujemo i ubijamo", rekao je Magi.

Iako je posljednjih godina došlo do napretka u laboratorijski uzgojenog mesa, proizvodnja je i dalje mala. Singapur je jedina zemlja koja je dopustila prodaju kultivirane piletine, dok su dvije tvrtke u SAD-u dobile regulatornu dozvolu za proizvodnju piletine uzgojene u laboratoriju. Europske zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Nizozemsku i Španjolsku, najavile su ulaganja u istraživanje i razvoj stanične hrane piše The Guardian. Alice Ravenscroft, voditeljica politike u Good Food Institute Europe, nevladinoj organizaciji koja pomaže u izgradnji održivijeg prehrambenog sustava, smatra da kultivirano meso ima mnogo potencijalnih prednosti i da bi donošenje takvog zakona u biti zatvorilo Italiju od toga. Dodaje da da bi kultivirano meso moglo uzrokovati do 92 % manje emisija ugljičnog dioksida nego konvencionalno meso, smanjiti onečišćenje zraka povezano s proizvodnjom mesa do 94 % i koristiti do 90 % manje zemlje. “Mogli bismo zadovoljiti potražnju za mesom uz zaštitu okoliša", objasnila je Ravenscroft za The Guardian. 

zamjena za meso Možda te zanima... Ministar vegetarijanac hoće da iz deklaracija bude vidljivo kako su uzgojene životinje Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.