Eko 28. siječnja 2022.

Ministar vegetarijanac hoće da iz deklaracija bude vidljivo kako su uzgojene životinje

zamjena za meso
Foto: shutterstock Novi njemački ministra poljoprivrede Cem Özdemir zalaže se dobrobit životinja i korištenje biljnih zamjena za meso
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Njemačka je dobila novu vladu, a s njihovim dolaskom na pomolu je i niz promjena vezanih za dobrobit životinja i okoliša.

U pokušaju poboljšanja tretmana životinja unutar prehrambenog sustava, prema informacijama portala Plantbasednews.org, Njemačka planira uvesti obvezne oznake o podrijetlu mesa, odnosno u kakvim uvjetima su živjele te životinje. Nova Vlada se obvezala poboljšati održivost svoje poljoprivrede i prehrambene industrije, uključujući fokus na biljne alternative za meso. 

Novi ministar poljoprivrede vegetarijanac

Član Zelene stranke i vegetarijanac Cem Özdemir postao je novi ministar poljoprivrede u Njemačkoj, a tvrdi da će se zajedno u koaliciji sa Socijaldemokratima i Slobodnim demokratima zalagati za biljne alternative i inovacije kao što su alternativni izvori proteina i zamjenski proizvodi za meso u EU prenosi Vegconomist.com.  Prije nego je postao ministar poljoprivrede bavio se uglavnom pitanjima vezanim uz migraciju, vanjske poslove i transport pa nema nekog konkretnog iskustva u poljoprivredi u odnosu na svoju prethodnicu, konzervativku Juliju Klöckner, koja je imala profesionalne i osobne veze s poljoprivredom. Bez obzira na to, neki smatraju da bi novom ministru ta drugačija perspektiva mogla pomoći u njegovom djelovanju. 

Dobrobit životinja

Njemačka planira uvestii nove obvezne oznake u stočarstvu koje će uključivati sveobuhvatne informacije o podrijetlu stoke, a to uključuje i postupanje sa životinjama tijekom transporta i klanja. Pratit će se i aktivno smanjiti uporaba antibiotika, a bit će zabranjen prijevoz živih domaćih životinja u treće zemlje izvan EU-a. Iznimka od ovoga bit će, ako rute imaju provjereno opskrbne objekte pogodne za dobrobit životinja. Nova vlada također želi smanjiti pokuse na životinjama, uključujući istraživanje i razvoj alternativa, a isto tako zabraniti držanje i uzgoj krzna diljem EU prenosi Plantbasednews.org.  

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Nove oznake uključivati će sveobuhvatne informacije o podrijetlu stoke, a radi se i na smanjenju korištenja antibiotika

Državna tajnica Silvia Bender ublažila je očekivanja o brzom uvođenju sveobuhvatnih oznaka jer smatra kako je to dio procesa koji se stalno razvija. Smatra da nije izvedivo uvesti oznaku za sve proizvode u jednom koraku. Državna tajnica Bender također smatra da se ne bi trebali označavati proizvodi s niskim udjelom mesa, poput smrznute pizze sa salamom. Bender misli da bi se već postojeće državne oznake za dobrobit životinja trebale integrirati umjesto da se krene od nule. Zbog toga je prioritet ministarstva poljoprivrede prvo označiti proizvode koji se većinom ili čak isključivo sastoje od životinjskih proizvoda, kao što su kobasice ili sir. 

Kako ne bi došlo do sukoba s pravilima unutarnjeg tržišta EU, označavali bi se samo proizvodi proizvedeni u Njemačkoj, dok bi oni uvezeni mogli dobrovoljno koristiti oznaku. Jutta Jaschke iz Savezne udruge potrošačkih organizacija pozdravila je napore da se potrošači bolje informiraju o standardima dobrobiti životinja, ali je upozorila da označavanje temeljeno na različitim razinama uzgoja nije dovoljno. Trebalo bi redovito pratiti zdravlje životinja i dobrobit životinja kako bi se zadobilo povjerenje potrošača, smatra Jaschke.

Njemački savez poljoprivrednika, DBV, također je kritizirao postupno proširenje oznaka i smatraju da bi na mesnim proizvodima trebala stajati i oznaka podrijetla. Udruga stoga poziva na 5-D oznaku koja bi se odnosila na proizvode dobivene unutar Njemačke, od samog rođenja životinje do gotovog proizvoda prenosi Euractiv.de.

Označavanje proizvoda problem i na razini EU

Nacionalna oznaka podrijetla također je problematična prema pravu EU-a. Krajem 2020. godine Europski sud pravde odlučio je da su nacionalne mjere za obvezno označavanje podrijetla hrane dopuštene samo ako se to radi s posebnim obrazloženjem, kao što je zaštita javnog zdravlja ili prevencija prijevara s hranom. U sklopu zakonskog prijedloga za zahtjeve za označavanje hrane na razini cijele EU, Komisija EU namjerava, između ostalog, predstaviti planove za oznaku podrijetla.

Države članice EU pozvale su Komisiju da pri razvoju oznake daje prednost mesnim proizvodima. U međuvremenu, Komisija je u više navrata bila protiv nacionalnih inicijativa za koje je smatrala da narušavaju europsko unutarnje tržište prenosi Euractiv.de.

Jačanje biljnih alternativa

Vlada planira i razviti novi plan prehrane, a fokus će biti na zdravoj hrani. Zalažu se za alternativne izvore proteina i zamjene za meso. Proizvodnja mesa u Njemačkoj pala je u 2020. za 4 %  u odnosu na prethodnu godinu, dok je industrija za alternativne, odnosno biljne zamjene za meso proizvodila 39 % više. 

Od sljedeće godine više neće biti dopušteno oglašavanje hrane s visokim udjelom soli, masti ili šećera djeci mlađoj od 14 godina. Također, do kraja desetljeća Njemačka namjerava 30 % svoje poljoprivrede učiniti organskom, što je više od cilja EU od 25 %. 

Možda te zanima... Tofu, zamjena za meso s puno proteina Zdravlje

Plan za održivu poljoprivredu

Glavni prioritet koalicije je također postizanje klimatskih ciljeva Pariškog sporazuma, a fokus će biti rješavanje problema poput krčenja šuma, gubitka bioraznolikosti, krivolova i izumiranja vrsta. Sve to je povezano s ciljem nove vlade da se značajno smanji emisija štetnih plinova, pogotovo metana i amonijaka, a nadaju se da će do sredine stoljeća osigurati klimatsku neutralnost. 

"Održiva poljoprivreda služi interesima farmi, dobrobiti životinja i prirode u isto vrijeme i temelj je zdrave prehrane", kažu iz koalicije. Poljoprivrednicima će biti ponuđena dodatna financijska potpora za prelazak na postupke ekološke poljoprivrede. 

Možda te zanima... Otužni rezultati sastanka G20: Više se ne navodi 2050. za postizanje nulte emisije ugljika Eko

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.