Hrana 26. kolovoza 2013.

Bosiljak kao prijatelj vitkosti

Bosilj-Us
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bosiljak je neizostavan dio mediteranske kuhinje i idealan dodatak jelu ako paziš na svoju liniju. Bosiljak sadrži prehrambena vlakna, snažne antioksidanse flavonoide te zavidnu količinu vitamina C. Osim s mesom, bosiljak je dobro kombinirati s povrćem ili dodati u variva

Bogat izvor vitamina K

Mirisni listovi bosiljka (Ocimum basilicum) neizostavan su dio mediteranske kuhinje iako sama biljka potječe iz Indije. U Europu su je prenijeli trgovci gdje je vrlo brzo postala iznimno cijenjena biljka pa su, primjerice drevni Grci, bosiljak smatrali plemenitim i svetim, dok je za Talijane bio simbol ljubavi.

Postoji više od 60 vrsta bosiljka, a najčešći je onaj sa zelenim listovima. Listovi bosiljka imaju slatkasto aromatičan miris i pomalo su oštroga okusa. Aromatični listovi bosiljka iznimno su bogat izvor vitamina K te vitamina A. Točnije, bosiljak se ističe sadržajem karotenoida, beta-karotena koje tijelo može konvertirati u vitamin A. Beta–karoten poznati je antioksidans koji štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Sadrži i zavidnu količinu vitamina C te folne kiseline, dok u manjim količinama sadrži i sve ostale vitamine (izuzev vitamina B12).

Među mineralima zastupljenima u bosiljku valja izdvojiti željezo, kalcij, magnezij, bakar i osobito mangan. Bosiljak ujedno sadrži i prehrambena vlakna te snažne antioksidanse flavonoide. Zahvaljujući sadržaju hlapljivih ulja poput eugenola i limonena bosiljku se pripisuju medicinska svojstva. Konkretno, laboratorijska istraživanja ukazuju na antibiotska te protuupalna svojstva bosiljka. Tradicionalno, bosiljak svoju primjenu nalazi i u olakšavanju probavnih tegoba.

Bosiljak kao prijatelj vitkosti

Listići bosiljka idealan su dodatak jelu ako paziš na liniju. Razlog tome nije samo njegova niskokaloričnost (5 g bosiljka osigurava tek 1 kcal), već i činjenica da začini poput bosiljka daju posebnu aromu hrani zbog čega se smanjuje dodatak masnoća, ali i soli u jela. U prilog tome govori i nova studija provedena na Universityju u Coloradu na 150 ispitanika koja je pokazala da dodavanje i malih količina začina čini niskomasni obrok znatno privlačnijim te da su ispitanici takve obroke doživljavali slično kao punomasne obroke. Samim time se dodavanje začina jelima nameće kao potencijalna strategija za smanjenje unosa masti, bez značajnog žrtvovanja okusa.

Bosiljak u kuhinji

Pesto je, bez sumnje, najpopularnije jelo s bosiljkom. Tradicionalni talijanski umak za tjesteninu priprema se od svježih listova bosiljka, češnjaka, pinjola, maslinovog ulja i parmezana ili pecorina i pravi je gurmanski doživljaj. Osim u pestu, najpoznatija primjena bosiljka je u jelima s rajčicom. Ako pripremaš salatu s rajčicom, svježe natrgane listove bosiljka dodaj pred sam kraj kako ocat iz salate ne bi oslabio arome svježeg bosiljka.

Bosiljak je i odličan izbor u svim mesnim jelima, osobito ako je riječ o masnijem mesu poput mesa guske, svinjetine ili janjetine jer će osim primamljive arome doprinijeti lakšoj probavljivosti jela. Osim s mesom, bosiljak je dobro sljubiti s povrćem osobito patlidžanom ili dodati u variva od mahunarki. Budući da su eterična ulja u bosiljku vrlo hlapiva, u jela ga dodaj pri samom kraju kuhanja kako bi arome ostale maksimalno očuvane. Nećeš pogriješiti ni ako listiće bosiljka staviš na pizzu, a za posebnu aromu omleta kombiniraj ga sa sirom i tikvicama.

Bosiljak čuvaj u hladnjaku do 2 dana

Svježi bosiljak možeš kupiti u lončanicama ili u vezicama. U oba slučaja listovi moraju biti bistre tamno zelene boje, bez tamnih mrlja ili žutih područja. Listove svježeg bosiljka možeš čuvati u hladnjaku do 2 dana, tako da ih omotaš vlažnim papirnatim ručnicima. Ako ga želiš smrznuti, dobro operi svježi bosiljak, obriši ga papirnatim ručnikom i sitno nasjeckaj. Stavi ga u vrećicu ili plastičnu posudicu i zamrzni. Tako zamrznuti bosiljak možeš čuvati do 12 mjeseci. U gotovo jelo dodaj smrznuti bosiljak bez prethodnog odmrzavanja jer će se on u kuhanom jelu vrlo brzo odlediti i otpustiti arome.

Još jedan učinkovit način pohrane je da ubereš svježe lišće, opereš ih i osušiš, a zatim staviš u staklenu teglicu. Sušeni bosiljak čuvaj na tamnom, hladnom i suhom mjestu te ga iskoristi u roku 3 mjeseca. I za kraj, ako u receptu moraš mijenjati svježi bosiljak za sušeni ili obrnuto, imaj na umu da je 1 čajna žličica sušenog bosiljka ekvivalentna 1 jušnoj žlici nasjeckanog svježeg bosiljka.

Recept za hladne zalogajčiće s bosiljkom pročitaj na portalu Gastro.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.