Hrana 09. srpnja 2023.

7 navika prilikom kuhanja koje mogu biti opasne

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nemoguće je prepoznati opasne bakterije po izgledu ili ukusu hrane. Međutim, čak i mala količina takvih bakterija može dovesti do ozbiljnog trovanja hranom. Kako biste to izbjegli drži se sljedećih pravila prilikom pripreme hrane kod kuće i izbjegavajte ovih sedam čestih grešaka.

Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi

Raspon temperature koji se smatra rizičnim za čuvanje hrane je negdje od 5 ° C do 60 ° C. Na ovim temperaturama štetne bakterije iz hrane mogu brzo rasti. Zbog toga meso uvijek trebate odmrzavati samo u hladnjaku ili mikrovalnoj pećnici.

Pranje sirovog mesa

Imamo ideju da kad nešto isperemo to i očistimo, međutim to nije točno u slučaju mesa. Pranje sirove peradi, govedine, svinjetine, janjetine ili teletine prije kuhanja stručnjaci ne preporučuju. Razlog za to je što se bakterije iz mesa mogu lako proširiti na druge proizvode, površine i pribor.

Probati hranu da provjerite je li pokvarena

Nemoguće je prepoznati opasne bakterije bilo po obliku ili ukusu hrane. Međutim, čak i mala količina takvih bakterija može dovesti do ozbiljnog trovanja hranom. Kako biste to izbjegli, izbacite sve proizvode ako sumnjate da su pokvareni.

Jesti sirovo tijesto

Nikad ne treba jesti sirova jaja. Velika je mogućnost da sadrži bakterije poznate kao salmonela, što je prilično opasno za ljude. Štoviše, ne pokušavajte jesti sirovo tijesto, čak ni bez jaja, jer brašno može nositi E. coli što može izazvati različite infekcije.

Ne dovoljno toplinski obrađeno meso ili riba

Hrana se smatra sigurnom samo ako je termički obrađena na određenoj temperaturi jer je to najbolji način da se osigura nestanak svih bakterija. Kako biste bili sigurna je li hrana dovoljno skuhana možete koristiti termometar posebno namijenjen za tu svrhu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kuhati s neopranim rukama

Bakterije žive na svim površinama, čak i na našim rukama. Zamislite koliko stvari dodirnete tijekom dana, a kada počneš kuhati bez pranja ruku, sve te bakterije možete prenijeti u svoju hranu. I ne zaboravite oprati ruke i kad završite s kuhanjem.

Izlagati med visokim temperaturama

Prema istraživanjima, izlaganje meda visokim temperaturama može dovesti do smanjenja njegove kvalitete i može dovesti do povećanja nekih kancerogenih spojeva. Tako je, na primjer, bolje ne dodavati med u čaj ili tople obroke.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 
 

Osnovne mjere prevencije protiv trovanja hranom

Četiri su osnovna koraka koji jamče pravednu bitku u borbi protiv bakterija - uzročnika trovanja hranom, kaže nutricionistica Sandra Krstev Barać i navodi koja su:

  • Održavanje čistoće – prije pripremanja hrane, ruke i površinu na kojoj se namirnice odlažu, režu i sjeckaju treba dobro oprati Razdvajanje namirnica – svježe meso, perad i riba ne smije biti u dodiru s namirnicama koje se konzumiraju bez prethodne termičke obrade, primjerice s voćem i povrćem
  • Namirnice treba kuhati, peći i pržiti pri odgovarajućim temperaturama
  • Hlađenje ili zamrzavanje na odgovarajućim temperaturama - svježu hranu potrebno je staviti u hladnjak unutar dva sata.
  • Temperatura hladnjaka treba biti 4°C, a zamrzivača –18°C.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.