Hrana 30. ožujka 2020.

8 navika prilikom kuhanja koje mogu biti opasne

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nemoguće je prepoznati opasne bakterije po izgledu ili ukusu hrane. Međutim, čak i mala količina takvih bakterija može dovesti do ozbiljnog trovanja hranom. Kako bi to izbjegla drži se sljedećih pravila prilikom pripreme hrane kod kuće i izbjegavaj ovih osam čestih grešaka.

Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi

Raspon temperature koji se smatra rizičnim za čuvanje hrane je negdje od 5 ° C do 60 ° C. Na ovim temperaturama štetne bakterije iz hrane mogu brzo rasti. Zbog toga meso uvijek trebate odmrzavati samo u hladnjaku ili mikrovalnoj pećnici.

Pranje sirovog mesa

Imamo ideju da kad nešto isperemo to i očistimo, međutim to nije točno u slučaju mesa. Pranje sirove peradi, govedine, svinjetine, janjetine ili teletine prije kuhanja stručnjaci ne preporučuju. Razlog za to je što se bakterije iz mesa mogu lako proširiti na druge proizvode, površine i pribor.

Pustiti hranu da se ohladi prije nego što je pospremiš u hladnjak

Ovo je pravilo nastalo iz istog razloga kao što je odmrzavanje mesa vani. loše bakterije brzo rastu dok na temperaturama od 5 ° C do 60 ° C. Zato može biti stvarno opasno ostavljati kvarljive proizvode izvan hladnjak više od sat vremena ili dva.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Probati hranu da vidiš je li pokvarena

Nemoguće je prepoznati opasne bakterije bilo po obliku ili ukusu hrane. Međutim, čak i mala količina takvih bakterija može dovesti do ozbiljnog trovanja hranom. Kako bi to izbjegla, izbaci sve proizvode ako sumnjaš da su pokvareni.

Jesti sirovo tijesto

Nikad ne smiješ jesti sirova jaja u bilo kojem obliku. Velika je mogućnost da sadrži bakterije poznate kao salmonela, što je prilično opasno za ljude. Štoviše, ne pokušavaj jesti sirovo tijesto, čak ni bez jaja, jer brašno može nositi E. coli što može izazvati različite infekcije.

Ne dovoljno toplinski obrađeno meso ili riba

Hrana se smatra sigurnom samo ako je toplinski obrađena na određenoj temperaturi jer je to najbolji način da se osigura nestanak svih bakterija. Kako bi bila sigurna je li hrana dovoljno skuhana možeš koristiti termometar posebno namijenjen za tu svrhu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kuhati s neopranim rukama

Bakterije žive na svim površinama, čak i na našim rukama. Zamisli koliko stvari dodirneš tijekom dana, a kada počneš kuhati bez pranja ruku, sve te bakterije možeš prenijeti u svoju hranu. I ne zaboravi oprati ruke i kad završiš s kuhanjem.

Izlagati med visokim temperaturama

Prema istraživanjima, izlaganje meda visokim temperaturama može dovesti do smanjenja njegove kvalitete i može dovesti do povećanja nekih kancerogenih spojeva. Tako je, na primjer, bolje ne dodavati med u čaj ili tople obroke.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 
 

Osnovne mjere prevencije protiv trovanja hranom

Četiri su osnovna koraka koji jamče pravednu bitku u borbi protiv bakterija - uzročnika trovanja hranom, kaže nutricionistica Sandra Krstev Barać i navodi koja su: 

 
  • Održavanje čistoće – prije pripremanja hrane, ruke i površinu na kojoj se namirnice odlažu, režu i sjeckaju treba dobro oprati Razdvajanje namirnica – svježe meso, perad i riba ne smije biti u dodiru s namirnicama koje se konzumiraju bez prethodne termičke obrade, primjerice s voćem i povrćem
  • Namirnice treba kuhati, peći i pržiti pri odgovarajućim temperaturama
  • Hlađenje ili zamrzavanje na odgovarajućim temperaturama - svježu hranu potrebno je staviti u hladnjak unutar dva sata.
  • Temperatura hladnjaka treba biti 4°C, a zamrzivača –18°C.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.