Svježi sir postao je popularan dodatak receptima zahvaljujući visokom sadržaju proteina.
Za ljude koji jedu mliječne proizvode, "svježi sir je zaista izvrstan izvor proteina", kaže za Self dijetetičarka Desiree Nielsen. Iako sadrži i druge vitalne hranjive tvari - poput kalcija, fosfora i vitamina B12 - protein je zaista ono što se ističe: samo pola šalice svježeg sira sadrži oko 12 grama.
U usporedbi s nekim drugim mliječnim proizvodima (poput običnog sira), svježi sir ima nizak udio zasićenih masti, što ga čini posebno dobrim izborom mliječnih proteina, prema Nielsen. Također ima blag okus i meku teksturu zbog koje se dobro prilagođava raznim jelima.
Evo sedam kreativnih prijedloga za ubacivanje svježeg sira u obroke.
Stavite ga u smoothieje
U odnosu na proteinske prahove, koji su obično prilično skupi, svježi sir je "izvrsna, pristupačna opcija za podizanje energije", kaže Nielsen, pa dodavanje šalice ili dvije su smoothie može pružiti usporedivu vrijednost proteina za nižu cijenu. U osnovi, svaki smoothie koji biste obično napravili s grčkim jogurtom "također će biti ukusan ako u njega stavite malo svježeg sira."
Namažite ga na tost
Iako ovaj savjet nije pretjerano originalan, ipak ga vrijedi spomenuti. Nakon što stavite svježi sir, dodajte povrće, voće ili druge dodatke po želji. "Može biti neka vrsta voća prelivenog medom, ili neka vrsta džema, ili povrće poput rajčice, avokada ili krastavca", kaže dijetetičarka Jasmine Hormati. Predlaže da se oslanjate na sezonske namirnice, primjerice breskve ljeti, a jabuke tijekom hladnijih mjeseci.
Poboljšajte umake i preljeve
Prema Nielsen, bilo koji umak ili preljev možete lako obogatiti proteinima dodavanjem svježeg sira. Tako primjerice možete napraviti pesto i u njega dodati svježi sir i preliti preko tjestenine, za ukusan i jednostavan obrok. Samo pazite da je svježi sir izmiksan, a ne izravno iz posude, jer će miksanje omekšati grudastu teksturu i olakšati rad s njim. "Postaje više poput jogurta", kaže Nielsen. Koji god umak odabrali, uvijek ga možete kombinirati s povrćem za popodnevni međuobrok.
Koristite ga umjesto vrhnja
Možete pokušati zamijeniti svježi sir vrhnjem u domaćem bijelom umaku, dodati svježi sir u kupovni umak za kremastiju teksturu ili čak potpuno sami napraviti umak.
Može poslužiti kao zamjena za majonezi
Nema majoneze? Nema problema - uvijek možete koristiti svježi sir u krajnjoj nuždi. Ovaj trik može se primijeniti na brojne recepte: salatu od jaja, umake ili preljeve na bazi majoneze, savjetuje Hormati. Nedavno je na ovaj način napravila pileću salatu, zamijenivši majonezu ekvivalentnom količinom svježeg sira. "Prvo sam umak sa svježim sirom stavila u zdjelu i pjenjačom ga učinila glatkijim i kremastijim, a zatim dodala hranu" - nasjeckanu kuhanu piletinu, rajčice, kisele krastavce, bademe i sušene trešnje, plus malo kopra i melase od nara, kaže Hormati. Napominje da zamjena rezultira lakšom teksturom i malo drugačijim profilom okusa koji bi nekima mogao biti ugodniji.
Koristite ga kao bazu za nadjev za burrito
Nielsen preporučuje miješanje kuhanih jaja, svježeg sira i raznih drugih namirnica, poput crnog graha i kukuruza ili rajčice i zelenog povrća, koje se mogu koristiti kao nadjev za burrito.
Može se koristiti i u desertima
Da, možete čak i napraviti slatke poslastice sa svježim sirom, iako, Nielsen ne preporučuje odstupanje od standardnih recepta. Kruh od banane popularna je opcija, kaže Nielsen, ali možete pronaći i recepte gdje se dodaje svježi sir u sve, od peciva do palačinki. Osim toga, povećanje proteina nije jedina prednost: ovaj pristup također će povećati sočnost, što će vjerojatno poboljšati originalni okus.