Zna se da je majoneza kalorična i da je nije dobro jesti u većim količinama. Pobornici zdrave prehrane skloni su raditi domaću majonezu koja je dobra jer ima manje nepoželjnih aditiva, ali postoji veća opasnost od trovanja hranom. Donosimo činjenice o domaćoj i kupovnoj majonezi.
- Domaća majoneza je kaloričnija. Kada se majoneza radi kod kuće prema recepturi sadrži i više masnoće, sve do 85 posto.
- U mnogo slučajeva mi ne znamo koji tip masnoće se stavlja u komercijalnu majonezu i koji dodaci se koriste.
- U niskomasnim (low fat) majonezama masnoće su zamijenjene ugljikohidratima i raznim filerima na bazi celuloze.
- Industrijska (komercijalna) majoneza je sigurnija od "domaće" jer je sterilizirana, poznato je da gdje su jaja tu može biti i salmonela.
Zdrava Krava analizirala je komercijalne majoneze, pročitaj što smo zaključili
- Najvažniji (i najodgovorniji) dio tehnološkog postupka u proizvodnji majoneze je sterilizacija žumanaca, a najčešće korišteno ulje jest sojino.
- Dobro pripremljena majoneza je zdrav proizvod kada se konzumira u malim količinama.
- Zbog visokog sadržaja natrija, kolesterola i velike kalorijske gustoće, majoneza se ne preporučuje bolesnicima od kardio-vaskularnih bolesti.